Έντονες αντιδράσεις του Δήμου Κρωπίας για την κατασκευή ΧΥΤΥ στο Λατομείο Κυριακoύ

Δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο για δημιουργία ΧΥΤΥ στα Λατομεία (Κυριακού) στο Κορωπί και στα Μέγαρα, ξεσήκωσαν άμεσες αντιδράσεις από τους Δήμους, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και προκάλεσαν έκτακτα δημοτικά συμβούλια με μοναδικό θέμα τη δημιουργία ΧΥΤΥ (Xώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στον τόπο τους.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο με όλα τα τεκμήρια ακαταλληλότητας της περιοχής Κορωπίου (Λατομεία Κυριακού) και για την αποφυγή σκέψης για νομοθετική παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια στις 2 Οκτωβρίου 2018 με επικεφαλής το Δήμαρχο και αντιπροσωπεία του Δήμου (πρόεδρος Δ.Σ, Νικ. Γιαννάκος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, οι αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Ντούνης, Θοδωρής Γρίβας, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Αντώνης Κορωνιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Σταμάτης Ντούνης, Διονύσης Κερασιώτης) μετέβησαν στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου με τον οποίον είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία στην είσοδο του Υπουργείου!

Ο Δήμαρχος, Δημήτριος Κιούσης του έθεσε το θέμα, θυμίζοντάς του την επιστολή και το αίτημα του Δήμου για άμεση συνάντηση, στην οποία ο υπουργός δεν απάντησε. Ο Αν. Υπουργός τους υποσχέθηκε επίσημη συνάντηση, και τους είπε μην «πιστεύετε τα δημοσιεύματα».

Εν συνεχεία ο Δήμος κάλεσε έκτακτη δημοτική συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3/10/18 με την πρόθεση να ενημερώσει όλους τους αιρετούς για το θέμα, καλώντας βουλευτές και περιφερειακούς συμβούλους, εκ των οποίων παρευρέθηκαν οι: Κ. Κατσίκης, Γ. Βλάχος, Γ. Μαρτίνου, Γ. Μαυρωτάς, Γκιόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Π. Φιλίππου, ο περιφερειακός σύμβουλος Ι. Σμέρος, ο τ. βουλευτής Ν. Καντερές, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Μαρκοπούλου, Χρήστος Δρίτσας.

Ο δήμαρχος Δ. Κιούσης, έκανε μία εκτενή ενημέρωση για το θέμα, δήλωσε ότι έχει και στο παρελθόν δηλώσει ρητά: η Δημοτική Αρχή αλλά και οι τοπικοί και επιστημονικοί φορείς, οι δημότες και κάτοικοι ότι οποιαδήποτε σχεδιασμός εθνικός ή περιφερειακός περιλαμβάνει τα λατομεία Κυριακού – Τριάς για χωροθέτηση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Η προειδοποιήσει έχει απευθυνθεί τόσο στην Πολιτεία όσο και στον ΕΔΣΝΑ και στην Περιφέρεια Αττικής. Οι λόγοι είναι γνωστοί και τεκμηριωμένοι από το 2003 και επικαιροποιημένοι από το 2017.

Ετοιμάζουν υπερφαραωνικό σχεδιασμό για σκουπίδια και όχι για υπόλειμμα (ΧΥΤΥ). Γιατί για να έρθει υπόλειμμα κάποιο άλλο εργοστάσιο θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί για να διαχωρίζει!

Κατέληξε δε λέγοντας «δεν είμαστε αντίθετοι με την ορθολογική διαχείριση. Εχουμε τοπικό σχέδιο με συνεργασίες 3 και 4 Δήμων».

Όλοι οι ομιλητές, βουλευτές, περιφερειακοί, σύμβουλοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι δεν πρέπει να γίνει ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στο Λατομείο Κορωπίου.

kiousi 3.10Η Αθηνά Κιούση σημείωσε ότι το Κορωπί φέρει τεράστια επιβάρυνση. Τα απορρίμματα θα είναι η ταφόπλακα.

Είναι αρκετά επικίνδυνο να γίνει ΧΥΤΥ μέσα στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης. Εμείς λέμε εθνικό σχεδιασμό τώρα, σημείωσε ο Ευάγγ. Ρεμπάπης.

O βουλευτής Γ. Βλάχος, επεσήμανε ότι υπάρχουν στην Αττική 154 Λατομεία. Εξ’ αυτών κρίθηκαν τα 101 αποκλείστηκαν ως ενεργά, ως διεκδικούμενες ιδιοκτησίες και άλλα ως αποκατεστημένα, τα 33 αποκλείστηκαν για άλλους λόγους και γιατί βρίσκονται σε Α’ ζώνη προστασίας, Γιατί δεν απέκλεισαν το Κορωπί, που είναι σε Α’ Ζώνη προστασίας Υμηττού;

Όσοι μίλησαν εξέφρασαν την απορία ότι αφού δεν υπάρχει εργοστάσιο διαλογής, πώς θα πάει υπόλειμμα στο Λατομείο.

Ολοι οι βουλευτές τόνισαν ότι αν πάει στη Βουλή δεν θα το ψηφίσουν.

Την ίδια στάση κράτησε και ο Π. Φιλίππου, μιλώντας ως αυτοδιοικητικός: «Αν πάει να το κάνει είναι προδιαγεγραμμένο ότι δεν θα προχωρήσει, γιατί δεν το θέλουν οι τοπικές κοινωνίες». «…Η πολιτική ήταν μέχρι το τελευταίο κιλό να πάει στα Λιόσια». Οσο δεν ξεκινάει η ανακύκλωση από την κεντρική διοίκηση δεν γίνεται τίποτα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διαβάστηκε ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ, στην οποία ενώ σημειώνει να μη δίνουν βάση σε δημοσιεύματα, αμέσως παρακάτω ψέγει το δήμαρχο “που δεν αντέδρασε” γιατί η απόφαση έχει παρθεί από το 2003 και επικαιροποιήθηκε το έτος 2013! (βλέπε παραπλεύρως).

Eπίσης, διαβάστηκε ανακοίνωση του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, στην οποία σημειώνεται ότι «Η Αττική δεν πρέπει να ζήσει νέες Κερατέες».

Ο δήμαρχος καταλήγοντας τόνισε, ότι ο Δήμος μας μαζί με τους κατοίκους του θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό και πολιτικό μέσο υπεράσπισης του δημοτικού και δημοσίου συμφέροντος για κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο αυτό και καλεί τους κατοίκους να αναμένουν τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα και του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και τις ανοιχτές συνελεύσεις συντονισμού με φορείς όλης της Αττικής.

Το αγωνιστικό και πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεών μας και των μεγάλων κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν -για να μην περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών -υπερασπίζεται όχι μόνο το στενό δημοτικό συμφέρον αλλά και το συμφέρον όλης της Αττικής και την ίδια την Ελληνική Δημοκρατία, το περιεχόμενο των αποφάσεών της για την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Τέλος το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο ακολουθεί.

Το ψήφισμα

Το Δ.Σ. του Δήμου Κρωπίας κατά την 26η έκτακτη συνεδρίασή του (3.10.2018) εξέδωσε με αρ. απόφ. 264/2018 ομόφωνο ψήφισμα:

«Ο Δήμος Κρωπίας, οι τοπικοί και επιστημονικοί φορείς, οι δημότες και κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει τόσο την Πολιτεία όσο και τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής ότι οποιαδήποτε σχεδιασμός εθνικός ή περιφερειακός περιλαμβάνει τα λατομεία Κυριακού

– Τριάς για χωροθέτηση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Οι λόγοι είναι γνωστοί και τεκμηριωμένοι από το 2003 και επικαιροποιημένοι από το 2017.

Τα λατομεία του Κορωπίου είναι μεν ανενεργά πλέον, υπό αποκατάσταση δε με δραστηριότητες διάθεσης ΑΕΕΚ (ανακυκλώσιμα προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων-στείρα δηλ. υλικά) που είναι και η μόνη αποδεκτή δραστηριότητα μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως και να αποδοθεί στο Δήμο Κρωπίας

Βρίσκονται σε ακατάλληλη θέση:

• Πλησίον του Κορωπίου (1.250μ από το Σχέδιο Πόλης)
• Πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (5.900 μ) και ιδιαίτερα στην πορεία αξόνων προσγείωσης- απογείωσης αεροπλάνων,
• Εντός του σημαντικού Αρχαιολογικού χώρου των Λαμπτρών
• Εντός της Α΄ ζώνης Προστασίας του Υμηττού (βάσει όλων των Π.Δ Προστασίας Υμηττού 1978 και 2011)
• Σε επαφή με την βιομηχανική ζώνη χαμηλής όχλησης με επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος
• Σε οδικό δίκτυο ήδη επιβαρυμένο,
• Σε επαφή με μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας

Παρουσιάζουν ιδιαίτερα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, σε τοποθεσία δηλαδή ακατάλληλη σύμφωνα με τις επιστημονικές και άλλες τεκμηριώσεις που έχουν κατατεθεί από το 2003 και συνεχίζουν να ισχύουν.

Ο Δήμος Κρωπίας υπερασπίζεται τις βασικές πάγιες και διαχρονικές θέσεις του Κινήματος της Αυτοδιοίκησης (από το 1977 και μετά) για την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση των Λατομείων και την απόδοσή τους στους πολίτες, ως χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ήδη έχει αποκατασταθεί το 60% των Λατομείων Κυριακού – Τριάς, στο οποίο προτίθεται η κυβέρνηση να χωροθετήσει ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ.

Υπερασπίζεται επίσης την αυτονόητη πολιτικά αποδεκτή θέση της Αυτοδιοίκησης των Μεσογείων και της Νοτιοανατολικής Αττικής για διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων της σε άλλες κατάλληλες και αποδεκτές, από τις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικήσεις Α΄Βαθμού, θέσεις. Όχι όμως μονάδες υπερτοπικές, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και τόσων άλλων δήμων της Νότιας Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής.

Ο Δήμος μας, ως δήμος που έχει υποστεί επί δεκαετίες τις συνέπειες των χωματερών (το 1967-1978 όλης της Αθήνας!)είναι αλληλέγγυος στους αγώνες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για την μη αποδοχή όλων των απορριμμάτων όλης της Αττικής, στην Φυλή.

Ο Δήμος μας μαζί με τους κατοίκους του θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό και πολιτικό μέσο υπεράσπισης του δημοτικού και δημοσίου συμφέροντος για κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο αυτό.

Καλεί τους κατοίκους να αναμένουν τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα και του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και τις ανοιχτές συνελεύσεις συντονισμού με φορείς όλης της Αττικής.

Το αγωνιστικό και πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεών μας και των μεγάλων κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν – για να μην περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών – υπερασπίζεται όχι μόνο το στενό δημοτικό συμφέρον αλλά και το συμφέρον όλης της Αττικής.

Υπερασπίζεται και την ίδια την Ελληνική Δημοκρατία για το περιεχόμενο των αποφάσεών της για την ποιότητα ζωής των πολιτών της».

Το Δημοτικό Συμβούλιο
του Δήμου Κρωπίας