Με παρέμβαση του πρωθυπουργού οι υπογραφές μπήκαν σε 10 ημέρες!

Τα πλοκάμια της απύθμενης γραφειοκρατίας που εξακολουθεί εν έτει 2013 να είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης …..ήθελαν παρέμβαση του πρωθυπουργού για να ξεπεραστούν και να μπουν 3 υπογραφές για να εγκριθούν τα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου Παλλήνης!

Έπρεπε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθαν. Ζούτσος να ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του κ. Α. Σαμαρά για να λήξει το δεκάμηνο μιας απαράδεκτης κωλυσιεργίας εκ μέρους γραφειοκρατών, μανδαρίνων και …. σφραγιδοφόρων που όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα, αρκούσε μία εβδομάδα για να εκδοθεί η εγκριτική απόφαση.

Το «οδοιπορικό» της τραγελαφικής ιστορίας όπως εξιστορήθηκε από το Δήμαρχο κ. Α. Ζούτσο στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

Στις 17 Ιουλίου 2012 ο Δήμος Παλλήνης έστειλε μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο υπ. Εσωτερικών τον προγραμματισμό των πολιτιστικών προγραμμάτων της περιόδου 2012-2013 και ζητούσε την έγκριση συμβάσεων που αφορούσαν 45 θέσεις καλλιτεχνών και 28 θέσεις για τους γυμναστές των αθλητικών προγραμμάτων .

Στις 18 Ιουλίου εκπρόσωπος του Δήμου προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες παίρνει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το αίτημα και το καταθέτει στο ΑΣΕΠ για να προηγηθεί η έγκριση της προκήρυξης των θέσεων εκπαιδευτών και γυμναστών.

Το ΑΣΕΠ, μετά πάροδο περίπου 3 (!!!) μηνών εκδίδει τη σχετική βεβαίωση για τη σύναψη των συμβάσεων και στις 8 Οκτωβρίου 2012 διαβιβάζεται το σχετικό έγγραφο στο υπ. Εσωτερικών για την έκδοση της εγκριτικής απόφασης.

Η συνέχεια, τώρα:

Μετά 2,50 (!!!) μήνες, -20 Δεκεμβρίου 2012- το υπουργ. Εσωτερικών διαβιβάζει το έγγραφο στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συναινέσουν στην έγκριση των συμβάσεων για τις 45 θέσεις καλλιτεχνών και τις 28 θέσεις των αθλητικών προγραμμάτων.

Επισήμανση: ο Δεκέμβριος ήδη παρέρχεται, το 2012 εκπνέει και υποτίθεται πως οι πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις του Δήμου Παλλήνης έπρεπε να έχουν εγκριθεί προ πολλού για τι αφορούσαν τους μήνες του 2012!

Ο χρόνος παρέρχεται, ο Ιανουάριος του 2013 παρέρχεται, οι απαντήσεις στο Δήμο Παλλήνης παραπέμπουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, ήδη ο Φεβρουάριος έφτασε στα μισά του και η απάντηση παραμένει η ίδια, «περιμένετε όπου νάναι σας έρχεται…..» και αφού είδε κι απόειδε ο Δήμαρχος, παίρνει την πρωτοβουλία και στέλνει στις 221 Φεβρουαρίου 2013 μία αναλυτική επιστολή στον πρωθυπουργό, η οποία σε ελεύθερη μετάφραση, του ζητάει να δει «ποιο είναι το κράτος που διοικεί….!»

Προφανώς το γραφείο του πρωθυπουργού, αδυνατούσε να πιστέψει ότι ο … λαβύρινθος της γραφειοκρατίας είχε τέτοια έκταση και εύλογα αντιδράει με ζητούμενο το αυτονόητο. Εδώ και τώρα να κλείσει αυτή εκκρεμότητα. Και έκλεισε….! Έπρεπε δηλαδή να παρέμβει ο πρωθυπουργός της χώρας για να απαντηθεί μετά περίπου 10 μήνες ένα ζωτικής σημασίας νόμιμο αίτημα του Δήμου Παλλήνης.

Στις 28 Φεβρουαρίου εκδίδεται η εγκριτική απόφαση του υπ. Εσωτερικών, μεταβιβάζεται αμέσως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και για να μην υπάρξει καμία άλλη χρονοτριβή, την παραλαμβάνει ο ίδιος ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθαν. Ζούτσος και αφού χρειάστηκε να περιμένει επί 1 ώρα προκειμένου η τελική πράξη να καταχωρηθεί στο πρωτόκολλο της Γεν. Γραμματείας.

Χθες, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Α. Ζούτσος εξέθεσε στο Σώμα των Συμβούλων το όλο ιστορικό του θέματος και βεβαίως δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά που με την παρέμβασή του αποκατέστησε την «τιμή» της δημόσιας διοίκησης που όμως –δυστυχώς– παραμένει βυθισμένη στο τέλμα μιας αναχρονιστικής γραφειοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Παλλήνης εξυπηρετούν περισσότερα από 1.500 παιδιά απ’ όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου και σε ότι αφορά τα προγράμματα ενηλίκων περισσότερα από 4.000 άτομα στην διάρκεια όλου του έτους έχουν ενεργό συμμετοχή.

Για το θέμα ασχολήθηκε και ο κεντρικός τύπος σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις με σαρκαστικό τρόπο και με πνεύμα διακωμώδησης αναφορικά με την ταχύτητα που λειτουργεί η κεντρική διοίκηση.

Χαρακτηριστικό δείγμα της προβολής που είχε το θέμα, το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που ακολουθεί.