Ολοκληρώθηκε από το Δήμο Παλλήνης η διαδικασία επεξεργασίας των ατομικών φακέλων 4.417 δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων που αντιστοιχούν σε πολίτες που διαμένουν στην ανατολική Αττική με εξαίρεση το Δήμο Αχαρνών.
Από την επεξεργασία των 4.417 προσωπικών φακέλων πιστοποιήθηκαν 3.900 ως διαθέτοντες πληρότητα στοιχείων και 517 φάκελοι τέθηκαν εκτός διαδικασίας με τον χαρακτηρισμό της ελλιπούς πληρότητας.
Τα στοιχεία των 3.900 προνοιακών επιδομάτων, ήδη έχουν σταλεί από το Δήμο Παλλήνης στο υπουργείο Πρόνοιας, ομοίως το ένταλμα καταβολής των επιδομάτων στον Επίτροπο προς έλεγχο και δεδομένου ότι το διατραπεζικό σύστημα χρειάζεται ένα τριήμερο για να διαχειριστεί την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων, καλώς εχόντων, τα χρήματα θα εκταμιευθούν από τους ενδιαφερόμενους την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012.
Δοθείσης ευκαιρίας και προκειμένου οι αναγνώστες του «Ν» -ιδιαίτερα όσοι, ενδεχομένως ανήκουν στην κατηγορία των δικαιούχων- να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα για την ουσία και τις τεχνικές παραμέτρους του σοβαρού αυτού ζητήματος, χρήσιμο είναι να αποτυπωθούν κάποιες αναμφισβήτητες αλήθειες, οι οποίες, στην κομβική τους βάση αποδεικνύουν ότι η κεντρική διοίκηση του κράτους βρίσκεται από μακρού χρόνου σε ουσιαστική υπολειτουργία, αν όχι σε κατάσταση αδράνειας. Συγκεκριμένα:
- Με απόφαση της κυβέρνησης η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων μεταφέρθηκε στους Δήμους που φέρουν τον χαρακτηρισμό της διοικητικής έδρας. Ουδείς ενδιαφέρθηκε από την κεντρική διοίκηση να ρωτήσει πως μία τόσο σοβαρή και εξαντλητική γραφειοκρατική διαδικασία μπορούν να διαχειριστούν οι Δήμοι χωρίς ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους.
- Η κυβέρνηση Παπαδήμου αναγγέλλει διαδικασία «κάθαρσης» του θεσμού των προνοιακών επιδομάτων. Δειγματοληπτική έρευνα αποδεικνύει ότι οι τυφλοί στην Ζάκυνθο είναι υπερβολικά πολλοί και ακόμη πως ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν βρίσκεται στη ζωή, υπονοώντας ότι τα χρήματα παραλαμβάνονται από συγγενείς πρώτου βαθμού.
- Με υπουργική απόφαση ζητείται από τους δικαιούχους όλης της χώρας να επανακαταθέσουν τα στοιχεία τους στους Δήμους, στα πλαίσια νέας απογραφής τους. Παράλληλα, αναγγέλλεται ότι τον Ιούνιο –δηλαδή τον διανυόμενο μήνα- όλοι οι δικαιούχου θα επανεξεταστούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) προκειμένου να διακριβωθεί αν και ποιοι έχουν τον απαιτούμενο βαθμό αναπηρίας που να δικαιολογεί την είσπραξη προνοιακού επιδόματος.
- Ο Ιούνιος ήδη παρέρχεται και καμία διαδικασία νέας πιστοποίησης δεν ξεκίνησε. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανεξακρίβωτος αριθμός πολιτών που δεν πληροί τις πραγματικές προϋποθέσεις – επί παραδείγματι οι «τυφλοί της Ζακύνθου»- θα λάβουν και το επόμενο δίμηνο προνοιακό επίδομα. Τόσο καλά….
- Στο μεταξύ: στις 15 Μαρτίου 2012 ολοκληρώνεται η απογραφή των δικαιούχων σε όλη τη χώρα και αναγγέλλεται ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων που καταχωρήθηκαν στο νέο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τις κατά τόπο Δημοτικές Υπηρεσίες Πρόνοιας. Ζητούμενο, είναι η διασταύρωση των στοιχείων και η κατάρτιση του τελικού καταλόγου δικαιούχων για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της απογραφής έγινε στις 15 Μαρτίου 2012
- Δύο μήνες μετά –δηλαδή στις 15 Μαΐου 2012- το Υπουργείο Υγείας ζητάει από τους Δήμους της χώρας ονόματα υπαλλήλων προκειμένου να εκπαιδευτούν ως χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Εθνικού Μητρώου. Δηλαδή με καθυστέρηση δύο μηνών!
- Στις 30 Μαΐου 2012 ολοκληρώνεται η εκπαίδευση υπαλλήλων του Δήμου Παλλήνης. Δηλαδή πως θα εισέρχονται στο ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα και πως θα διαχειριστούν την επεξεργασία των στοιχείων των 4.417 ατομικών μητρώων.
- Την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012 παραδίδονται στο Δήμο Παλλήνης οι κωδικοί πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να αρχίσει η επεξεργασία του μητρώου.
- Δεδομένου ότι η Δευτέρα 3 Ιουνίου, ημέρα του Αγίου Πνεύματος ήταν αργία για το ελληνικό δημόσιο, η επεξεργασία του μητρώου στο Δήμο Παλλήνης αρχίζει την Τρίτη 4 Ιουνίου.
- Από την ημέρα αυτή, επτά υπάλληλοι της Δημοτικής Υπηρεσίας Πρόνοιας επιδίδονται νυχθημερόν στην επεξεργασία των 4.417 ατομικών μητρών για να προλάβουν το χρόνο και να πληρωθούν άμεσα οι δικαιούχοι. Η προσπάθεια δύσκολη και επίπονη και με απρόοπτα προβλήματα. Το σύστημα της μηχανογραφικής εφαρμογής του Εθνικού Μητρώου «τρεις και τόσο» αδρανοποιείται, γιατί τις ίδιες ώρες από όλους τους Δήμους της χώρας εισάγονταν στοιχεία της απογραφής του Μαρτίου και παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, 4 και 5 Ιουνίου εμφανίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες και βάλλει ευθέως κατά των Δήμων για «αναιτιολόγητη καθυστέρηση.»
- Σε ότι αφορά το Δήμο Παλλήνης: η φιλότιμη προσπάθεια των επτά στελεχών της Υπηρεσίας Πρόνοιας που απασχολήθηκαν εκτός εργασιακού ωραρίου σε διάστημα μόλις δέκα ημερών –και βέβαια, χωρίς υπερωρίες…- είναι ο μοναδικός λόγος που το ανέφικτο έγινε εφικτό ώστε, σήμερα, να μπορεί το υπουργείο Υγείας να «κανακεύεται» ότι τα προνοιακά επιδόματα μπορούν να αποδοθούν στους 3.900 δικαιούχους του Δήμου Παλλήνης.
- Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και κυρίως για την επιβεβαίωση -σε ότι αφορά την εφαρμογή του βιαίως επιβληθέντος Καλλικράτη- μιας παλαιάς ελληνικής ρήσης, ότι «τα φανταχτερά βρακιά προϋποθέτουν και μεταξωτούς ………..»
- Εύλογα, ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος στις σχετικές δηλώσεις του περί δήθεν καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων της απογραφής, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι
- «αν είχε ληφθεί μέριμνα από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, η διαδικασία θα είχε ήδη ολοκληρωθεί και δε θα ήταν απαραίτητες οι παραπλανητικές δηλώσεις περί «δήθεν» υστέρησης των Δήμων…..»