Τράπεζα Ελλάδος: Ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου για Εθνική & Eurobank!

Οι ατμοί έγιναν …. νεροποντή και οι εξελίξεις για Εθνική και Eurobank με εντολή των δανειστών της χώρας, οδεύουν προς την κατεύθυνση που προσδιόρισε η τρόϊκα!

Η συνένωση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank δεν γίνεται, καθώς οι δύο Τράπεζες οδηγούνται σε ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου. Η Εθνική Τράπεζα θα χρειαστεί περίπου 10 δισ. ευρώ και θα απορροφήσει την Proton Bank και την Τράπεζα Αττικής ενώ η Eurobank 6,5 δισ. ευρώ και θα συνενωθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Έτσι δημιουργείται στην Ελλάδα ένας τέταρτος τραπεζικός πυλώνας.

Σε αυτό κατέληξαν οι συνομιλίες της τρόικας με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου και της κυρίας Σακελλαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας..

Για το θέμα η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται και ανακοίνωση από τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.