fbpx

Αποχώρηση από την παράταξη του κ. Α. Ζούτσου με σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου

Απόστολος Καρανίκας

Την αποχώρηση του από την παράταξη του Δημάρχου Παλλήνης στο Κοινοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Σμέρο, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης, κ. Απόστολος Καρανίκας.  

Η απόφαση του κ. Απ. Καρανίκα να αποστασιοποιηθεί από τον συνδυασμό με τον οποίο εκλέχθηκε το 2019, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη δεδομένου ότι η σχέση του κ. Α. Ζούτσου τόσο με τον αποχωρήσαντα όσο και με τους περισσότερους Κοινοτικούς Συμβούλους έχει διαρραγεί από μακρού χρόνου για πολλούς και σοβαρούς λόγους με κυριότερο όλων, την εδραιωμένη «λουδοβίκεια» αντίληψη του Δημάρχου Παλλήνης, «εγώ αποφασίζω κι εσείς πειθαρχείτε!»

Στην (καλογραμμένη) επιστολή αποχώρησης του κ. Απ. Καρανίκα  διατυπώνονται σοβαρές κατηγορίες στις οποίες, αν ο δημότης με προσοχή εμβαθύνει, θα οδηγηθεί στα συμπεράσματα όσων με συνέπεια και επιμονή εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου υποστηρίζουν την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην αυτοδιοικητική παρουσία του κ. Α. Ζούτσου.

Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελτικής επιστολής του κ. Απ. Καρανίκα

Παλλήνη, 10 Ιανουαρίου 2023

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, κ. Σμέρο Κωνσταντίνο
Κοιν: Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, κ. Κούτρα Νικόλαο

Αξιότιμε Πρόεδρε,

Η ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση συναρτάται άμεσα με την τήρηση βασικών αρχών ήθους, δημοκρατίας, διαφάνειας, συνέπειας και αποτελεσματικότητας. Με βάση τις αρχές αυτές και με πρόταγμα την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, συνέβαλα με όλες μου τις δυνάμεις ώστε το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλλήνης όχι μόνο να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης πόλης, αλλά να επεξεργαστεί ρεαλιστικές προτάσεις και να ιεραρχήσει τις λύσεις.

Η ομοφωνία που επιτεύχθηκε σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις αποτελεί αναντίρρητα πρωτοποριακή κατάκτηση και καθιστά τη δημιουργική σύνθεση απόψεων παρακαταθήκη μελλοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα δώσουν πνοή στις γειτονιές μας και θα κρατήσουν την πόλη μας σταθερά σε τροχιά προόδου.

“Υποθάλπει τον εκλογικό διχασμό”

Ωστόσο, η ανταπόκριση της δισυπόστατης πλέον δημοτικής Αρχής, στα πολλά και σημαντικά θέματα που αναδείξαμε και στις εφικτές λύσεις- διεκδικήσεις που καταθέσαμε, κινήθηκε μεταξύ αδιαφορίας, αντιπαλότητας, εμπαιγμού και αμφισβήτησης του θεσμού του Κοινοτικού Συμβουλίου. Προφανώς στο μοντέλο διοίκησης της δημοτικής Αρχής εξακολουθεί να υπερτερεί η αντίληψη του εκλογικού διχασμού έναντι της ισόρροπης ανάπτυξης και του εξαπτέρυγου χειροκροτητή έναντι του δημιουργικού διεκδικητή.  

Ο κ. δήμαρχος παρά τις διθύραμβες, αλλά παραπλανητικές τελικά διακηρύξεις, αρνήθηκε πεισματικά να εκχωρήσει αρμοδιότητες στα Κοινοτικά Συμβούλια ως όφειλε ηθικά και πολιτικά, κατάργησε κάθε δίαυλο επίσημης ενημέρωσης των Προέδρων των Κοινοτικών Συμβουλίων, ενώ απέρριψε ή αγνόησε επιδεικτικά όλες τις ομόφωνες αποφάσεις καθώς έκρινε ότι αυτές συνιστούν πυροτεχνήματα και ευχολόγια που αδυνατούν να ενσωματωθούν στο Τεχνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Δήμου.

Άραγε είναι πυροτέχνημα η εγκατάσταση πεζογεφυρών ζωής σε σημεία- καρμανιόλες της λεωφόρου Μαραθώνος; Είναι ευχολόγιο η κατασκευή πεζογεφυρών διαφυγής στο κεντρικό ρέμα, αλλά και διαδρόμων περιπάτου στις παραρεμμάτιες ζώνες;

Είναι πυροτέχνημα η δημιουργία ελεύθερων χώρων στάθμευσης στο Κέντρο της Παλλήνης, οι αναπλάσεις γειτονιών, η ανακατασκευή πεζοδρομίων, η αξιοποίηση της δημοτικής γης πίσω από το Αθλητικό Κέντρο Παλλήνης;

Δυστυχώς, πυροτεχνήματα και ευχολόγια αποτελούν τα ατέλειωτα σχέδια επί χάρτου, τα οποία διαιωνίζονται και ευλόγως πλέον συνοψίζονται στη φράση «Ορατότης Μηδέν» και πάλι για την Παλλήνη.

«Τις πταίει»;

Και εάν στο παρελθόν για τα δεινά του τόπου μας έφταιγαν οι προηγούμενοι σήμερα και μετά από τρείς ολάκερες θητείες διακυβέρνησης του κ. Αθ. Ζούτσου «τις πταίει»; Ποιος φέρει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τους αργούς βηματισμούς ολοκλήρωσης της ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης;

Ποιος κρύβεται ή κρύβει τις ευθύνες όλων όσοι έχουν την ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων, αλλά και για την κατά προτεραιότητα υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στα καμένα πριν είναι και πάλι αργά; Με ποια κριτήρια ιεραρχούνται και επιλέγονται οι τοπικές συνδέσεις στο κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο;

Πως διέλαθαν της Δημοτικής Αρχής οι υπέρογκες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 500 ευρώ στην Παλλήνη, 300 ευρώ στην Ανθούσα και 150 στον Γέρακα;    

Ούτε καν το παλλαϊκό αίτημα για τη δημιουργία στάσης «Παλλήνη», στις Εργατικές Κατοικίες ή στην Εφορία, δεν είχε το θάρρος να διεκδικήσει η Δημοτική Αρχή, ενόψει της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ραφήνας μέσω Γέρακα. Επέλεξε ανεξήγητα να διεκδικήσει μόνο στάση στον Γαργηττό Ι κρίνοντας πως αρκεί για την εξυπηρέτηση των Παλληνιωτών η στάση στην περιοχή του Αγίου Γερασίμου, στα όρια του Δήμου μας, με το Πικέρμι!

Οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Τα προβλήματα, όμως, εξακολουθούν να σωρεύονται καθημερινά και τα ελλείμματα της πόλης μας είναι πολλά και σε όλα τα μέτωπα.

Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον αφελές να περιμένεις να δεις διαφορετικό τέλος σε ένα έργο που έχεις ήδη παρακολουθήσει! Ίδιο σενάριο, ίδια πρόσωπα, ίδιο και το σανίδι τι μπορεί να αλλάξει; Το πολύ – πολύ να αλλάξει λίγο ο τρόπος που ερμηνεύονται οι ρόλοι, αλλά δεν παύεις να ξέρεις ακριβώς την πλοκή και την… κατάληξη! 

“Διαχωρίζω δημόσια τη θέση μου”

Γι΄ αυτό και επιλέγω να διαχωρίσω δημόσια τη θέση μου και να γνωστοποιήσω την αποχώρησή μου από την παράταξη «Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη μια Πόλη για Όλους» του Δημάρχου κ. Αθ. Ζούτσου.

ΑλλάΖΩ στο δήμο Παλλήνης με το ενδιαφέρον μου για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα να μη σταματά. Με συνέπεια, παρρησία και δυναμισμό θα συνεχίσω να μάχομαι γι’ αυτόν, θεωρώντας ότι είναι στοιχειώδες καθήκον μου να σεβαστώ την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπολίτες με την ψήφο τους. Παραμένω Κοινοτικός Σύμβουλος Παλλήνης, δίπλα στον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Κούτρα, ο οποίος δημοκρατικά και με αίσθηση ευθύνης προάσπισε το ρόλο, το κύρος και τις αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου και διαφύλαξε τη διαπαραταξιακή ενότητα στην πράξη. 

Όλοι μας στο τέλος θα κριθούμε καθώς η Αλήθεια είναι η κόρη του Χρόνου και όταν αυτή αποκαλύπτεται είναι οδυνηρή για τους καθεύδοντες.

Με εκτίμηση,
Απόστολος Καρανίκας

ΥΓ. Παρακαλώ για την ανάγνωση της επιστολής ενώπιον του Συμβουλίου του οποίου προεδρεύετε, αλλά και για την καταχώρησή της στα αντίστοιχα πρακτικά.