«Ορυμαγδός» κατασχέσεων επί τραπεζικών λογαριασμών, αμοιβών από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, κ.ά

«Ορυμαγδός» κατασχέσεων είτε τραπεζικών λογαριασμών, είτε αμοιβών από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια ή απλήρωτα τιμολόγια έχει συντάξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διευκολύνει το έργο των των υπαλλήλων που απασχολούνται κυρίως στα τμήματα δικαστικού των Δ.Ο.Υ και τα οποία έχουν επωμισθεί το έργο της επιβολής αναγκαστικών μέτρων. 


Από τα συγκεκριμένα τμήματα, έχουν περάσει μέχρι τώρα οι περίπου 1,07 εκατομμύρια επιβολές αναγκαστικών μέτρων σε ισάριθμους φορολογούμενους ενώ από τα τμήματα αυτά θα περάσουν τα αναγκαστικά μέτρα και για τους υπόλοιπους 700.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει χρέη άνω των 500 ευρώ.

Ο «μπούσουλας» των εφοριών, είναι μάλιστα “χρονομετρημένος” καθώς ακόμη και αν χρειαστεί να ακολουθηθούν και τα 18 βήματα που περιγράφονται ένα προς ένα, ο συνολικός απαιτούμενος χρόνος για να χάσει ο οφειλέτης χρήματα που βρίσκονται είτε στον λογαριασμό του, είτε στα χέρια τρίτων, κυμαίνεται από 11 έως 20 ημέρες.

Με τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει πλέον στη διάθεσή της η φορολογική αρχή, η κατάσχεση γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες για χιλιάδες φορολογούμενους ταυτόχρονα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΑΑΔΕ καταφέρνει κάθε μήνα να κάνει έως και 17000 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ταυτόχρονα. Ακόμη και τα κατασχετήρια, έχουν φτάσει στο σημείο να κοινοποιούνται ηλεκτρονικά ενώ η διαδικασία επίδοσης μέσω δικαστικού επιμελητή ή υπαλλήλου της εφορίας, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μόνο όταν πρόκειται για κατασχέσεις στις οποίες δεν παρεμβαίνουν οι τράπεζες.

Το πιο σημαντικό «βήμα» στον μπούσουλα της εφορίας είναι το πρώτο καθώς αφορά στην επιλογή των προσώπων εις βάρος των οποίων θα εφαρμοστούν τα αναγκαστικά μέτρα. Το κείμενο οδηγιών αναφέρει βεβαίως ότι αυτό εναπόκειται στην κρίση του προϊσταμένου του τμήματος δικαστικού ωστόσο δίδονται συγκεκριμένες «κατευθύνσεις».

Οι προδιαγραφές αυτών των κατευθύνσεων:

1. Η παλαιότητα της οφειλής. Όσο πιο παλιά και «ξεχασμένη» από τον οφειλέτη είναι μια οφειλή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα.

2. Η φορολογική συμπεριφορά. Οφειλέτες οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να φανούν συνεπείς καταβάλλοντας έστω μέρος των υποχρεώσεών τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν χρόνο από αυτούς οι οποίοι δεν πληρώνουν ούτε ευρώ τσακιστό.

3. Η διακοπή της παραγραφής είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος για να επιταχυνθούν τα αναγκαστικά μέτρα εις βάρος κάποιου καθώς με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η απώλεια φορολογητέας ύλης.

4. Τέλος, πολύ σοβαρά υπόψη λαμβάνονται τα ευρήματα από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Ενδείξεις φοροδιαφυγής ή αποτελέσματα από ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δείχνουν ότι υπάρχει «λίπος» στον οφειλέτη, αποτελούν λόγους για να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαστικά μέτρα.

foroi_ii-6469760

Μπορεί στον δημόσιο διάλογο να κυριαρχεί ότι η εφορία «χτυπάει» κυρίως τραπεζικούς λογαριασμούς, αυτό όμως δεν αποτυπώνει όλη την αλήθεια. Εξαιρετικά συνηθισμένο είναι ο υπάλληλος της εφορίας ή ο δικαστικός επιμελητής, να χτυπάει την πόρτα του εργοδότη του οφειλέτη ή του ενοικιαστή σε κάποιο ακίνητο που αποδίδει εισόδημα στον οφειλέτη προκειμένου να του παραδώσει εντολή κατάσχεσης εις χείρα τρίτου με τον οποίο ο τρίτος οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα.

Το γεγονός ότι υπάρχει η προστασία του μισθού ή της σύνταξης από την κατάσχεση μέχρι το επίπεδο των 1000 ευρώ (συν το 50% του υπερβάλλοντος ποσού άνω των 1000 ευρώ και μέχρι τα 1500 ευρώ που σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος προστατευμένος μισθός ή σύνταξη φθάνει στα 1250 €) δεν σημαίνει ότι δεν κοινοποιούνται οι εντολές κατάσχεσης ακόμη και αν τελικώς καταλήγουν στην εφορία 20-30 ευρώ τον μήνα ή και … τίποτα.