Ανακοίνωση της “Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας” αναφέρεται στην πρόσφατη “Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας” και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο τετραήμερο 18 -21 Απριλίου 2019 με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ευασθητοποιημένων πολιτών.
Η ανακοίνωση των ανθρώπων της Κίνησης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, το στοιχείο όμως που …πλειοδοτεί και ευαισθητοποιεί είναι η αγάπη, το μεράκι και φυσικά η έγνοια για όσα εξελίσσονται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας τόσο από πλευράς Υπουργείου Υποδομών όσο και του Δήμου.
Ακολουθεί το περιεχόμενο της
Το τετραήμερο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για την σωτηρία και ανάδειξη του ρέματος της Ραφήνας που πραγματοποιήθηκε 18-21 Απριλίου στο πάρκο Καραμανλή-δίπλα στην εκβολή του ρέματος, προσέλκυσε εκατοντάδες ενήλικους και ανήλικους φίλους του ρέματος: μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, κατοίκους του Δήμου μας και άλλων περιοχών που εντυπωσιάστηκαν από τη γνωριμία τους με τις ομορφιές και τη βιοποικιλότητα του Μεγάλου Ρέματος.
Ενός ρέματος, που το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προγραμματίζει να καταστρέψει σε μήκος 15 χιλιόμετρων για να το μετατρέψει σε ανοιχτό αγωγό ομβρίων υδάτων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμύρας στη Ραφήνα και καταστρέφοντας ένα σπάνιο για την Αττική οικοσύστημα.
Ενός ρέματος στο οποίο δε σκοπεύουν να δώσουν το χώρο που του αναλογεί αλλά να το περιορίσουν να κυλά σε όποιο χώρο έχει μείνει διαθέσιμος ανάμεσα σε αυθαίρετα και καταπατήσεις ιδιωτών και σχεδίων πόλης, οι οποίες θα παραμείνουν άθικτες και βεβαίως θα είναι οι πρώτες πληγείσες περιοχές μίας ενδεχόμενης πλημμύρας.
Στην περιήγηση της Κυριακής, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ένα σχετικά άγνωστο κομμάτι του ρέματος, τον κλάδο της Πετρέζας, έναν τόπο ανεκτίμητης φυσικής αλλά και αντιπλημμυρικής αξίας αφού αποτελεί μια φυσική ζώνη πλημμυρισμού που εκτονώνει το νερό του ρέματος σε χωράφια πριν φτάσει στη Ραφήνα. Ακόμη και αυτή η περιοχή και άλλες αντίστοιχες που σώζουν τη Ραφήνα από πλημμύρες προγραμματίζεται να εγκιβωτιστούν(!)
Αυτά και πολλά ακόμη συζητήθηκαν και τεκμηριώθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση Στρογγυλής τραπέζης του Σαββάτου με θέμα “Άνθρωποι και Ρέματα στην Αττική του σήμερα” με καλεσμένους τον καθηγητή γεωμορφολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Βουβαλίδη, τον βιολόγο-περιβαλλοντολόγο Μαρτίνο Γκέτλιχ, το δασολόγο Νίκο Σίμο και τον υδραυλικό μηχανικό Ηλία Ταρναρά.
Ευχαριστούμε όλους όσους στήριξαν αυτή τη γιορτή, “ανώνυμους” και επώνυμους:
-με την παρουσία και συμμετοχή τους στις δράσεις
– με τη συμμετοχή τους με φωτογραφίες στην Έκθεση
– με την εθελοντική συμμετοχή τους στη διοργάνωση της γιορτής
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ΑΝΙΜΑ που στα πλαίσια της γιορτής μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την απελευθέρωση δύο γερακινών στο λόφο του οχυρού. Επίσης τους φίλους που μας διασκέδασαν με τη μουσική τους στο κλείσιμο της γιορτής!
Επόμενος σταθμός η 8η Μαΐου που εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή 5 συλλόγων και 40 ιδιωτών κατά του προγραμματιζόμενου εγκιβωτισμού. Είναι μια ημέρα πολύ κρίσιμη για την τύχη του Μεγάλου Ρέματος. Η παρουσία όλων όσων ενδιαφερόμαστε για την προστασία του θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Όπως έγραψε και μια μαθήτρια του δημοτικού που ζωγράφισε το ρέμα μετά την επίσκεψή της στη γιορτή «το ρέμα είμαστε εμείς».
Πράγματι, το ρέμα μας, τα δάση μας, η πόλη μας είμαστε εμείς. Και μόνο με τη συμμετοχή όλων μας μπορούμε να αποτρέψουμε μια ακόμη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας μετά τη φωτιά στο Μάτι, την αλόγιστη επέκταση του λιμανιού και την επιβάρυνση του αεροδρομίου που ήδη έχει κάνει τη ζωή αφόρητη για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Το Μεγάλο Ρέμα είναι κοινωνικό αγαθό. Ανήκει σε όλους μας και όχι στα Υπουργεία, τους Δήμους και τους εργολάβους. Σας περιμένουμε την Τετάρτη 8 Μαΐου ώρα 9 π.μ έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49, Αθήνα)