Ερώτηση του Πάνου Σκουρολιάκου για τη δημιουργία μονάδων αστικών απορριμμάτων στην Ανατ. Αττική

ΧΥΤΑ Φυλής

Παρέμβαση στη Βουλή με μορφή Ερώτησης από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατ. Αττική, Πάνο Σκουρολιάκο, επικεντρωμένη στο ζήτημα των αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προχωρούν  

σε  τροποποίηση του ισχύοντος ΠΕ.Σ.Δ.Α. Αττικής αγνοώντας την βούληση των κατοίκων της Αττικής που είχαν συμφωνήσει απόλυτα με τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Π. Σκουρολιάκου, με την αναθεώρηση του σχεδιασμού, στην Αττική δημιουργούνται 4 πάρκα, μεταξύ των οποίων ένα στη Νοτιοανατολική Αττική για τους Δήμους, Παλλήνης, Ραφήνας, Παιανίας, Κορωπίου – Μαρκόπουλου, Λαυρεωτικής, Σαρωνίδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού με έδρα του «Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας» (προβλέπονται, εργοστάσιο Μηχανικής Επεξεργασίας Σύμμεικτων, Εργοστάσιο Βιοαποβλήτων και Εργοστάσιο Διαλογής Ανακυκλώσιμων) στο Δήμο Λαυρεωτικής και πιθανώς σε ακόμη ένα ή δύο Δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Με την Ερώτηση του ο Βουλευτής της περιοχής μας, ζητάει να πληροφορηθεί αν πράγματι θα χωροθετηθούν σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής «Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας» ζητώντας παράλληλα να τεθούν υπόψη του, τα στοιχεία και οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με τους Δημάρχους της Αττικής.

Η Ερώτηση του κ. Πάνου Σκουρολιάκου

Πάνος Σκουρολιάκος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα : «Τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής»

Τόσο από τα μέσα ενημέρωσης (ενδεικτικά: Καθημερινή 2/4, 4/4 – Ναυτεμπορική 1/3) όσο και από τα Δελτία Τύπου της Περιφέρειας Αττικής (12/4 και 13/4), διαφημίστηκαν οι ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, για τον νέο Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α).

Από τα Δελτία Τύπου μάλιστα, γίνεται γνωστό ότι διενεργείται διαβούλευση με τους Δημάρχους του Νότιου και Ανατολικού Τομέα Αττικής για χωροθέτηση Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων.

Επίσης, την Τρίτη 13/4, ο κ. Περιφερειάρχης σε τηλε-σύσκεψη με τους Δημάρχους Αττικής παρουσίασε τους άξονες του νέου σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Όλες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στον δήμο Λαυρεωτικής και πιθανόν και σε άλλους Δήμους της Ανατολικής Αττικής  πρόκειται να  χωροθετηθούν Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων ανατρέποντας τον ΠΕ.Σ.Δ.Α Αττικής.

Ο ισχύων ΠΕ.Σ.Δ.Α. Αττικής, βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την κοινωνία της Ανατολικής Αττικής, καθώς είναι ρεαλιστικός, περιβαλλοντικά ορθός, δίκαιος και εναρμονισμένος με τις σύγχρονες απαιτήσεις της διαχείρισης απορριμμάτων. Δημιουργήθηκε ως προϊόν ευρύτερου διαλόγου και αποτελεί τη δικαίωση των αγώνων των κατοίκων της Αττικής για δεκαετίες, με αποκορύφωμα την υπόθεση της Κερατέας.

Αντίθετα στο νέο σχεδιασμό σύμφωνα με στοιχεία που έχουν καταθέσει μέλη του Δ.Σ. του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. σε συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων προγραμματίζονται τα εξής:

Κατ’ αρχάς, οι Ενότητες Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής στον υπό ψήφιση νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α., ορίζονται όπως παλιά, και έτσι διατηρείται η Ενότητα Ν.Α. Αττικής (Παλλήνη, Ραφήνα, Παιανία, Κορωπί – Μαρκόπουλο, Λαυρεωτική, Σαρωνίδα, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Ελληνικό).

Δεύτερον αλλάζει ονομασία ο ΟΕΔΑ (ν.3164/2003, Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) και ορίζεται νέος φορέας το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας. Ο φορέας θα εκτείνεται σ’ ένα χώρο περίπου 300 στρεμμάτων (όπως τον όρισε ο αρμόδιος μελετητής), στον οποίο περιλαμβάνονται εργοστάσιο Μηχανικής Επεξεργασίας Σύμμεικτων, Εργοστάσιο Βιοαποβλήτων και Εργοστάσιο Διαλογής Ανακυκλώσιμων.

Στην Αττική δημιουργούνται 4 τέτοια πάρκα, μεταξύ των οποίων ένα στη Ν.Α. Αττική που θα αφορά όλους τους προαναφερθέντες Δήμους, οι οποίοι θα διοχετεύουν εκεί όλα τα αστικά σύμμεικτα απορρίμματα. Τα άλλα «Πάρκα» θα βρίσκονται στη Φυλή, το Σχιστό και το Γραμματικό.

Τρίτον το κάθε πάρκο θα ορίσει αργότερα ποιον ΧΥΤΥ θα έχει, αλλά πρόθεση της περιφέρειας είναι αφενός να κλείσει το ΧΥΤΑ Φυλής αφετέρου να  μην δημιουργηθεί κανένας νέος ΧΥΤΥ, γεγονότα ασύμβατα μεταξύ τους.

Τέταρτον η  παρουσίαση του νέου σχεδιασμού, στις 13/4, από τον κ. Πατούλη στους Δημάρχους Αττικής, όπως περιγράφεται σε Δελτίο Τύπου (13/4), συμπεριελάμβανε χάρτη με όλες τις νέες εγκαταστάσεις στην Αττική. Σύμφωνα με αυτόν, στην δημοτική κοινότητα Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής  προβλέπεται  «Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια προχωρούν σε τροποποίηση του ισχύοντος ΠΕ.Σ.Δ.Α. Αττικής αγνοώντας την βούληση των κατοίκων της Αττικής, που έχουν συμφωνήσει απόλυτα με τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό;
  1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε χωροθέτηση «Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας» στον Δήμο Λαυρεωτικής;

Να κατατεθούν στην Βουλή:

Τα στοιχεία και οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση με τους Δημάρχους της Αττικής.

Ο ερωτών και αιτών Βουλευτής

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)