Εντυπωσίασαν κι εφέτος οι χορευτικές ομάδες των Εθνοτοπικών Συλλόγων Ανατολικής Αττικής

Συνάντηση Εθνοτοπικών Συλλόγων Ανατ. Αττικής

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε και φέτος η διήμερη χορευτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με τίτλο «Η Ανατολική Αττική σέρνει τον χορό…» το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία Αχαρνών (πλατεία Αγίου Βλάσιου) με τη στήριξη της τοπικής δημοτικής αρχής.

Tην πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, οπότε και πραγματοποιήθηκε η 4η Συνάντηση Εθνοτοπικών Συλλόγων Ανατολικής Αττικής, οι θεατές απόλαυσαν χορούς και τραγούδια από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία, τη Θεσσαλία, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τον Πόντο.

Οι εθνοτοπικοί σύλλογοι που λειτουργούν με έδρα στην Ανατολική Αττική, καταβάλλουν αξιόλογες προσπάθειες ώστε να μεταφέρουν την πατρίδα τους, τον τόπο καταγωγής τους, στην περιοχή που σήμερα κατοικούν και έχουν μέχρι σήμερα προσφέρει πολύτιμο έργο στη διάσωση και διάδοση των τοπικών πολιτισμών.

Τη δεύτερη ημέρα έλαβε χώρα η 2η Συνάντηση Αρβανιτών Ανατολικής Αττικής, στην οποία συμμετείχαν χορευτικές ομάδες από τους δήμους Αχαρνών, Μαρκοπούλου, Λαυρεωτικής, Ωρωπού, Σαρωνικού και Παιανίας.

Ξεχωριστές στιγμές του διημέρου ήταν τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν στους θεατές, όπως η αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου στη Σαντορίνη και το αφηγηματικό δρώμενο «Αρβανίτικος Αρραβώνας – Το σημάδι» από τον Κάλαμο.

Την εκδήλωση πλαισίωσε πολυμελής ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής αποτελούμενη από καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές, η οποία συνέχιζε να παίζει παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια για τους θεατές που γέμισαν την πλατεία των Αχαρνών, «παρασύροντας» τους μετά το τέλος της παρουσίασης των συλλόγων, σε ένα γλέντι που κράτησε για αρκετή ώρα.

Την έναρξη και των δύο χορευτικών συναντήσεων έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής για στήριξη και ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσης, αλλά και των τοπικών χορευτικών και μουσικών συλλόγων για τη συνέχιση της τοπικής κουλτούρας και της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής.

Ο κ. Φιλίππου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην επιλογή της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε ανοιχτό χώρο, η οποία μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς στόχος είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό να μην είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, ο οποίος μίλησε για την άρρηκτη σχέση του ελληνικού πολιτισμού με τον χορό και επισήμανε ότι με τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναδεικνύονται τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται με συλλόγους, όπως είναι το μεράκι, το κέφι και η αγάπη για τον κάθε τόπο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και απονομή δώρων και αναμνηστικών στους συλλόγους που συμμετείχαν, ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Περιφέρειας να λάβουν μέρος στη φετινή διοργάνωση.

Επίσης ο Δήμος Αχαρνών τίμησε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου για την πολυετή του προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, με απονομή αναμνηστικής πλακέτας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου, οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κ. Ιωάννης Δέδες και κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η Περιφερειακή Σύμβουλος – εντεταλμένη Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννα Τσούπρα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αχαρνών, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αχαρνών, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολίτες – κάτοικοι της περιοχής.

Η Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης, τη Δημοτική Αρχή Αχαρνών για τη φιλοξενία και τη στήριξη που παρείχε, κυρίως όμως τους συλλόγους και τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν και οι οποίοι ανάδειξαν με τον καλύτερο τρόπο χορούς, τραγούδια και έθιμα από όλη την Ελλάδα.