Ο Δημήτρης Νανόπουλος στην Παλλήνη για το «σωματίδιο του Θεού»

Μία προσωπικότητα με παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση, ο διάσημος Έλληνας φυσικός, καθηγητής και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε, την Παλλήνη Αττικής, για μια σημαντική διάλεξη που αφορά το μεγάλο πείραμα L.H.C. του C.E.R.N και τα πρώτα ίχνη του σωματιδίου Higgs (το λεγόμενο σωματίδιο του Θεού), που καταγράφηκαν μετά από 50 χρόνια συνεχούς έρευνας.

Η διάλεξη του κ. Νανόπουλου θα πραγματοποιηθεί στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα στην Παλλήνη, σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουνίου και ώρα 20.15, στο Ανοιχτό Θέατρο του Σχολείου.

Σημειώνεται ότι στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Υψηλών Ενεργειών και Στοιχειωδών Σωματιδίων έχει εγκατασταθεί η μεγαλύτερη μηχανή που κατασκεύασε ποτέ ο Άνθρωπος, ο επιταχυντής L.H.C. (Large Hadron Collider). Δέκα χιλιάδες επιστήμονες συνεργάζονται με το εν λόγω κέντρο απ’ όλον τον πλανήτη και υπηρετούν τέσσερα μεγάλα πειράματα, που έχουν εγκατασταθεί σε τέσσερα σημεία μιας κυκλικής υπόγειας τροχιάς. Η κυκλική αυτή τροχιά έχει μήκος περίπου 27km και βρίσκεται σε βάθος 100-120m στα Γαλλοελβετικά σύνορα.

Ο επιταχυντής L.H.C, στα πρωτόνια που επιταχύνει, δίνει ταχύτητα περίπου το 92% της ταχύτητας του φωτός και ενέργεια. Απ’ το Νοέμβριο του 2011 έγινε προσπάθεια αναπαραγωγής και ανίχνευσης του Μποζονίου Higgs. Το σημαντικό επίτευγμα ξεφεύγει απ’ τα όρια ενός προσώπου ή μιας ομάδας φυσικών, που πίστεψαν και στήριξαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου σωματιδίου και η οποία απαντά σ’ ένα απ’ τα μεγαλύτερα ερωτήματα όλων των εποχών: από πού προέρχεται μάζα;

Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη του Δημήτρη Νανόπουλου, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 210.66.63.946, Email: nanopoulos-dialexi@costeas-geitonas.gr