Δεκτό το αίτημα της Αντιπολίτευσης για συνεδρίαση του Δ.Σ. Παλλήνης με θέμα την ίδρυση Δομής Πρωτοβάθμιας Υγείας

Το αίτημα δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης προκειμένου να συζητηθεί η δημιουργία Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε θετική ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή Παλλήνης με κατάληξη τον ορισμό της συνεδρίασης για την Παρασκευή, 10 Απριλίου, προς έκπληξη όμως των αιτούντων Δημοτικών Συμβούλων αντί για συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, επιλέχθηκε συνεδρίαση δια περιφοράς! (για να καταλάβει ο αναγνώστης τι σημαίνει αυτό: συνεδρίαση δια τηλεφώνου…!)

Δεδομένου ότι η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης προβλέπεται με νομοθετική διάταξη και ήδη με τον συγκεκριμένο τρόπο συνεδριάζουν πολλά Δημοτικά Συμβούλια της Αττικής, η ευθύνη για την ολιγωρία της προετοιμασίας της πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο του Δ.Σ. και μόνο.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος Παλλήνης εμφανίζεται σύμφωνος ως προς την διεκδίκηση του από τα συναρμόδια Υπουργεία και ζητάει από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, έγκριση των τριών προτάσεων του:

Συγκεκριμένα:

α) τη λήψη απόφασης για την άμεση προώθηση, από το Υπουργείο Υγείας, της δημιουργίας και λειτουργίας Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Δήμο Παλλήνης και συγκεκριμένα στο χώρο των Εργατικών Κατοικιών ΙΙΙ, η οποία να κοινοποιηθεί άμεσα στον αρμόδιο Υπουργό συνοδευόμενη από όλα τα σχετικά στοιχεία προηγούμενων ενεργειών.

β) την αποστολή αιτήματος προς τον Υπουργό Εργασίας για την παρέμβαση του στην άμεση έκδοση της σχετικής απόφασης παραχώρησης χώρων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. και την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

γ) την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Παλλήνης για κάθε σχετική ενέργεια στο πλαίσιο επιτέλεσης των ανωτέρω στόχων.

Εκτιμάται, ότι η αντιπολίτευση θα επικυρώσει με τις ψήφους της τις τρεις προτάσεις του Δημάρχου, δεδομένου ότι πρωτοστάτησε στην υποκίνηση του θέματος και με τη δημιουργική πρωτοβουλία της ώθησε τη δημοτική αρχή -διαχειρίζεται αυτή την εκκρεμότητα από το 2014 χωρίς αποτέλεσμα- να επιταχύνει τις προσπάθειες της για την απόκτηση της ιδιαίτερα πολύτιμης για την κοινωνία των πολιτών του Δήμου Παλλήνης, Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής διεκδίκησης της Δομής των 11 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης

Θέμα: Αίτημα για συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημιουργία Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωναϊού (COVID 19) και οι συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί δοκιμάζουν τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και εκεί θα κριθεί το αποτέλεσμα.

Σ αυτήν τη μάχη, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μπορεί να μετατραπεί σε ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των αναγκών, εξαιτίας της πανδημίας του Κορωναϊού, αναχαιτίζοντας την μαζική προσέλευση στα νοσοκομεία.

Οι δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία, μπορούν να συμβάλλουν στην εξωνοσοκομειακή παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών.

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας την σημασία της ΠΦΥ, ανακοίνωσε τον ανασχεδιασμό των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην ενδυνάμωση του ρόλου τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας αποκλειστικά για COVID-19 και ΚΥ 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παράλληλα σχεδιάζεται και η κατ οίκον επίσκεψη γιατρών.

Όπως γνωρίζετε, στο Δήμο Παλλήνης, δεν υπάρχει δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης υπάρχουν δυο συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ, οικογενειακοί γιατροί σε ολόκληρο τον Δήμο Παλλήνης.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, δυσχεραίνουν την κάλυψη και την παροχή ουσιαστικής προστασίας των δημοτών μας.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να διεκδικήσουμε, ως Δημοτικό Συμβούλιο, τη δημιουργία Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Δήμο Παλλήνης.

Με την παρούσα αιτούμαστε τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης σχετικά με τη δημιουργία Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, στο Δήμο Παλλήνης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

  1. Παναγιώτης Μερτύρης (Επικεφαλής Δημ. Παράταξης ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ)
  2. Τριανταφυλλιά Δασκαλάκη
  3. Αθανάσιος Οικονόμου
  4. Νεκτάριος Καλαντζής
  5. Παναγιώτης Χριστοφιλέας
  6. Ηλίας Περδίκης
  7. Ειρήνη Κουνενάκη (Επικεφαλής Δημ. Παράταξης ΕΜΕΙΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ)
  8. Μαρία Αμοργιανού
  9. Μίλια Κόπτη

10. Δημήτριος Καρκούλιας
11. Κωνσταντίνος Μήλας