Ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, πολλά πευκόδεντρα & αγροδασική έκταση ο απολογισμός της φωτιάς σε Πικέρμι και Ανθούσα

Τρεις πυρκαγιές χθες, Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 στις περιοχές Ανθούσας, Πικερμίου και Σπάτων, ευτυχώς, δίχως να προσλάβουν διάσταση αντίστοιχης του Αυγούστου 2009 όταν οι φλόγες βοηθούντος του ανέμου, επεκτείνονταν με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημίες. 

Παρόλο, όμως που επιτεύχθηκε σε σχετικά λίγες ώρες ο έλεγχος όλων των εστιών ανάφλεξης, ζημίες προκλήθηκαν και ο τρόμος για τυχόν μεγαλύτερες σε βάρος παρακείμενων κατοικιών και οχημάτων ήταν έκδηλος τόσο στους περίοικους όσο και στους ανθρώπους που είχαν την ευθύνη της κατάσβεσης.

Ειδικότερα:

Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε σε ρεματιά σχετικά κοντά προς το ξενοδοχείο “Πικέρμι” -το ξενοδοχείο της οικογένειας Μητσάκη έχει πρόσοψη προς τη Λ. Μαραθώνος- η οποία και κατασβήστηκε σχετικά σύντομα από δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αφού προκάλεσε αρκετές ζημίες σε δέντρα και θαμνώδη έκταση.

Λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της συγκεκριμένης φωτιάς εμφανίστηκε μια μεγαλύτερη εστία στην άλλη πλευρά της Λ. Μαραθώνος, στον οικισμό Όρος Έτος, πολύ κοντά προς τα διοικητικά όρια του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, προκαλώντας μεγάλες ζημίες -μεταξύ άλλων- σε κατοικία και παρακείμενο αυτοκίνητο.

Το ευτύχημα είναι ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που ήδη βρίσκονταν κοντά, μπόρεσαν δίχως χρονοτριβή να μετακινηθούν και να επέμβουν άμεσα, συνεπικουρούμενες από εναέριο πυροσβεστικό μέσο, βυτιοφόρα των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος, Ραφήνας-Πικερμίου, εθελοντές της ΕΟΜΑΚ, οχήματα του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπλασης Πεντέλης (Σ.Π.Α.Π.) με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του φορέα, Πέτρο Πουλάκη καθώς και τον υπεύθυνο Π.Π. του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, Παναγιώτη Λάμπρου.Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες -προέρχονται από τον Π. Λάμπρου- είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικράτησε επί αρκετό χρονικό διάστημα στην περιοχή.

Στην Ανθούσα 

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 22:30 έναντι της εισόδου του γηπέδου Ανθούσας επί της λεωφόρου Ανθούσας. Κα σε αυτή την περίπτωση, η άμεση  παρέμβαση ων ατόμων της Πυρασφάλειας του Δήμου Παλλήνης συνέβαλε στην έγκαιρη κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δήμου Παλλήνης και παρεμβαίνοντας στα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της φωτιάς να βοηθήσουν στην ανάσχεσή της.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σχετικά σύντομα από 14 Πυροσβέστες και 6 πυροσβεστικά οχήματα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού που εδρεύει στην Παλλήνη. Συνεπίκουροι στην προσπάθεια κατάσβεσης οι χειριστές τεσσάρων υδροφόρων οχημάτων του Δήμου Παλλήνης και του Σ.Π.Α.Π. καθώς και πολίτες-εθελοντές με δύο οχήματα τους.

Ο απολογισμός της φωτιάς στην Ανθούσα: αποτεφρώθηκε αγροδασική έκταση περίπου 5 στρεμμάτων και σχετικά μικρός αριθμός πεύκων και ελαιόδεντρων.