Σε μεταμεσονύκτια ώρα το Δ.Σ. Σπάτων-Αρτέμιδας αποφάνθηκε υπέρ νέας χωροθέτησης ΚΕΛ

Μαραθώνια η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την «Λήψη απόφασης για την επίλυση του αποχετευτικού ζητήματος».

Η συνεδρίαση τελείωσε βαθιά μεσάνυχτα, λίγο μετά τις 3 και στην ψηφοφορία που έγινε, 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι από την πλειοψηφία και 2 από την αντιπολίτευση ψήφισαν υπέρ της εισήγησης-πρότασης της δημοτικής αρχής για χωροθέτηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στη θέση Λακαθέλα – Κήπι Βραυρώνος.

Όχι στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής και υπέρ του ΚΕΛ Ψυττάλειας ψήφισαν, ο πρ. Δήμαρχος κ. Βάιος Τυράκης, -ανήκει στην παράταξη της πλειοψηφίας- και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρτέμιδας, κ. Εμμανουήλ Κατσης, ο οποίος, δύο ώρες νωρίτερα προέδρευσε του Τ.Σ. και ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ της Ψυττάλειας.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδας (2011-2014) κ Χρήστου Μάρκου, σήμερα, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες γιατί προεκλογικά υποστήριξε με έμφαση υπέρ του ΚΕΛ Ψυττάλειας αντί της χωροθέτησης του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι την οποία προκρίνει, σήμερα.

Σε ότι αφορά τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χρήστου Τσαντήλα, πρότεινε όπως οι τρεις προτάσεις χωροθέτησης ΚΕΛ (Ψυττάλεια, Πλατύ Χωράφι και Λακαθέλα-Κήπι Βραυρώνος) ενσωματωθούν σε μία για να διευκολυνθεί η εξεύρεση της τελικής επιλογής.

Η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου αναγγέλθηκε ως «κατεπείγουσα» για το λόγο ότι μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2015 ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας οφείλει να αποφασίσει τη χωροθέτηση του ΚΕΛ και τη σχετική πρόταση να την κοινοποιήσει στις αρμόδιες αρχές.

Την συνεδρίαση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός πολιτών –η πλειοψηφία από Αρτέμιδα- και παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε από φόρτιση, ένταση και κατά διαστήματα από αποδοκιμασίες, εξελίχθηκε σε ανεκτά επίπεδα και χωρίς ιδιαίτερες ακρότητες.

Η σχετικά ανεκτική συμπεριφορά των πολιτών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως όσων μίλησαν από μικροφώνου -οι παλαιότεροι θα θυμούνται την ατμόσφαιρα που χαρακτήριζε παλαιότερες συνεδριάσεις με θέμα την αποχέτευση αρχής γενομένης το 2002- «υπαγορεύτηκε» από το βάρος της κοινής παραδοχής ότι η Δημοτική Αρχή και ουσιαστικά ο Δήμος στο σύνολο του, βρίσκονται εδώ και καιρό με «την πλάτη στον τοίχο».

Η κυβέρνηση, με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο για σύνδεση με το ΚΕΛ Ψυττάλειας με κύριο επιχείρημα την «εγγύτητα».

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση υποχρεώνει τους Δήμους να πληρώνουν από τα δικά τους ταμεία τα πρόστιμα που επιδικάζει στη χώρα το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου σε ζητήματα αποχέτευσης και ανεξέλεγκτων χωματερών.

Ειδικότερα: απευθυνόμενη η κυβέρνηση στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας τους λέει, ή υποβάλλετε συγκεκριμένη πρόταση δημιουργίας ΚΕΛ στην περιοχή σας ως την 31η Δεκεμβρίου 2015 ή θα σας παρακρατήσουμε το πρόστιμο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Για τους μην γνωρίζοντες, η πρόταξη της συγκεκριμένης ημερομηνίας ως καταληκτικής προθεσμίας σχετίζεται με τη δυνατότητα κοινοτικής χρηματοδότησης της κατασκευής του ΚΕΛ με το ποσό των 100 εκατ. €. Η δυνατότητα αυτή παύει να είναι διαθέσιμη από την 1 Ιανουαρίου 2016.

Σημειώνεται ότι και οι δύο Δήμαρχοι αρνούνται τη χωροθέτηση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι Σπάτων με βασικό επιχείρημα την μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστεί από τη λειτουργία του, το περιβάλλον. Την συγκεκριμένη επιλογή την είχαν αναδείξει σε βασική προεκλογική θέση τους, υποδεικνύοντας το ΚΕΛ Ψυττάλειας ως μόνη λύση.

«Δέσμιοι» της συγκεκριμένης επιλογής τους, η πολιτική διαχείριση του ζητήματος μετεξελίχθηκε στην τρέχουσα χρονική συγκυρία σε γόρδιο δεσμό με αποτέλεσμα, αμφότεροι, να επιλέξουν «εν είδει ελιγμού» -κατά την κρίση του «Ν»- την υποβολή μιας νέας (ανέφικτης) πρότασης χωροθέτησης με προφανή σκοπό να μείνουν εκτός ευθύνης στο ενδεχόμενο που επανέλθει η χωροθέτηση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Ενδεικτική εικόνα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται –ιδιαίτερα- ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας, κ. Δημήτρης Μάρκου, η κατ΄επανάληψη χθεσινοβραδινή προτροπή του «κάντε εναλλακτικές προτάσεις, πείτε μου τι προτείνετε…»

Το οξύμωρο στην συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην οποία -πρέπει να επισημανθεί- δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να εκφράσει τη γνώμη του ακόμη και με τρόπο επιθετικό ίσως και απαξιωτικό προς το πρόσωπο του Δημάρχου που ανεκτικά και προς τιμή του, τα υπέμεινε, το γεγονός, ότι ενώ οι περισσότεροι συμφωνούσαν ότι «βρισκόμαστε προ ενός στυγνού εκβιασμού από πλευράς της κυβέρνησης» και εμμέσως κατανοούσαν τη δύσκολη θέση της Δημοτικής Αρχής, παρόλα αυτά, επέμεναν με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο πως μόνη λύση είναι το ΚΕΛ Ψυττάλειας, αρνούμενοι να συναινέσουν στην πρόταση χωροθέτησης του ΚΕΛ την περιοχή Λακαθέλα – Κήπι Βραυρώνος.

Την συνεδρίαση παρακολούθησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, Αμαλία Τόκα και Ανδρέας Βασιλόπουλος. Η κ. Α. Τόκα ζήτησε από το Δήμαρχο κ. Δημ. Μάρκου να διερευνήσει το ενδεχόμενο ένταξης των δύο Δήμων σε υπάρχουσες υποδομές, επί παραδείγματι, αυτής στο Μαρκόπουλο.

Απαντώντας ο κ. Δήμαρχος, είπε ότι συζήτησε αυτό το ενδεχόμενο με τον Δήμαρχο κ. Σωτ. Μεθενίτη και είχε αρνητική απάντηση, δεδομένου, στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του Δήμου Μαρκόπουλου εκτός του παραλιακού μετώπου του Πόρτο-Ράφτη έχουν επιπρόσθετα ενταχθεί, τα Καλύβια και ο Κουβαράς. «Αν έμπαιναν στο Δίκτυο και οι δύο Δήμοι θα υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους…»

Η πρόταση χωροθέτησης ΚΕΛ στη θέση Λακαθέλα – Κήπι Βραυρώνος

Η πρόταση για τη δημιουργία ΚΕΛ στη θέση Λακαθέλα – Κήπι Βραυρώνος κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από τους Δημάρχους Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου προ ολίγων εβδομάδων στους αρμόδιους φορείς.

Η περιοχή βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, σε περιοχή Β3 της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων, παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον -σχετικά κοντά προς τον αρχαίο ναό Αρτέμιδος- και είναι χαρακτηρισμένη ως Αττικό Πάρκο με επιτρεπόμενες χρήσεις πολιτισμού και οινοποιίας.
Κοντολογίς: η προτεινόμενη θέση «συγκρούεται» προς θεσμοθετημένους κανόνες χωροταξίας και αρχαιολογίας.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδας, ο Δήμαρχος κ. Δημ. Μάρκου υποστήριξε ότι «η ανατροπή των κανόνων χωροταξίας και αρχαιολογίας είναι εφικτή» και πως αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας να δρομολογήσει τις διαδικασίες που «μπορούν να ολοκληρωθούν σχετικά σύντομα. «Άλλωστε -είπε ο κ. Δήμαρχος- αντίστοιχες «ανατροπές» έγιναν και σε γειτονικούς μας Δήμους χωρίς μεγάλη καθυστέρηση.»

Όμως ακόμη κι αν η αισιοδοξία του κ. Δημάρχου δικαιωθεί, προκύπτει άλλο πρόβλημα το οποίο με σαφήνεια προσδιόρισε ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, κ. Δημήτρης Δρόσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου κατά την οποία ελήφθη αντίστοιχη απόφαση υπέρ της δημιουργίας ΚΕΛ στη θέση Λακαθέλα – Κήπι Βραυρώνος.

Αφορά τη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου.

Ακολουθούν (αυτολεξεί) τα όσα είπε στο Δ.Σ. του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Δημήτριος Δρόσης: (στην φωτογραφία ομιλών) «Κατ’ αρχάς να σας διαβάσω το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Πρέπει πριν το τέλος του χρόνου (2015) να έχει αποφασιστεί η θέση του βιολογικού καθαρισμού ή να έχει συμφωνηθεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτό ζητείται από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να γίνει η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής του ΠΕΠ Αττικής με το ποσό των 100 εκ €.

Αν ως το τέλος του χρόνου δεν αποφασιστεί η χωροθέτηση, τα χρήματα αυτά θα φύγουν από το έργο και θα πάνε για άλλους οικισμούς της Αττικής που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Σήμερα άκουσα για μια καινούργια θέση και όση ώρα συζητούσατε έκανα ένα μικρό χρονοδιάγραμμα και αν μου επιτρέπετε να σας το διαβάσω. Ας πούμε ότι αποφασίζετε για τη νέα θέση που λέγεται Λακαθέλα- Κήπι και ξεκινάμε τις διαδικασίες την 1/1/2016.

Κάνω 5 υποθέσεις εργασίας οι οποίες για μένα δεν είναι ρεαλιστικές αλλά για να σας βοηθήσω θα τις κάνω. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της μελέτης. Ότι η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης απαιτεί μηδέν χρόνο. Ότι η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα διαρκέσει μόνο 2 χρόνια όταν για το ΚΕΛ Κορωπίου διήρκεσε 10 χρόνια.

Ότι δεν θα υπάρχουν διαδικασίες ενστάσεων και προσφυγών και δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Ξεκινάω, λοιπόν: 1/1/2016 έναρξη διαδικασίας. Βάζω χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών για την προκαταρκτική μελέτη και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, άρα φτάνουμε Μάιο του 2016 για να υποβληθεί ο φάκελος της Μ.Π.Ε. Χρειάζονται 2 χρόνια, όπως είπαμε για την έγκριση της Μ.Π.Ε. άρα πάμε το 2018.

Στην συνέχεια και σε ένα εξάμηνο κάνουμε την προμελέτη του Βιολογικού Καθαρισμού και την οριστική μελέτη δικτύων αποχέτευσης. Με κάποιο «μαγικό τρόπο» εντάσσεται στις αρχές του 2019 το έργο και δημοπρατείται σε …2 μήνες! Ξεκινάμε την συμβασιοποίηση του έργου με το σύστημα μελέτη-κατασκευή –στο Κορωπί, είχαμε 2,50 χρόνια για διαδικασίες δημοπράτησης, καταλαβαίνετε…- συμβασιοποιείται, λέμε, σε ένα χρόνο και βάζω ένα σενάριο τριών χρόνων κατασκευής και φτάνουμε το 2023. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, εγώ θα το στείλω, είναι μη ρεαλιστικό. Εγώ θα το στείλω στις 31 Δεκεμβρίου 2015 στην Κομισιόν και στις 10 Ιανουαρίου 2016 θα μας πούνε …αντίο τα 100 εκατ. € και ελάτε στην επόμενη προγραμματική περίοδο.»

Υπέρ του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι η ελάσσων αντιπολίτευση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Με δεδομένο ότι η μόνη θέση για την οποία υπάρχει προμελέτη και προεργασία είναι το Πλατύ Χωράφι, καλούμε την πλειοψηφία και τις άλλες παρατάξεις να αποδεχτούν τη μοναδική αυτή λύση ώστε να αποκτήσει επιτέλους αποχέτευση η πόλη και να μην πτωχεύσει ο δήμος μας.

Κάνουμε έκκληση για καινούργια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το θέμα αυτό πριν την καταληκτική ημερομηνία που έχει ήδη δοθεί, δηλαδή πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2015.

18/12/2015

Γιώργος Χριστόπουλος
Ευάγγελος Μαυρουδής
Γεράσιμος Βουδούρης