Εγκαινιάστηκε στην Παλλήνη από τον Κ. Μητσοτάκη, Μονάδα Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Στην τελετή εγκαινίων της μονάδας μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης της σύμπραξης των εταιρειών ENVIPCO και ΤΕΧΑΝ, στην Παλλήνη, παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής του συγκεκριμένου είδους εκτός ΗΠΑ και στόχος είναι να γίνει κόμβος εξαγωγής μηχανημάτων «Made in Greece».

Η μονάδα η οποία αποτελεί προϊόν της σύμπραξης της ελληνικής εταιρείας ΤΕΧΑΝ και της αμερικανικής ENVIPCO και θα λειτουργήσει -σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα- με 230 άτομα ως εργασιακό προσωπικό, εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2019 από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, παρουσία των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη και Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, του Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλη και των Δημάρχων των Δήμων, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Ιωαννίνων, Ναυπλίου, Άνδρου και Παλλήνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερθέντες Δήμοι -με εξαίρεση το Δήμο Παλλήνης, άγνωστο το γιατί- είναι προγραμματισμένο να παραλάβουν τα πρώτα 100 μηχανήματα που θα παραχθούν στην Παλλήνη από την Μονάδα Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της ENVIPCO και της ΤΕΧΑΝ στο πλαίσιο του Προγράμματος, «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» που πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι “η ανακύκλωση αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα και όρο ζωής για όλους.”

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η εθνική στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση για την κυβέρνηση και πως στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει κομβικό παράγοντα για την πράσινη καινοτομία, την προώθηση νέων τεχνολογιών και τα ζητήματα πράσινης ανάπτυξης.

Από εδώ και στο εξής στους δημάρχους μας -τόνισε ο κ. πρωθυπουργός- θα θέσουμε φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση και ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης θα συνδέεται με τις επιδόσεις σας στην ανακύκλωση. Διότι ο στόχος μας είναι να μπορούμε να ξεφύγουμε επιτέλους από τις τελευταίες θέσεις. Είμαστε 24οι στην Ευρώπη, στον τομέα αυτό.

Να απαλλαγούμε από τις δεκάδες παράνομες χωματερές που ακόμη μολύνουν το έδαφος μας, τα νερά μας, επιβαρύνοντάς μας με πρόστιμα ντροπής.

Και από το 20% των αστικών απορριμμάτων που περίπου ανακυκλώνουμε, σήμερα, να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 50% που αποτελεί και τον δεσμευτικό στόχο της ΕΕ.

Αυτή είναι μια πολιτική που όπως καταλαβαίνετε, έχει πολλαπλά οφέλη θα αποφορτίσει το περιβάλλον, θα μειώσει το κόστος αποκομιδής. Αυτό συνεπάγεται, τελικά, και λιγότερα δημοτικά τέλη.

Θα ανακουφίσει τους ΧΥΤΑ, ξεκινώντας με την Φυλή, ώστε να μπορεί να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας τους. Και, βέβαια, θα μας προσφέρει φτηνότερη ενέργεια με την ενεργειακή επεξεργασία του υπολείμματος των απορριμμάτων.

Με άλλα λόγια η ανακύκλωση, -κατέληξε ο κ. Κ. Μητσοτάκης- δεν αποτελεί μόνον οικολογική ανάγκη. Αποτελεί και μία αναπτυξιακή οικονομική επιλογή.”