Πολιτική εκδήλωση από το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς εστιασμένη “στην άνοδο της ακροδεξιάς”

Πολιτική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Η άνοδος της ακροδεξιάς και η κρίση του δημοκρατικού πολιτεύματος» οργάνωσε το Δίκτυο της Ανεωτικής Αριστεράς με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών κάθε ηλικίας.

Η εκδήλωση και κυρίως ο διάλογος που ακολούθησε τις κεντρικές εισηγήσεις των ομιλητών χαρακτηρίστηκε από υψηλό επίπεδο προβληματισμού και κριτικής προσέγγισης και παρόλο που η διάρκεια της συζήτησης ξεπέρασε τον προγραμματισμένο χρόνο, το ενδιαφέρον διατηρήθηκε αμείωτο.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση, ήταν:

· Οι όψεις των σύγχρονων δημοκρατικών πολιτευμάτων και την κρίση της αντιπροσώπευσης που συμβάλουν στην αναγέννηση του φασισμού (Δ. Σούρδης),

· Η κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και τη συμβολή του στην αναγέννηση του φασισμού και των σύγχρονων εκδηλώσεών του (Μ. Γκίβαλος),

· Η διαδρομή του φασιστικού φαινομένου στην Ελλάδα μέχρι τη Χρυσή Αυγή (Σ. Νιώτη),

· Η κατάσταση με τ’ ακροδεξιά και νεοφασιστικά κόμματα στην Ευρώπη και την Ελλάδα (Θ. Βασιλείου),

· Η θέση του φύλου στον φασισμό από τη Φ. Σιάνου,

· Η επανατοποθέτηση των εννοιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη σκέψη της μετακομμουνιστικής Αριστεράς, από το Θράσο Φωτεινό (διακρίνεται στην παρακάτω φωτογραφία)

· Οι κίνδυνοι που συνεπάγονται για το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης και το κοινωνικό μοντέλο από την προώθηση των συμφωνιών του παγκόσμιου εμπορίου, σε μια άλλη διάσταση και ανάγνωση των αιτιών της φασιστικής ανάκαμψης, από την Κ. Μυλωνά, που συντόνισε και τις εργασίες μας.