Σε μεγάλη συγκέντρωση πολιτών στη Ραφήνα μίλησε ο Χρήστος Σπίρτζης με εκτενείς αναφορές στην Ανατ. Αττική

Μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές συγκεντρώσεις από το 2010 και μέχρι σήμερα στην περιοχή της ανατολικής Αττικής αυτή, της Πέμπτης το βράδυ, στη Ραφήνα, με ομιλητή τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών και κατά τα φαινόμενα “εν δυνάμει” υποψήφιο βουλευτή στην Περιφέρεια Αττικής, Χρήστο Σπίρτζη!

Περίπου, 400 πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής και των Οργανώσεων Μελών Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος όταν είναι απ΄όλους διαπιστωμένο ότι στην τρέχουσα περίοδο αυτός ο μικρός για άλλες εποχές αριθμός πολιτών, συγκεντρώνεται μόνο σε κεντρικές κομματικές εκδηλώσεις.

Παρόντες, πολλοί αυτοδιοικητικοί του τοπικού Δήμου και των όμορων προς αυτόν, πολλά πρώην μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πολίτες όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων.

Ο κ. Χρ. Σπίρτζης, αξιοποιώντας στο έπακρο το επικοινωνιακό χάρισμα του, κράτησε “ακίνητο” το ακροατήριο του λίγο παραπάνω από δύο ώρες και με “ταξινομημένο” τρόπο αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν υποδομές, έργα υπό κατασκευή και στις “εν εξελίξει” διεργασίες για την εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησης των μεγάλων οδικών έργων στην Αττική.

 

Ακολουθούν, τα πλέον ενδιαφέροντα από όσα είπε σε σχέση με την περιοχή της ανατολικής Αττικής:

Εντός του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών έργων στην Αττική όπως, η επέκταση της Αττικής οδού και της γραμμής του προαστιακού μέχρι το Λαύριο αλλά και από το Αεροδρόμιο μέχρι την Αρτέμιδα και τη Ραφήνα.

Στο επόμενο δίμηνο, δημοπρατείται η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στην Λεωφόρο Μαραθώνος στο ύψος της Ραφήνας, έργο πολύ σημαντικό -συζητείται από εικσοαετίας….- για την αποσυμφόρηση της πόλης από τον κυκλοφοριακό φόρτο του λιμανιού.

Διαπλάτυνση της λεωφόρου Φλέμινγκ που οδηγεί στο λιμάνι Ραφήνας αλλά και υπογειοποίηση μεγάλου τμήματός της.

Οι επεκτάσεις της Αττικής οδού και του προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα έχουν προχωρήσει κατά πολύ οι πρόδρομες εργασίες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αναβάθμισης του λιμένος Λαυρίου.

Στα έργα υψηλής προτεραιότητας η ολοκλήρωση της διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς -ήδη, έχει κατασκευασθεί το πρώτο τμήμα του-  καθώς και η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας.

Αναφερόμενος στον Δήμο Μάνδρας, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «είναι θλιβερό αυτό που ζήσαμε πρόσφατα βλέποντας τον κ. Μητσοτάκη να κάνει βόλτες με τη δήμαρχο της πόλης αντί να καθίσει να αναλογιστεί τι έκανε 60 χρόνια η παράταξη του για να μην πλημμυρίσει η Μάνδρα».

Μιλώντας γενικότερα για τα έργα στη χώρα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «από τη στιγμή που έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης για τα έργα θα πρέπει να αξιολογήσουμε ποια από αυτά είναι βιώσιμα για να μπορέσουμε να τα δημοπρατήσουμε ως συγχρηματοδοτούμενα έργα».

Όπως είπε, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι ότι μέχρι τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δεν υπήρχε κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για τα έργα που έχει ανάγκη η χώρα ούτε καν στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Έργων, κι αυτό γιατί ο κάθε υπουργός εξυπηρετούσε πελατειακές λογικές και συμφέροντα δημιουργώντας υπεραξίες γης και ακινήτων.

Ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε ότι «οι πέντε μεγάλοι οδικοί άξονες σχεδιάστηκαν χωρίς να συνδεθούν με τις παρακείμενες πόλεις ούτε με τα λιμάνια και τις άλλες υποδομές».

Έκανε αναφορά στην νέα σιδηροδρομική γραμμή Καβάλας-Βουλγαρίας για την οποία η κυβέρνηση δέχτηκε στην αρχή, όπως είπε, πικρόχολα σχόλια ενώ όταν υπογράφηκε η διακρατική συμφωνία, ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ ζήτησε να ενταχθεί στο έργο και η Ρουμανία ενώ το ενδιαφέρον τους εκδήλωσαν οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία.

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε, ακόμη, ότι για να γίνει πιο ελκυστική η συγκεκριμένη σύνδεση πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο και η γραμμή προς Σκόπια και Βελιγράδι. Γι’ αυτό, ανέφερε, «πρέπει να στηρίξουμε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για προσέγγιση με τους γείτονες μας και να τερματιστεί η λογική του ψυχρού πολέμου προς τα βόρεια σύνορα μας».

Ο κ. Σπίρτζης, απάντησε διεξοδικά σε πολλά ερωτήματα που δέχθηκε από πολίτες που βρίσκονταν στους χώρους του ξενοδοχείου που έγινε η εκδήλωση..

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του Σύριζα, Νάσος Αθανασίου και Γιάννης Δέδες, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα, Ζανέτ Τσίπρα, ο Αντιπεριφερειάρχης, Πέτρος Φιλίππου, κ.π.ά.