Υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά από τα Καλύβια στη Σαρωνίδα (ώρα:21:45)

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς στα Καλύβια Θορικού, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς είναι νύχτα και οι άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά πάνω στην κορυφογραμμή του βουνού, στις περιοχές Σκόρδι και Όλυμπος, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να περάσει προς την άλλη πλευρά, προς Σαρωνίδα, όπου υπάρχουν σπίτια.

Το σημείο που καίγεται είναι ιδιαίτερα δύσβατο, χωρίς δρόμους και δύσκολα προσβάσιμο, ενώ πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να γίνει εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο, όσο το δυνατόν συντομότερα, η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται, από το απόγευμα, σε δασική έκταση στην περιοχή Καλυβίων Θορικού Αττικής.

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, είναι ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για τις κατοικίες όπου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων μόλις νύχτωσε και συγκεκριμένα των 5 ελικοπτέρων και του ενός συντονιστικού, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στην περιοχή με 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας, καθώς και με 2 ειδικά μηχανήματα.

Παράλληλα, κόπασαν οι δυνατοί άνεμοι πλέον, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τώρα αρκετές διάσπαρτες εστίες. Η κατεύθυνση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι αυτή την ώρα προς τη νοτιοανατολική πλευρά της λεωφόρου Αναβύσσου.

Σημειώνεται ακόμη, ότι με το πρώτο φως της ημέρας και εφόσον δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο έως τότε η πυρκαγιά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με εναέρια μέσα.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Σοφρώνης προέβλεψε ότι θα είναι δύσκολη βραδιά ιδίως αν η φωτιά δεν ελεγχθεί όσο εξακολουθούν να επιχειρούν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα εκκένωσης κατοικημένων περιοχών και πρόσθεσε ότι έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά της Σαρωνίδας.    

 

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Σταυρούλα Μαλίκη μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως έχουν δημιουργηθεί ζώνες προστασίας γύρω από τις κατοικημένες περιοχές ώστε να μην αντιμετωπίσουν κίνδυνο κατοικίες.

Για μεγάλη και ανεξέλεγκτη φωτιά που απειλεί κατοικίες, έκανε λόγο ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης.

«Η πυρκαγιά είναι μεγάλη, οδεύει προς την κατοικημένη περιοχή της Σαρωνίδας, όπου υπάρχουν δεκάδες διάσπαρτα σπίτια μέσα στο δάσος.

Εκτός από την Πυροσβεστική, όλες οι δυνάμεις του δήμου είναι εκεί και έχουμε ζητήσει βοήθεια και από όμορους δήμους.

Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, για να μπορέσουμε να ανακόψουμε τη φωτιά».

  Δυσμενής και η πρόβλεψη για τις καιρικές συνθήκες την Τρίτη καθώς οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν θυελλώδεις.

Μάλιστα  η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου προειδοποίησε ότι αύριο Τρίτη σε ότι αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες σε σχέση με σήμερα. 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στην Αττική θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα Ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ