Σπ. Κωνσταντάς, επί 12ετία Δήμαρχος Παλλήνης: “Αποχωρώ. Ολοκλήρωσα ένα μεγάλο κύκλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Σπύρος Κωνσταντάς

Την οριστική αποχώρησή του από τον αυτοδιοικητικό στίβο του Δήμου Παλλήνης ανάγγειλε με μακροσκελή ανακοίνωσή του, ο επί δωδεκαετία Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης κ. Σπύρος Κωνσταντάς. “Αποφάσισα -τονίζει- να κάνω ένα βήμα πίσω ώστε να βγουν μπροστά πιο νέοι από εμένα άνθρωποι, με άλλες πιο σύγχρονες ίσως προσεγγίσεις” εκμυστηρευόμενος εν είδει αυτογνωσίας, ότι “έχοντας ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι πρέπει να αφήσω τόπο να αναπτυχθούν νέες ηγεσίες και προτάσεις, για τον τόπο μας.”

Ο κ. Σπ. Κωνσταντάς, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχω εκλογικά ή προεκλογικά με κανένα ρόλο και σε κανένα από τους συνδυασμούς που δημιουργούνται και ανακοινώνονται αυτή την εποχή στην πόλη μας” δηλώνοντας, παράλληλα, ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνω απαθής ή αδιάφορος στα προβλήματα που απασχολούν την πόλη μας.”

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σπ. Κωνσταντάς, μεταξύ άλλων, ασκεί με σφοδρό λεκτικό τρόπο, επιθετική κρτική προς το πρόσωπο του Δημάρχου κ. Α. Ζούτσου και τους συνεργάτες του στη δημοτική αρχή, χαρακτηρίζοντάς τους “άσχετους, ανίκανους, υστερόβουλους και επικίνδυνους”.

Το αυτοδιοικητικό “ρέκβιεμ” για τον επί εικοσαετία εμπλεκόμενο στα δημοτικά πράγματα της πόλης, κ. Σπ. Κωνσταντά -63 ετών σήμερα- ασφαλώς και δεν εκδηλώνεται με τον ευπρεπέστερο τρόπο, αποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να παραμένει αγκυλωμένος σε εμμονές και αντιλήψεις εγωκεντρικού πεδίου, σηματοδοτεί, όμως, μια πραγματικότητα και πλέον, εναπόκειται στον ιστορικό του μέλλοντος, να αξιολογήσει την ουσία και το μέγεθος της συμβολής του στην εξελικτική πορεία του πρ. Δήμου Παλλήνης.

Δεδομένου ότι ο “Νεολόγος” από το 2005 ως και πρόσφατα συμπορεύθηκε χρονικά μαζί του, ασκώντας του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τον αντιπολιτεύθηκαν στα εκάστοτε Δημοτικά Συμβούλια- αυστηρή και ασυμβίβαστη κριτική, του εύχεται εκ βαθέων, να είναι υγιής και μάχιμος στο υπόλοιπο της ζωής του.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης του επί δωδεκαετία Δημάρχου του πρ. Δήμου Παλλήνης.

Συνδημότες και συνδημότισσες
Φίλοι και φίλες
«ανανέωση»

Ήταν το όνομα του συνδυασμού μου την πρώτη φορά που συμμετείχα στις εκλογές το 1994. Και σήμερα 20 χρόνια μετά η «ανανέωση» είναι και πάλι όχι απλά ζητούμενη, αλλά επιτακτική. Η ανανέωση στην ηγεσία του Δήμου πρέπει να γίνει τώρα, σε αυτές τις εκλογές. Απαιτούνται τώρα νέες λύσεις διότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι εποχή που ζούμε δύσκολη. Ο κος Ζούτσος και η παρέα του έχουν φέρει την καταχνιά στην πόλη μας. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν όχι μόνο από τον Δήμο μας, αλλά και από την πολιτική. Είναι άσχετοι, ανίκανοι, υστερόβουλοι και επικίνδυνοι.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση δεχόμουν και δέχομαι καθημερινά τις παροτρύνσεις φίλων και συνεργατών να συμμετάσχω και πάλι στις εκλογές. Η αποδοχή, η αγάπη και ο σεβασμός που έχω λάβει στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά είναι πραγματικά συγκινητική. Δεν μπορώ όμως να μην υπηρετήσω τις αρχές μου. Πιστεύω ότι η «ανανέωση» απαιτείται σε όλα τα επίπεδα. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω ένα βήμα πίσω ώστε να βγουν μπροστά πιο νέοι από εμένα άνθρωποι, με άλλες πιο σύγχρονες ίσως προσεγγίσεις. Έχοντας ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι πρέπει να αφήσω τόπο να αναπτυχθούν νέες ηγεσίες και προτάσεις, για τον τόπο μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνω απαθής ή αδιάφορος στα προβλήματα που απασχολούν την πόλη μας. Κανένας μας δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος. Οι εποχές είναι κρίσιμες, και η αδιαφορία ή η αποχή, δεν μπορούν να είναι διαμαρτυρία. Αντίδραση είναι να συμμετέχουμε, να προτείνουμε, να στηρίζουμε καλές προσπάθειες, αλλά και να καταψηφίζουμε αποτυχημένους και τυχοδιώκτες, όπως είναι η σημερινή δημοτική αρχή. Είμαι λοιπόν εδώ, ενεργός δημότης, διαθέσιμος σε όποιον θέλει να μοιραστώ μαζί του τις απόψεις, την εμπειρία και τους προβληματισμούς μου.

Το ενδιαφέρον μου για τοπική αυτοδιοίκηση ήταν και παραμένει αμείωτο. Δεν θα συμμετάσχω όμως εκλογικά, ή προεκλογικά με κανένα ρόλο και σε κανένα από τους συνδυασμούς που δημιουργούνται και ανακοινώνονται αυτή την εποχή στην πόλη μας.

Ως ενεργός δημότης πλέον παρακολουθώ και εγώ τις εξελίξεις και τις προτάσεις που διαμορφώνονται στην πόλη μας. Περιμένω να δω προτάσεις πειστικές και ουσιαστικές για το καλό της πόλης μας.

Καλώ όλους τους δημότες να επιλέξουν προσεκτικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει άμεσα να αλλάξουμε ηγεσία στον Δήμο. Ο κος Ζούτσος με το έργο του και την συμπεριφορά του δεν έπεισε όχι μόνο τους πολίτες, ούτε καν τους συνεργάτες του, πολλοί από τους οποίους σταδιακά παραιτήθηκαν. Ας μην παρασυρθούμε από τα κούφια λόγια του κου Ζούτσου ότι τάχα έκανε έργο. ΖΗΜΙΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

Πίστη μου είναι ότι η νέα δημοτική αρχή πρέπει να έχει νέους και άφθαρτους ανθρώπους στην ηγεσία της, καταρτισμένους και με την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν το αύριο χωρίς τους περιορισμούς του χθες. Να διαθέτει επαρκή γνώση και εμπειρία στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Να έχει αξιοπιστία αλλά και την γενικότερη αποδοχή της κοινωνίας. Μια τέτοια πρόταση αλλαγής πιστεύω ότι χρειαζόμαστε και είναι ευθύνη όλων μας να την εντοπίσουμε και να την στηρίξουμε.

Συνδημότες και συνδημότισσες οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες για την πόλη μας.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τις προσωπικές μας συμπάθειες, τις οικογενειακές και κοινωνικές μας υποχρεώσεις, ή την πολιτική μας ιδεολογία να καθορίσουν το μέλλον της πόλης μας. Οι εκλογές του Μαΐου δεν είναι ούτε απλά δημοψήφισμα εναντίον του μνημονίου, ούτε μια ευκαιρία να κάνουν κάποιοι κοινωνικές επαφές ή να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους. Επιπλέον, το λάθος των προηγούμενων εκλογών, της μαζικής αποχής των δημοτών, θα ήταν έγκλημα να επαναληφτεί.

Οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν την δημοτική αρχή για τα 5 επόμενα χρόνια και είναι καθοριστικές για το μέλλον της πόλης μας. Με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης είναι χρέος μας σαν δημότες να επιλέξουμε τον ικανότερο, με την καλύτερη πρόταση και την αρτιότερη ομάδα συνεργατών να αναλάβει να οδηγήσει τον Δήμο μας σε ένα καλύτερο αύριο.

Φιλικά
ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ
πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ