Για έλλειμμα δημοκρατίας εγκαλεί το Δήμαρχο Παλλήνης η Δημοτική Παράταξη «ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας»

Μίλια Κόπτη, Ειρήνη Κουνενάκη & Μαρία Αμοργιανού

Στην άρνηση του Δημάρχου Δήμου Παλλήνης και στους 16 Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του, αποδίδει την ευθύνη της μη εκλογής “Συμπαραστάτη του Δημότη”, η δημοτική παράταξη «ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ασκείται αυστηρή κριτική στην δημοτική αρχή για την όλη αντιμετώπιση που επιφύλαξε στο θεσμοθετημένο αξίωμα του «Συμπαραστάτη» επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η άρνηση του κ. Δημάρχου να τιμήσει ένα αξίωμα που βάσει του νόμου λειτουργεί προστατευτικά για το Δημότη, υποδηλώνει ευθέως την πολιτική του φιλοσοφία αλλά και την αποφυγή της άσκησης ελέγχου στα έργα της διοίκησης του.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης (Δείτε ΕΔΩ και το σχετικό ρεπορτάζ του “Ν”)

«Εξευτελισμός του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη από την παράταξη του Δημάρχου Παλλήνης

Στην υποχρεωτικότητα του Νόμου στηρίχθηκε η εισαγωγή του θέματος της εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη, από την Δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή, όπως, τελικά, αποδείχθηκε.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Δήμοι όφειλαν εντός διμήνου από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, να προχωρήσουν στη διαδικασία εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη.

Ο θεσμός αυτός, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νομοθέτη δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την κακοδιοίκηση στους Δήμους, την μεροληπτική αντιμετώπιση στα παράπονα του δημότη, στοχεύοντας στη βελτίωση της εξυπηρέτησης, στην ισότιμη πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων όλων των δημοτών, ως εγγυητής της διαφάνειας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκαν τρεις υποψηφιότητες συνδημοτών μας. Ως παράταξη επισημάναμε την σπουδαιότητα αυτού του μονοπρόσωπου οργάνου διαμεσολάβησης μεταξύ δημότη και Δήμου καθώς και την ανάγκη εξεύρεσης συνθετικής λύσης στο πρόσωπο ενός εκ των τριών.

Τα κριτήρια επιλογής ως προς το πρόσωπο, για εμάς ήταν ξεκάθαρα: αμεροληψία έναντι των δημοτών, προσωπικότητα με ικανότητες σύνθεσης απόψεων, χωρίς διχαστικές συμπεριφορές, γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμετοχή στις συλλογικότητες της πόλης.

Με προσωπική ευθύνη του Δημάρχου δεν έγινε εφικτή η εκλογή. Με προσωπική ευθύνη του Δημάρχου δεν επιδιώχθηκε συνθετική πρόταση.

Με συλλογική ευθύνη της παράταξης του Δημάρχου και των 16 δημοτικών συμβούλων που την απαρτίζουν εξευτελίστηκε ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη.

Όλοι τους ψήφισαν λευκό. Γιατί εκτός από την αφωνία υπάρχει και η λευκή ψήφος.

Δηλαδή, η διοίκηση του Δήμου που εισηγήθηκε το θέμα φρόντισε στην πράξη να το ακυρώσει. Μάλλον, γιατί ο ίδιος ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη, αντιβαίνει την φιλοσοφία διοίκησης. Με απλά λόγια, «τι να τον κάνουν μες στα πόδια τους».