Δωρεάν προϊόντα αύριο πρωί Δευτέρας στην λαϊκή αγορά της οδού Μιαούλη στο Γέρακα

Δωρεάν θα διαθέσουν τα προϊόντα τους αύριο πρωί, Δευτέρα 5 Μαΐου στην λαϊκή αγορά του Γέρακα επί της οδού Μιαούλη, παραγωγοί και έμποροι οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Επειδή η πρωτοβουλία του κλάδου παραγωγών και εμπόρων προβλέπεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό …αποδεκτών της δωρεάς, οι πολίτες που έχουν προγραμματίσει να κάνουν αγορές στην λαϊκή αγορά της Μιαούλη, ας έχουν υπόψη τους την συγκεκριμένη εξέλιξη και αναθεωρήσουν το χρόνο προσέλευσής τους.

Η δωρεάν διάθεση γίνεται στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Παραγωγών λαϊκών αγορών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές το οποίο ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή επί της αρχής του.

Τι ζητούν έμποροι και παραγωγοί

Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008.

Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.

Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.

Απόσυρση του άρθρου 39 – Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 – Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης.

Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την οικονομική κρίση.

Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.

Τη Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου

«Εξυγιαντική παρέμβαση», χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωπου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αν και ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να συνεχίσει τον διάλογο με τους φορείς μέχρι και τη Δευτέρα -5 Μαΐου 2014- που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια.

Κατά του νομοσχεδίου δήλωσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και δεν αρνήθηκαν ότι «υπάρχουν σήμερα φαινόμενα παθογένειας στις λαϊκές αγορές.»