Ζάππειο: Η προγραμματική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία, “Μένουμε Όρθιοι”

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στο Ζάππειο το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2», την επικαιροποιημένη προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον στελεχών του κόμματός του κι εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, μίλησε για ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους περίπου 13,4 δισ..

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται εγγυήσεις κι επιστρεπτέα δάνεια.

Το «Μένουμε Όρθιοι 2» έχει διάρκεια 4 μήνες.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο».

Η τόνωση της ζήτησης

Η κεντρική ιδέα του «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι η τόνωση της ζήτησης μέσω της διοχέτευση χρημάτων από το «μαξιλάρι ασφαλείας» και τα ευρωπαϊκά προγράμματα» στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:

«Η πραγματικότητα, όμως, σήμερα παγκοσμίως ορίζει ότι ο μόνος που μπορεί να ρίξει χρήμα στην αγορά είναι το κράτος. Η ιδιωτική οικονομία είναι στη χειρότερη βαριά χτυπημένη ή στην καλύτερη εξαιρετικά διστακτική».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ασχολείται μονάχα με το πώς θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

Ανέφερε, δε, ότι η εικόνα σήμερα στην πραγματική οικονομία, είναι με τρεις προτάσεις, η εξής: «Οι επιχειρήσεις δε μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν».

Για το «Μένουμε Όρθιοι 2» τόνισε:

«Η λογική μας ήταν σαφής: Να φρενάρουμε την ύφεση με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, ώστε να στηριχθούν τα εισοδήματα των πολιτών, να προστατευθούν οι επιχειρήσεις τους και να αμβλυνθούν άμεσα οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία».

Πού θα βρεθούν τα λεφτά

Για το πού θα βρεθούν οι πόροι του «Μένουμε Όρθιοι 2», ο κ. Τσίπρας επισήμανε:

«Το πρόγραμμα αυτό δεν παρουσιάστηκε με μια στείρα αντιπολιτευτική λογική. Αντίθετα ήταν, ίσως η πρώτη φορά, που αξιωματική αντιπολίτευση στον τόπο μας, κατέθεσε στην κυβέρνηση μια συνολική, πλήρη, κοστολογημένη και αξιοποιήσιμη πρόταση.

Αξιοποιήσιμη και πραγματοποιήσιμη, χάρη κυρίως στη σημαντική παρακαταθήκη που η άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το περίφημο πια “μαξιλάρι” των 37 δισ. διαθεσίμων στα ταμεία του κράτους».

Παρατήρησε δε ότι:

«Η πρότασή μας δεν βρίσκεται έξω από το πλαίσιο των ρυθμίσεων που η μια μετά την άλλη υιοθετούν κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στήριξη των μικρομεσαίων

Στην καρδιά του «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μην επέλθει η «οικονομική ανοσία της αγέλης», δηλαδή η επιβίωση αποκλειστικά των μεγάλων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Αν, όμως, πάρουμε στην κυριολεξία του το ρητό, τότε too big to fail είναι οι επιχειρήσεις που συνεισφέρουν άμεσα ή έμμεσα στα 2/3 του ΑΕΠ της χώρας. Και αυτές είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Και δεν μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι».

Στήριξη της εργασίας

Ο πρώτος άξονας του Μένουμε Όρθιοι 2 είναι η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της. Ο Αλέξη Τσίπρας ανέφερε σχετικά:

«Διακρίνουμε λοιπόν τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

Αυτές τις λίγες που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ακόμα τη θέσπιση ενός Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης «όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες χωρίς όμως αντίστοιχα να μειώνονται οι υποχρεώσεις τους. Όσους παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί».

Η στήριξη την επιχειρήσεων

Ο δεύτερος άξονας του «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι η στήριξη των επιχειρήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας εισηγείται:

«Ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Επιπλέον αυτών, προτείνουμε ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Επιπλέον, το Μένουμε Όρθιοι 2 περιέχει:

Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Για τον τουρισμό και την εστίαση

Αναφορικά με τον τουρισμό ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Έτσι λοιπόν, πέραν των άλλων ενισχύσεων, για τον τουρισμό προτείνουμε επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού.

Με στόχο 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος. […] Επιπλέον προτείνουμε την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής».

Για δε την εστίαση, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η μείωση του ΦΠΑ:

«Όπως αντιστοίχως και για την εστίαση, προτείνουμε, τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ».

Να ενισχύσουμε το ΕΣΥ

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ:

«Το πρόγραμμά μας προβλέπει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Όχι με μπαλώματα αλλά με στόχο να ενισχύσουμε αποφασιστικά το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα κερδίσαμε με τις θυσίες μας, δεν ήταν παρά χρόνος προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε μια πιθανή επανάκαμψη της πανδημίας, να έχουμε ένα πιο ισχυρό και πιο ανθεκτικό σύστημα Δημόσιας υγείας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα δείτε το, ΕΔΩ