Δριμύτατη κριτική στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Παλλήνης άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Μερτύρης με σημείο αιχμής την από πολλών ετών αναμενόμενη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Πανοράματος Παλλήνης. Πρόκειται για έργο με «ρίζες» χρόνου στις αρχές του 2000 και το οποίο ως ένα βαθμό αντιμετωπίζεται από τους κατοίκους του οικισμού με ετερόκλητα αισθήματα και διαμετρικά αντίθετες απόψεις δεδομένου ότι υπάρχουν θερμοί υποστηρικτές του και επίμονοι αρνητές του.
Ειδικότερα: ζητείται να δημιουργηθεί χώρος πολλαπλών χρήσεων καθώς και δύο καταστημάτων επί της πλατείας Μακεδονίας με κύρια επιχειρήματα, α) το έργο είναι ενταγμένο στον σχεδιασμό της δημιουργίας του οικισμού και β) πρόκειται για υποδομές που θα δώσουν τέλος στον «απομονωτισμό» του οικισμού.
Αφορμή της αυστηρής κριτικής που ασκήθηκε από τον κ. Π. Μερτύρη, ήταν η εκ μέρους του Δημάρχου άρνηση να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αίτημα ευάριθμης ομάδας κατοίκων του οικισμού ώστε να συζητηθεί το όλο θέμα και να προσδιοριστεί η τύχη του.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης εγκάλεσε τον Δήμαρχο για την άρνησή του να δώσει βήμα λόγου στους πολίτες που προσήλθαν στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εκφράσουν και να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους υπέρ της δημιουργίας του έργου.
Ο κ. Π. Μερτύρης ζήτησε «να σταματήσει ο εμπαιγμός των πολιτών» και να δεσμευθεί ο Δήμαρχος ότι το θέμα θα συζητηθεί σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Απαντώντας, ο Δήμαρχος, δεσμεύθηκε ότι το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση εντός του προσεχούς τριμήνου με προοπτική να παρουσιαστεί και η σχετική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παλλήνης η οποία, λόγου «φόρτου εργασίας» των στελεχών της δεν ήταν εφικτή η σύνταξή της.
Με εντολή Εισαγγελίας παραλήφθηκαν τα σχέδια του Δημαρχείου
Ο κ. Π. Μερτύρης στη συνέχεια, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και τους παρευρισκόμενους πολίτες ότι κατάφερε και παρέλαβε τα σχέδια του Δημαρχιακού κτιρίου στο Γέρακα από την πολεοδομία, τα οποία η δημοτική αρχή αρνήθηκε να του τα παράσχει, μόνο μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς την οποία κατέφυγε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη που είχε το συγκεκριμένο αίτημά του ο κ. Π. Μερτύρης τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να μη μπορεί ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να έχει πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα που αφορούν την περιουσία του Δήμου και των Δημοτών» καταλήγοντας με την επισήμανση ότι «η παρεμπόδιση άσκησης του θεσμικού ρόλου του συνιστά «αήθη παρέμβαση στο έργο της Μείζονος Αντιπολίτευσης.»
Το πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων
Στη συνέχεια της συνεδρίασης, ο κ. Π. Μερτύρης επανήλθε στο πρόγραμμα της Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων που έχει απασχολήσει έντονα τον Δήμο μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, παρουσίασε τα έγγραφα της σύμβασης που έχει υπογράψει ο Δήμος Παλλήνης με το Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών Α.Ε που εδρεύει στο Πικέρμι, λέγοντας ότι «είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά τα αποτελέσματα σύγκρισης των οικονομικών δεικτών της σύμβασης του Δήμου Παλλήνης με αντίστοιχες συμβάσεις άλλων Δήμων όπως αυτή του Δήμου Ιλίου» προβάλλοντας την διαπίστωση του, ότι «για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πόσο αναποτελεσματικές είναι οι διαπραγματευτικές ικανότητες και πολιτικές του Δήμου Παλλήνης.»
«Οι διαφορές μεταξύ αυτών συμβάσεων –κατήγγειλε ο κ. κ. Π. Μερτύρης- ήταν πάνω από κάθε όριο και οφείλω να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Δήμος μας εμφανίζεται να πληρώνει το διπλάσιο ποσό για τις ίδιες παροχές και υπηρεσίες που πληρώνουν άλλοι Δήμοι.»
«Θα μπορούσαμε –κατέληξε- να περιθάλψουμε διπλάσιο αριθμό ζώων με τα ίδια χρήματα.
Αναφερόμενος ο κ. Π. Μερτύρης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Δημαρχείο του Δήμου στην διάρκεια της οποίας ζήτησε από τον υπεύθυνο του Προγράμματος κ. Σταματίου, επιμέρους στοιχεία όπως, το μητρώο υιοθετημένων ζώων, τη λίστα εθελοντών, τα παραστατικά περιστατικών, κ.ά., τόνισε ότι όλα ανεξαιρέτως, λειτουργούν με προχειρότητα, χωρίς καμία καταχώρηση, χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του «για τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων εθελοντών φιλόζωων που διατηρείται από το 2012 χωρίς να έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους!»
Ο κ. Π. Μερτύρης ολοκλήρωσε την αναφορά του στο ζήτημα της περίθαλψης των αδέσποτων ζητώντας «επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης, επαναπροσδιορισμό της δράσης του προγράμματος, διεξοδικό έλεγχο και σωστή εποπτεία.»
Για την Μπαλάνα Γέρακα
Η τελευταία παρέμβαση του κ. Π. Μερτύρη ήταν για την περιοχή Μπαλάνα του Γέρακα, ειδικότερα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής στην καθημερινότητά τους.
«Η παιδική χαρά -είπε μεταξύ άλλων- έχει κριθεί ακατάλληλη και έχει εγκαταλειφθεί, το 6ο δημοτικό σχολείο λειτουργεί με σχεδόν τριπλάσιο αριθμό μαθητών από αυτόν που προβλέπεται, και οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή είναι ανύπαρκτες.»
«Η δέσμευση της δημοτικής αρχής να ιδρύσει αθλητικό κέντρο στον χώρο που βρίσκεται ο ιππικός όμιλος έμεινε στα χαρτιά, με την περιοχή να παραμένει εγκαταλειμμένη παρά τις όποιες υποσχέσεις.»
Ο κ. Π. Μερτύρης ζήτησε από τον Δήμαρχο “να ασχοληθεί από τώρα με τα ουσιαστικά και πρακτικά ζητήματα των κατοίκων της περιοχής, όπως, άλλωστε έχει δεσμευτεί, και να μη θυμάται την περιοχή αυτή ένα μήνα πριν τις εκλογές, παραπλανώντας τους πολίτες με μοναδικό σκοπό την εκμαίευση ψήφων.”
«Η αυτοδιοίκηση –κατέληξε ο κ. Π. Μερτύρης- πρέπει να κινείται προς την βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών και όχι προς την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων από τις οποίες δεν έχει να κερδίσει κάτι ο πολίτης, αντιθέτως να χάσει!»