Δημοτική παράταξη, ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας: αποσπασματικό το σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου Παλλήνης

Με ανακοίνωση της, η δημοτική παράταξη του Δήμου Παλλήνης, “ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας” αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο έργων και δράσεων της δημοτικής αρχής με ορίζοντα υλοποίησης τριετίας με την επισήμανση ότι πρόκειται για “ένα κείμενο ευχάριστων μεν αλλά αποσπασματικών και μη ιεραρχημένων προτάσεων ανά θεματικό άξονα.”

Η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης διατυπώνει την εκτίμηση ότι η εξαγγελία “δεν απαντάει στα βασικά ζητούμενα για τον αυριανό χαρακτήρα της πόλης μας” και καταλήγει με τη δήλωση ότι “τόσο η δημοτική ομάδα της όσο και τα μέλη της παράταξης προτίθενται να συμμετάσχουν στον δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας έγκαιρα τις προτάσεις τους.”

Η ανακοίνωση

Πριν λίγες ημέρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Παλλήνης, κείμενο προτάσεων έργων και δράσεων, με τον τίτλο «Ο Δήμος Παλλήνης προσδιορίζει τους στόχους του για τα επόμενα χρόνια – Στρατηγικό σχέδιο έργων και δράσεων με ορίζοντα τριετίας».

Το κείμενο αναπτύσσεται στους έξι βασικούς άξονες, όπως αυτοί αναφέρονται στο ΦΕΚ 1386, Τευχ.Β/14.4.2020 για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των ΟΤΑ, «Αντώνης Τρίτσης», ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που έρχεται να αντικαταστήσει το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι & ΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού 2.5 δις ευρώ.

Στην ουσία πρόκειται για ένα κείμενο ευχάριστων μεν αλλά αποσπασματικών και μη ιεραρχημένων προτάσεων ανά θεματικό άξονα..

Ένα κείμενο, που απέχει πολύ από ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θέτει μακροχρόνιους στόχους και σκοπούς, υιοθετεί μια σειρά πράξεων και προσδιορίζει τα αναγκαία μέσα για την πραγματοποίηση των στόχων.

Ένα κείμενο που δεν απαντάει στα βασικά ζητούμενα για τον αυριανό χαρακτήρα της πόλης μας, το οποίο σε βάθος χρόνου θα διαμορφωθεί, από την δρομολόγηση των μεγάλων θεμάτων όπως:

  • Η αποχέτευση
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων
  • Η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και του δημόσιου χώρου ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας
  • Η σχολική στέγη
  • Ο επανασχεδιασμός της αστικής κινητικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις
  • Η τοπική οικονομία και η τοπική ανάπτυξη που θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας
  • Η εγκατάσταση φυσικού αερίου σε όλο το Δήμο και η παραγωγή πράσινης ενέργειας
  • Οι δημόσιες συγκοινωνίες και η δημοτική συγκοινωνία
  • Η δημόσια υγεία και η κοινωνική προστασία
  • Η διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων για το Δήμο Παλλήνης

Είναι ένα κείμενο, εν τέλει, που έχει όλα όσα θα περιλαμβάνονται ως εξειδικευμένες θεματικές των αξόνων προτεραιότητας, του Αναπτυξιακού Προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, εν αναμονή των πρώτων προσκλήσεων.

Αν ο στόχος του κ. Δημάρχου είναι να δημιουργήσει, ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να φανεί αρεστός στο Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται ότι τον έχει πετύχει κρίνοντας και από τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Αυτό όμως δεν συνιστά και στρατηγικό σχέδιο, για το Δήμο Παλλήνης.

Σχετικά με την διαβούλευση. Την θεωρούμε προσχηματική και πλασματική γιατι ο κ. Δήμαρχος για ένα τόσο σημαντικό θέμα αγνόησε για μια ακόμα φορά τις υπόλοιπες Δημοτικές παρατάξεις και δεν συγκάλεσε τους επικεφαλής τους προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή τους για την υποβολή προτάσεων για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος

Επίσης δεν συγκάλεσε ούτε την Επιτροπή Διαβούλευσης (μέσω τηλεδιάσκεψης) ούτε και προέβλεψε τον τρόπο που το κείμενο θα φτάσει σε κάθε γειτονιά δεδομένου ότι ένα μικρό ποσοστό των κατοίκων είναι εξοικειωμένο με το διαδίκτυο.

Εμείς, ως δημοτική παράταξη, θα συμμετάσχουμε στον δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας έγκαιρα τις προτάσεις μας αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος μελών και φίλων, γιατί το αύριο αυτής της πόλης

Μας αφορά όλους!