Δημοτική Παράταξη, ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας: Κανένα παιδί εκτός προσχολικής αγωγής στο Δήμο Παλλήνης

Στο σοβαρό ζήτημα που αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Δήμο Παλλήνης, ειδικότερα, στο 9ο και 10ο Νηπιαγωγείο Γέρακα με την αδυναμία των δύο σχολείων να δεχθούν περίπου 30 παιδιά προσχολικής αγωγής, αναφέρεται η ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης, “ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας”.

Η ανακοίνωση

Λίγες, μόλις ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όλα δείχνουν ότι ο Δήμος Παλλήνης είναι ανέτοιμος να λειτουργήσει την δίχρονη προσχολική αγωγή.

Τα παραρτήματα του 9ου και 10ου Νηπιαγωγείων Γέρακα δε έχουν ακόμη τον χώρο που θα τα στεγάσει. Γονείς τριάντα μαθητών ενημερώθηκαν μόλις σήμερα ότι δεν θα λειτουργήσουν τα παραρτήματα αυτών των νηπιαγωγείων και καταβάλλεται προσπάθεια να μοιραστούν ανάμεσα στο 3ο, 5ο και 7ο δημοτικό του Γέρακα.

Ο δήμος μας ανήκει στους τελευταίους δήμους που ενεργοποιήθηκαν στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και αφού όλα τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν στη βάση εφαρμογής του νόμου 4521/2018.

Η πρόσβαση των νηπίων Α’ και Β’ ηλικίας στο νηπιαγωγείο και η διασφάλιση της ποιότητας της προσχολικής εκπαίδευσης αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών και ανάγκη των κοινωνιών, με πολλαπλά οφέλη.

Η εξασφάλιση θέσεων για την καθολική πρόσβαση των νηπίων Β’ ηλικίας στα νηπιαγωγεία, αλλά και η διασφάλιση συνθηκών προσχολικής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας για όλα τα νήπια (Α’ και Β’ ηλικίας), αποτελούν αδήριτες κοινωνικές ανάγκες και θα πρέπει να αποτελούν άμεσες προτεραιότητες των αρμόδιων φορέων.

Ο Ν. 4521/2018, θεσμοθέτησε την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή προκειμένου να εφαρμοστούν τα παραπάνω.

Δεδομένης της δυσκολίας σε κάποιες περιοχές να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι αναγκαίες θέσεις για την καθολική εφαρμογή του νόμου, ορίστηκε ένας ορίζοντας τριετίας, ώστε να έχουν οι αρμόδιοι φορείς το χρονικό περιθώριο να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές.

Ο δήμος Παλλήνης είχε τρία ολόκληρα χρόνια να προετοιμάσει την λειτουργία της δίχρονης προσχολικής αγωγής και παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης (2/6/2020), μετά από ερώτημα που καταθέσαμε ως δημοτική παράταξη, διαταράσσει ξαφνικά κάθε οικογενειακό προγραμματισμό και το νομικό δικαίωμα σχολικής ένταξης στην προσχολική εκπαιδευτική διαδικασία, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”.

Ως δημοτική παράταξη έγκαιρα είχαμε επισημάνει την καθυστέρηση της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο Παλλήνης.

Τα ερωτήματα που αναπόφευκτα προκύπτουν είναι:

  • Ποιο είναι το ενδιαφέρον και πως αυτό εκφράστηκε από τον δήμο Παλλήνης στο διάστημα αυτής της τριετίας για την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την έγκαιρη και ποιοτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής;
  • Με ποιο σχεδιασμό και με ποια διαβούλευση των αρμοδίων φορέων δρομολογήθηκε η εφαρμογή της και η εύρεση επαρκών και κατάλληλων χώρων;
  • Ποια ενημέρωση υπήρξε με βάση τα αιτήματα και τις πραγματικές ανάγκες για κάλυψη όλων των παιδιών στην ένταξη τους στην προσχολική εκπαιδευτική διαδικασία;
  • Πώς πραγματικά θα λειτουργήσει η δίχρονη προσχολική αγωγή στο δήμο μας, σε ποιος χώρους και αν πραγματικά θα καλυφτούν από στη νέα σχολική χρονιά όλες οι αιτήσεις γονέων.
  • Ποια σημασία, εν τέλει, αποδίδεται στον σχεδιασμό χώρων προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ως κρίσιμου παράγοντα ποιότητας, όταν έν έτει 2020, οι στεγαστικές σχολικές ανάγκες καλύπτονται (υπό αμφισβήτηση αυτό) την τελευταία στιγμή με τη βιαστική και μη ενδεδειγμένη λύση, των κοντέινερ;

Ζητούμε, από τον δήμαρχο και την αρμόδια αντιδήμαρχο σε θέματα Παιδείας, την άμεση επίλυση των ζητημάτων στέγασης, με σταθερές και ποιοτικές λύσεις και την ένταξη όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στη δίχρονη προσχολική αγωγή.