Με αεροψεκασμό ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 2019

Ξεκίνησε, σήμερα, Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019 από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής και με συντονιστή την Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, η πρώτη από αέρος εφαρμογή καταπολέμηση των κουνουπιών.

Μέχρι και σήμερα έχουν ήδη εφαρμοστεί δύο επίγειοι ψεκασμοί (προνυμφοκτονίες) στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Αναφορικά με την πρώτη εφαρμογή από αέρος: υλοποιήθηκε στον υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στον Μαραθώνα σε έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων με τέσσερις (4) πτήσεις-ρίψεις, με βιολογικό σκεύασμα και με διάλυμα 500 λίτρα σε κάθε πτήση.

Αξίζει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών του 2019, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, αφορά εφαρμογές ψεκασμών από εδάφους και από αέρος στον περιαστικό ιστό όλων των Δήμων σε σημεία εστίες που έχουν καταγραφεί καθώς και στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (φυσικά οικοσυστήματα) της Ανατολικής Αττικής.

Επίσης οι ψεκασμοί θα εφαρμοστούν σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, σε σημεία-εστίες που υπάρχει συλλογή υδάτων (ρέματα, κανάλια, στάσιμα νερά, πλημμυρισμένες εκτάσεις κλπ) όπως έχουν καταγραφεί και χαρτογραφηθεί από την Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε.Α.Α. μετά από υποδείξεις των Δήμων.

Σε κάθε περίπτωση, οι Δήμοι έχουν αποκλειστικά την ευθύνη καθώς και την υποχρέωση, να υλοποιήσουν προγράμματα (μελέτη και εφαρμογή) καταπολέμησης των κουνουπιών εντός του αστικού (οικιστικού) ιστού (φρεάτια, πάρκα, δημοτικούς κήπους κλπ).

Οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν κατά την διάρκεια της Άνοιξης και όλη την καλοκαιρινή περίοδο.