Στην προγραμματιζόμενη από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης δημιουργία Δομής Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων στην περιοχή Δέση Γέρακα. αναφέρεται με εκτενή ανακοίνωση της η Δημοτική Παράταξη “ΕΜΕΙΣ η Πόλη μας” και ειδικότερα, η επικεφαλής της και υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης, Ειρήνη Κουνενάκη με αφορμή τις εντάσεις και ακρότητες που προκλήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες με αποκορύφωμα τα όσα θλιβερά και απαράδεκτα συνέβησαν και χαρακτήρισαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Τρίτης, 12 Μαρτίου 2019.
Για πρώτη φορά από την ημέρα που αναδείχθηκε η υπόθεση, γίνονται γνωστά όλα όσα συνιστούν «το περιεχόμενο» του εγχειρήματος που δρομολογείται από τον Δ.Ο.Μ σε συνεργασία με το υφυπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με ένα σαφή και καθηλωτικό τρόπο, «αποφλοιώνουν» υπερβολές και ακυρώνουν καχυποψίες, φοβίες και ….συνωμοσίες!
Ακολουθεί η ανακοίνωση της αυτοδιοικητικής Παράταξης η οποία ολοκληρώνεται με δήλωση/έκκληση της υποψήφιας Δημάρχου Παλλήνης, Ειρήνης Κουνενάκη για «την υποστήριξη των απροστάτευτων παιδιών με αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης.»
«Οφείλουμε να τοποθετηθούμε
Όλοι, με ευθύνη, αλήθεια και ειλικρίνεια»
«Πρόσφατα, ενημερωθήκαμε για την επικείμενη λειτουργία Δομής Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων, στη Δέση Γέρακα. Ένα θέμα που ήρθε να δημιουργήσει τριγμούς στην κοινωνική συνοχή της πόλης μας κυρίως, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης. Είναι αυτή η έλλειψη ενημέρωσης που οδηγεί στον λαϊκισμό, τρέφει την ξενοφοβία και υποθάλπει τον ρατσισμό.
Για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, οφείλουμε να τοποθετηθούμε όλοι με ευθύνη, αλήθεια και ειλικρίνεια.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση σε ότι αφορά τη Δομή Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει αναλάβει την δημιουργία και τη λειτουργία της δομής σε ακίνητο που έχει ανακαινιστεί στη Δέση Γέρακα, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές που περιγράφονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και ‘Ένταξης.
Σαράντα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ηλικίας 12 έως 18 ετών, χωρίς οικογένεια, θα φιλοξενηθούν και θα έχουν όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες προστασίας και φροντίδας, όπως ψυχική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική υποστήριξη, πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε δραστηριότητες αναψυχής, πρόσβαση σε υπηρεσίες και διερμηνεία.
Τα παιδιά αυτά θα υποστηρίζονται από σημαντικό αριθμό καλά εκπαιδευμένου προσωπικού, είκοσι τέσσερις (24) στο σύνολο, σε συνεχή 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 30 ημέρες το μήνα.
Αυτό το προσωπικό που θα αποτελείται από ομάδα επιστημόνων όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, νομικοί σύμβουλοι αλλά και ομάδα υποστήριξης όπως, διαμεσολαβητές, φροντιστές, μάγειρες, φύλακες και καθαριστές, επιδιώκει να διασφαλίσει, εκτός από την ομαλή λειτουργία του ξενώνα, την παρακολούθηση της ένταξης των ωφελούμενων στις τοπικές κοινωνίες και την επανένωση με τις οικογένειές τους, όπου αυτό είναι δυνατό.
Εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα βοηθήσουν στην κάλυψη των μαθησιακών αναγκών (λ.χ. εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας) των παιδιών και τη συμμετοχή τους σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, σε εκπαιδευτικές εκδρομές, σε σεμινάρια ευαισθητοποίησης ειδικά για θέματα συμπεριφοράς ρόλων και ισότητας φύλων.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας της δομής, δεν είναι ΜΚΟ, αλλά Διεθνής Οργανισμός που υπάγεται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Είναι ο ίδιος οργανισμός, που την περίοδο των μεγάλων μεταναστευτικών ροών των Ελλήνων προς τη Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, που ξεκίνησαν το 1952 και έφτασαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, παρείχε μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης στους Έλληνες μετανάστες προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να υποστηριχθεί η κοινωνική τους ένταξη.
Είναι ευθύνη όλων μας να θυμηθούμε ότι ο ελληνικός λαός επί της αρχής του είναι ξένιος λαός.
Το 1922, η Ελλάδα, δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων στην παγκόσμια ιστορία.
Περίπου 1.300.000 Έλληνες που κατοικούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας και στον Πόντο ενσωματώθηκαν στην ελληνική κοινωνία και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού κράτους.
Σήμερα που τα παιδιά μας έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ως οικονομικοί μετανάστες, θα πρέπει να αναλογιστούμε και να προβληματιστούμε πως ακριβώς θέλουμε οι ξένοι να φερθούν στα δικά μας παιδιά.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, η επικεφαλής της παράταξης ΕΜΕΙΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, και υποψήφια Δήμαρχος, κ. Ειρήνη Κουνενάκη, αναφερόμενη στο ζήτημα της Δομής στη Δέση Γέρακα, είπε, χαρακτηριστικά:
«έχουμε ευθύνη να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί, χωρίς υποκρισία και λαϊκισμό, ένα σχέδιο καλωσορίσματος, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής μας, ενεργοποιώντας τη νεολαία και τις συλλογικότητες, ένα σχέδιο ενημέρωσης, υποδοχής και ένταξης αυτών των απροστάτευτων παιδιών, που αναζητούν την οικογένεια τους και πιθανώς να μη μπορέσουν να τη βρουν ποτέ. Με αισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης, χωρίς ξενοφοβία και ρατσισμό».