Επικυρώθηκε από τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η απόφαση της ΕΥΔΑΠ για αποχέτευση στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας!

Ο κύβος ερρίφθη! Τα προαπαιτούμενα δύο «βήματα» για την οριστική διασφάλιση, υποστήριξη και ανάδειξη σε πράξη και έργο της ομόφωνης απόφασης του Δ. Σ. της ΕΥΔΑΠ για αποχέτευση των λυμάτων του Δήμου Παλλήνης στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, βρίσκονται επί …. θύραις!

Δηλαδή:

1. Η πολιτική επικύρωση της απόφασης του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ έχει ήδη γίνει και όλα όσα απαιτούνταν για την επίτευξή της έχουν ολοκληρωθεί.

Περί αυτής, θα μιλήσουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο –συναρμόδιος- υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Βορίδης, σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην σημερινή επίσκεψή του στο Δημαρχείο του Δήμου Παλλήνης και στην συνάντησή του με το Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Ζούτσο, ήταν κατηγορηματικά σαφής. Είπε αναφορικά με το έργο σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Παλλήνης με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας: «η λύση αυτή είναι αποδεκτή»

2. Η χρηματοδότηση του Δήμου Παλλήνης από το ΕΠΠΕΡΑΑ με ποσόν άνω των 80 εκ. ευρώ, η οποία διασφαλίστηκε στην περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2011 και αφορούσε την κατασκευή και επέκταση των δικτύων και υποδομών αποχέτευσης στις περιοχές Γέρακα, Παλλήνης και Ανθούσας, -με απλά λόγια: όλο το εσωτερικό δίκτυο της αποχέτευσης χωρίς επιβάρυνση των δημοτών προέβλεπε –σύμφωνα με την απόφαση περί της χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ- ως αποδέκτη λυμάτων το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων, δηλαδή το «Πλατύ Χωράφι». (Άλλως πως και «γιοφύρι της Άρτας»)

Με την προσωπική παρέμβαση του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την επιμονή του να προχωρήσει το έργο με κατάληξη το ΚΕΛ Ψυτάλλειας, κινητοποιήθηκαν οι συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα: στο διήμερο 24-25 Απριλίου, η χρηματοδότηση των 80 εκατομμυρίων ευρώ να απεμπλέκεται από το ΚΕΛ στο «Πλατύ Χωράφι» και να “συνδέεται” με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

Την σημαντική αυτή εξέλιξη ανάγγειλε στο Δήμαρχο, στους αιρετούς συνεργάτες του και στον παρευρισκόμενο σε όλη τη διάρκεια της σύσκεψης Γενικό Γραμματέα του Δήμου, κ. Γεώργιο Τέντη, ο ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας μάλιστα από τη δημοτική αρχή, όπως τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα του Δήμου, παραδοθούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ως και το απόγευμα της Δευτέρας 23 Απριλίου.

Η επίσκεψη του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Δημαρχείο του Δήμου Παλλήνης, προσέφερε την ευκαιρία στο Δήμαρχο κ. Α. Ζούτσο να τον ενημερώσει για όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που εξελίσσονται στα διοικητικά όρια του Δήμου και να του επισημάνει ότι η σοβαρή μείωση των διατιθέμενων από την Πολιτεία οικονομικών πόρων, έφερε το Δήμο σε δυσχερή κατάσταση.

Οι αναφορές του υπουργού ΠΕΚΑ σε θέματα
που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας

Σε ότι αφορά τα όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην συνάντησή του με τον Δήμαρχο κ. Α. Ζούτσο και τους αιρετούς συνεργάτες του, τα σημαντικότερα σημεία του λόγου του είναι:

Η χρηματοδότηση του Δήμου για την επέκταση των δικτύων και υποδομών αποχέτευσης

Για την βελτίωση των υποδομών, την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2011 εντάχθηκαν για χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ έργα άνω των 80 εκ. Ευρώ στο Δήμο Παλλήνης.

Τα έργα αυτά αφορούν στην κατασκευή και την επέκταση των δικτύων και υποδομών αποχέτευσης στις περιοχές Γέρακα, Παλλήνης και Ανθούσας, αλλά και άλλα συμπληρωματικά έργα ύδρευσης.

Για την αποχέτευση: «αποδεκτή η λύση για το ΚΕΛ Ψυτάλλειας»

Για τα έργα αποχέτευσης, που αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα υλοποίησης η θέση μου από την αρχή ήταν να βρεθεί η πιο πρόσφορη λύση οικονομικά και τεχνικά, αλλά και μια λύση αποδεκτή από την τοπική κοινωνία. Χρειάστηκε και έγινε η τεχνική προετοιμασία της ΕΥΔΑΠ με εναλλακτική λύση την διοχέτευση των λυμάτων προς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας.

Η λύση αυτή είναι αποδεκτή και πλέον το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει το έργο είναι να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες από το Δήμο και το ΕΠΠΕΡΑΑ για την τροποποίηση των όρων ένταξης, αφού το έργο είναι ήδη ενταγμένο. Οι ενέργειες αυτές θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες.

Για τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου Παλλήνης

Για την προώθηση του πολεοδομικού σχεδιασμού, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η επεξεργασία των πολεοδομικών μελετών για τις τέσσερις πολεοδομικές ενότητες της Παλλήνης και στις 26 Απριλίου θα τεθούν τα σχετικά διαγράμματα στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομίας, ενώ για μία πολεοδομική ενότητα υπάρχει ήδη η έγκριση του ΣτΕ, ενώ αντίστοιχα για την Ανθούσα έχει εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομίας και μπορεί να προχωρήσει πια η νομοθέτηση του πολεοδομικού σχεδίου.

Για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής

Με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής προάγεται το μοντέλο των συνεκτικών οικιστικών συνόλων, ενώ αφήνει ανοικτές τις ποικίλες δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής. Στόχος είναι μια συνεκτική πόλη, αλλά και η αναγνώριση της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και η ολοκλήρωση των απαραίτητων οικονομικών και κοινωνικών υποδομών.

Για την ρύθμιση περί των αυθαιρέτων

Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής έχουν συμμετάσχει στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, κατοχυρώνοντας την περιουσία τους για το μέλλον, ενώ για οριζόντια ζητήματα που αφορούν στη χρήση γης και την πολεοδομία διαμορφώθηκαν ειδικές ρυθμίσεις ώστε να περιοριστούν οι εμπλοκές, ιδιαίτερα με δασικές εκτάσεις.

Για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ): με βάση και πληθυσμιακά κριτήρια.

Τέλος, στις άμεσες θετικές εξελίξεις για την περιοχή είναι η αξιοποίηση της Συνταγματικής επιταγής για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) με βάση και πληθυσμιακά κριτήρια.

Με την ανακοίνωση των στοιχείων της τελευταίας απογραφής στο τέλος Μαΐου, θα αποτυπωθεί και επίσημα η σημαντική πληθυσμιακή αύξηση του Δήμου Παλλήνης και θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στην κατανομή των ΚΑΠ, ώστε να ενισχυθούν οι οικονομικοί πόροι για την περιοχή.

Η παρουσίαση της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Δημαρχείο Παλλήνης