Ειρήνη Κουνενάκη: Διεκδικήστε κύριε Δήμαρχε για τη δημόσια υγεία

Ειρήνη Κουνενάκη, Δημοτική Σύμβουλος, Επικεφαλής της Δημοτ. Παράταξης Δήμου Παλλήνης, "ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας", Κοινωνιολόγος

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαιτίας του κορωναϊού (COVID 19), βρίσκεται στο επίκεντρο. Αυτοί που ουδέποτε είχαν εκτιμήσει την αξία του, ως δημόσιο αγαθό, σήμερα αναγκάζονται να το υποστηρίξουν και να επενδύσουν σ αυτό την πολιτική τους υπόσταση.

Είναι η περίοδος της ανάδειξης της σπουδαιότητας αλλά και των ελλειμμάτων, κυρίως, εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

Σήμερα, η μάχη θα κριθεί από τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σ αυτήν τη μάχη, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μπορεί να μετατραπεί σε ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των αναγκών, εξαιτίας της πανδημίας του Κορωναϊού, αναχαιτίζοντας την μαζική προσέλευση στα νοσοκομεία. Χρειάζεται αποσυμφόρηση, δηλώνουν οι ειδικοί.

Οι δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία, μπορούν να συμβάλλουν στην εξωνοσοκομειακή παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών.

Στο Δήμο Παλλήνης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη.

Τα ιατρεία του πρ. ΙΚΑ, που λειτουργούσαν στελεχωμένα με τις βασικές ειδικότητες, έκλεισαν το 2013. Ο χώρος, ο οποίος είχε παραχωρηθεί απο τον Δήμο Παλλήνης το 2007, είναι πλήρως εξοπλισμένος και δυστυχώς παραμένει κλειστός και αναξιοποίητος.

Τον Ιανουάριο του 2019, η Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ, ζήτησε από τον Δήμο Παλλήνης, να καταθέσει τα μισθωτήρια/ παραχωρητήρια προκειμένου να προβεί σε στελέχωση και να λειτουργήσουν ως Περιφερειακά Ιατρεία του Κέντρου Υγείας Σπάτων η Ραφήνας. Ουδέποτε εστάλησαν από το Δήμο Παλλήνης.

Ίσως γιατί η Δημοτική Παράταξη ΕΜΕΙΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, το διεκδίκησε με επιμονή και με συνέπεια, για την τοπική κοινωνία.

Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία, για να είμαστε σήμερα ενδυναμωμένοι ως τοπική κοινωνία και να έχουμε το προνόμιο της ύπαρξης δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Δήμο Παλλήνης.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Ενώ σε όλη την Ελλάδα, δημιουργήθηκαν Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ο Δήμος Παλλήνης, ουδέποτε διεκδίκησε τη δημιουργία της.

Τα Δημοτικά Ιατρεία, λειτουργούν με εθελοντές ιατρούς και έχουν μειωμένη δυνατότητα παρέμβασης.

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι,με την μορφή που καθιερώθηκε, με την παροχή νοσηλευτικής υποστήριξης, στελεχωμένο με τις αναγκαίες ειδικότητες, δεν λειτουργεί στο Δήμο Παλλήνης, όσο κι αν βαφτίσατε την εξ ανάγκης κατ οίκον εξυπηρέτηση, Βοήθεια στο Σπίτι.

Ήρθε ο καιρός να το αντιληφθείτε και να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί στο Δήμο μας, Δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Διεκδικήστε κυριε Δήμαρχε τα αυτονόητα για την δημόσια υγεία προς χάριν και μόνο της τοπικής κοινωνίας μας.

Ακόμη κι αν δεν το πιστεύετε είναι χρέος σας, προς τους δημότες μας αλλά και προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μην εξαντλείτε τις διεκδικήσεις σας μόνο για έργα, για πεζοδρομήσεις και επαναληπτικές ασφαλτοστρώσεις.

Διεκδικήστε, σήμερα, επιτακτικά, έστω και τώρα, την επαναλειτουργία των κλειστών ιατρείων.

Οι μέρες είναι δύσκολες και αυτές που θα έρθουν, ίσως, ακόμη δυσκολότερες.

Αναλογιστείτε κ. Δήμαρχε τις ευθύνες σας, σταματήστε να λειτουργείτε ως διαχειριστής συντήρησης, δώστε, επιτέλους, την προοπτική στην πόλη μας, είναι υποχρέωση σας και ευθύνη σας.

Ειρήνη Κουνενάκη
Δημοτική Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης
“ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας”
Κοινωνιολόγος