Προς Ψυτάλλεια η αποχέτευση του Δήμου Παλλήνης

ΚΕΛ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑΣ

Ανατροπές εν όψει, στο ζήτημα της αποχέτευσης για ένα μεγάλο τμήμα της ευρύτερης περιοχής. Ο από δεκαπενταετίας προγραμματισμός της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ανατρέπεται, με πλέον ενδιαφέρον στοιχείο την συρρίκνωση του αριθμού των Δήμων που εφέρετο ως και σήμερα να συνδέεται αποχετευτικά με το -…επί χάρτου προς το παρόν- ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι Σπάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του «Ν» από επιτελικά στελέχη της ΕΥΔΑΠ, η Περιφέρεια Αττικής, το ΥΠΕΚΑ και η ΕΥΔΑΠ συναινούν όπως ο Δήμος Παλλήνης (Γέρακας-Παλλήνη-Ανθούσα) συνδεθεί με την Ψυτάλλεια και οι Δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου με το ΚΕΛ Βορ. Μεσογείων για το οποίο, όπως αναφέρθηκε σε προγενέστερη ανάρτηση του «Ν», ελήφθη προ ημερών διυπουργική απόφαση περί εντάξεως του έργου στο ΕΣΠΑ.

Ο επαναπροσδιορισμός του όλου προγραμματισμού, μάλλον αμβλύνει τις ως και σήμερα καταγεγραμμένες αντιθέσεις, μέρος των οποίων περιείχαν το επιχείρημα ότι δεν μπορεί το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι να είναι αποδέκτης λυμάτων περιοχών εκτός εκείνων που συνδέονται χωροταξικά με την μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Παρ΄όλα αυτά, όμως, η αντίθεση προς το έργο του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι εξακολουθεί να υφίσταται από σημαντικό τμήμα φορέων και πολιτών, με αποτέλεσμα, η κατάσταση να παραμένει συγκεχυμένη και κυρίως, οι όποιες διεργασίες και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο να εξελίσσονται σε προσκήνιο αθέατης «εικόνας» υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους…!

(Αναλυτικότερο ρεπορτάζ περί Ψυτάλλειας και ΚΕΛ Βορ. Μεσογείων στον έντυπο «Ν»)

Προς ΚΕΛ χαμηλού προϋπολογισμού

Συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, απλά στη λειτουργία τους και σχετικά χαμηλού προϋπολογισμού αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους βόθρους σε μικρούς οικισμούς, κάτω των 2.000 κατοίκων.Καθώς οι οικισμοί αυτοί είναι συνήθως αραιοκατοικημένοι, επιδιώκεται να εγκατασταθούν συστήματα χωρίς δίκτυα, τα οποία λόγω των μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των κατοικιών, είναι αρκετά ακριβά.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στην αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος που θεωρείται δαπανηρό και μη αποδεκτό περιβαλλοντικά. Όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης στην διάρκεια ελληνογερμανικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν πολλές δυνατότητες εγκατάστασης μικρών υπόγειων συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν από μία κατοικία 4 κατοίκων μέχρι ομάδες σπιτιών 1.000 κατοίκων.