Ν/Σ για τη λειτουργία των ταξί, προανήγγειλε ο Χρήστος Σπίρτζης/ Ομοσπονδία ΤΑΞΙ: “Μας εκφράζει “

Την κατάθεση νομοσχεδίου για τις μεταφορές με την θέσπιση κανόνων στη λειτουργία των ταξί και ιντερνετικών πλατφορμών, όπως η Uber προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

«Εμείς, είπε, δε θέλουμε ν’ απαγορεύσουμε τις διαδικτυακές πλατφόρμες σε σχέση με τη λειτουργία του ταξί. Πάμε να βάλουμε κανόνες που δε θα επιτρέπουν άλλου είδους κανόνες για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστέςκαι άλλου είδους κανόνες για δραστηριότητες που είναι οι αστικές μεταφορές μέσω του διαδικτύου ή μέσω ενός τηλεφωνικού κέντρου».

Πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλους», τόνισε ο κ Σπίρτζης. «Αυτό που νομοθετούμε, που έχουμε ως εισήγηση, δεν είναι να κλείσει κάποιος ή να μη μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια δραστηριότητα, μπορεί αύριο το Σωματείο Ταξί ή κάποιος επιχειρηματίας να πάει και να πει «εγώ κάνω μια διαδικτυακή πλατφόρμα μ’ αυτή τη δράση». Αλλά, θα θεσπίσουμε ό,τι υπάρχει και για τον άνθρωπο που είναι επαγγελματίας αυτοκινητιστής, θα υπάρχει και γι’ αυτούς».

«Δε γίνεται δηλαδή χωρίς άδειες ταξί να κάνουν αστικό μεταφορικό έργο όταν εντάσσονται επί της ουσίας στο τουριστικό προϊόν της ενοικίασης αυτοκινήτων – οδηγών» πρόσθεσε ο υπουργός.

Όπως είπε ο κ Σπίρτζης «οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν γκρίζες ζώνες για να μπορεί να καταστρατηγηθεί ο νόμος των αστικών μεταφορών, ο νόμος των ταξί και ν’ αντικατασταθεί από δράσεις ιδιωτικών εταιριών, χωρίς να υπάρχει καμία προδιαγραφή και χωρίς να υπάρχει και καμία δέσμευση αυτών των ανθρώπων κι αυτών των εταιριών σε σχέση με τις αστικές μεταφορές και συγκοινωνίες. Δεν ξέρω», πρόσθεσε, «γιατί τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν υιοθετήσει την Uber. Και μεσαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και πιο νέοι.

Αλλά υπάρχουν τα εξής θέματα:

Υπάρχει μια εταιρεία, δε με νοιάζει τ’ όνομά της, ή πολλές εταιρείες, που ο νόμος τους έχει δώσει το δικαίωμα να νοικιάζουν αυτοκίνητα με οδηγό».

«Αυτό έχει να κάνει με μια άλλη δράση, τη δράση και τη δραστηριότητα που έχουν επαγγελματίες αυτοκινητιστές σε αστικές περιοχές. Δηλαδή τα ταξί που έχουν χτυπηθεί και ιδιαίτερα από τη κρίση«, ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Θ. Λυμπερόπουλος: “το νομοσχέδιο μας εκφράζει απόλυτα…”

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), Θύμιος Λυμπερόπουλος επισήμανε ότι θα πρέπει, και στην Ελλάδα, να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό Δίκαιο και τόνισε ότι το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών εκφράζει απόλυτα τον κλάδο των ταξί, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στηρίζει την διαπλοκή».

«Για μας ήταν μία ευχάριστη έκπληξη που το υπουργείο δέχτηκε τις προτάσεις μας, και πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αντί να θέλει την εφαρμογή της δικαιοσύνης και την προστασία της οικονομίας της χώρας, αντιδρά στην ψήφιση ενός νόμου που θα βάζει κανόνες στην λειτουργία των εταιριών που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά των πολιτών», είπε ο κ. Λυμπερόπουλος.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι η λειτουργία εταιριών, μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών, χωρίς κανόνες δυναμιτίζουν την οικονομία, καθώς σημειώνεται μεγάλη φοροδιαφυγή από την λειτουργία τους.

«Η μεγάλη μου αντιπαράθεση, τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τον συνδικαλισμό, ήταν η εφαρμογή του κρατικού μονοπωλίου, τώρα είμαι αντιμέτωπος με το ιδιωτικό μονοπώλιο που θέλουν να φέρουν με τη λειτουργία τέτοιων εταιριών, που δεν εφαρμόζουν κανόνες και νόμους», δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος.