Η μπύρα ΦΙΞ έγινε …Μύθος και από κοινού Carlsberg /Βαρύ το φορτίο της αυτόνομης πορείας!

Η μπύρα που προωθήθηκε στην αγορά ως η μόνη ελληνική μπύρα δεν άντεξε τον αυτοχαρακτηρισμό της! Συγχωνεύθηκε με την εταιρεία «Μύθος Ζυθοποιία» και περιέρχεται στην ιδιοκτησία του δανέζικου ομίλου Carlsberg, ακριβώς πέντε χρόνια μετά την εμφάνισή της ως «Ολυμπιακή Ζυθοποιία-FIX»

Οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε συζητήσεις εδώ και καιρό με αντικείμενο τη μεταξύ τους συνεργασία στην εγχώρια αγορά.

Το νέο σχήμα με την επωνυμία «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», θα έχει ισχυρή μετοχική σύνθεση, όπου ο όμιλος Carlsberg θα συμμετέχει με ποσοστό 51% και οι μέτοχοι της παλιάς Ολυμπιακής Ζυθοποιίας με 49% και θα διοικείται από 7μελές Εποπτικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον κ. Lars Lehmann, Αντιπρόεδρο τον κ. Ι. Χήτο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Α. Καραφυλλίδη.

Με όχημα δύο ιδιόκτητες παραγωγικές μονάδες στη Σίνδο και τη Ριτσώνα, δυναμικότητας 2,2 εκατ. εκατόλιτρων ετησίως, τη διάθεση 14 εμπορικών σημάτων, εκ των οποίων τα 7 παράγονται στην Ελλάδα, ένα διευρυμένο δίκτυο περισσότερων από 2.000 προμηθευτών, η νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία δημιουργεί νέα δεδομένα για την εγχώρια αγορά μπύρας.

Παράλληλα, η κοινή εταιρεία δημιουργεί πλέον ένα πολύ ισχυρό ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην εγχώρια αγορά, καθώς το μερίδιο αγοράς της Μύθος θα φτάσει το 29%. Σήμερα η FIX ελέγχει το 14% της αγοράς, ενώ η Μύθος υπολογίζεται ότι έχει το 18% της αγοράς.

Σε ότι αφορά στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και τις αναπτυξιακές προοπτικές της νέας Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, έχει ήδη συμφωνηθεί η υλοποίηση 5ετούς (2015-2019) πλάνου επενδύσεων, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις θέτουν στο επίκεντρο τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του πάγιου εξοπλισμού, την ανάπτυξη εργαλείων και υλικών marketing και πωλήσεων και τη δημιουργία νέων προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία.

Το επενδυτικό πλάνο αποτελεί συνέχεια ενός συνόλου επενδύσεων, ύψους 95 εκατ. ευρώ, που έχουν υλοποιήσει κατά την 5ετία 2010-2014 οι δύο εταιρείες και αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους στη χώρα μας και της συμβολής τους την εθνική οικονομία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg Jørgen Buhl Rasmussen δήλωσε ότι «Η ελληνική αγορά προσφέρει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την επίδοση της Μύθος Ζυθοποιία από τότε που αποκτήσαμε την εταιρεία στο πλαίσιο εξαγοράς της Scottish & Newcastle. Η συμφωνία συγχώνευσης με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η δημιουργία του δεύτερου ισχυρότερου παίκτη στην ελληνική αγορά, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στις δραστηριότητες μας στην εγχώρια αγορά και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τις προοπτικές της νέας εταιρείας».

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν τα έντυπα γνωστοποίησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφεξής η συγχώνευση θα τελεί υπό την έγκρισή της.