Σε άνοδο η αγορά ομολόγων και σε υποχώρηση οι αποδόσεις τους

Ανοδικά κινείται σήμερα η αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι αποδόσεις καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι με την αυριανή αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ – πιθανότατα κατά 0,25%, η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου.  

Συγκεκριμένα οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι αύριο η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην έβδομη κατά σειρά άνοδο του επιτοκίου η οποία θα είναι της τάξεως του 0,25%.

Ωστόσο θεωρούν ότι τόσο στο σκεπτικό της απόφασης όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει στη συνέχεια η Κριστίν Λαγκάρντ, θα στείλει το μήνυμα όχι για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά για μία λιγότερο αυστηρή πολιτική.

Η οποία μεταφράζεται σε λιγότερες και μικρότερες σε μέγεθος αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για την μείωση του πληθωρισμού.

Yπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε μικρή άνοδο στο 7% από 6,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Στο ίδιο μήκος κύματος εκτιμάται ότι θα κινηθεί σήμερα το βράδυ η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed.

Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 75 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 56 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,08% από το 4,25% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι 2,24% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,84%.

Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται η άνοδος του ευρώ, καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,1049 δολάρια από το επίπεδο των 1,1038 δολαρίων που άνοιξε η αγορά