….Κατά μία έννοια, διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων ελεύθερων επαγγελματιών του επιδόματος ανεργίας

epidoma_anergias
epidoma_anergias

Διευρύνονται οι δικαιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του επιδόματος ανεργίας, καθώς με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, θα μπορούν να το λαμβάνουν και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι άνεργοι και έχουν ρυθμίσει (!) τα χρέη τους.
Να σημειωθεί ότι, η αρχική διάταξη που έρχεται να συμπληρώσει τώρα η νέα απόφαση, προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι δεν πρέπει να χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές.
Αν και το πρόβλημα για τη σημαντική πλειοψηφία των άνεργων ελεύθερων επαγγελματιών – εμπόρων παραμένει, η νέα διάταξη έρχεται να δώσει ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες κυρίως του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, που διακανονίζουν τα χρέη τους. -Σε ότι αφορά τους μη δυνάμενους να ρυθμίσουν, ουδεμία πρόνοια στο κράτος “δικαίου…!”
Συγκεκριμένα, με αφορμή την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης που διευρύνει την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους, ο κ. Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, καταβάλλοντας – για πρώτη φορά στη χώρα μας – επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους. Σε μια επαγγελματική κατηγορία, που παρότι είχε πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, παρέμενε ως τότε ακάλυπτη από το σύστημα κοινωνικής προστασίας.
Σήμερα, κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Με Υπουργική Απόφαση διευρύνουμε σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων, επεκτείνοντας την καταβολή αυτού του επιδόματος ανεργίας και σε όσους έχουν προβεί σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών και είναι συνεπείς με τις οφειλές τους. Ικανοποιούμε, έτσι, το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων».