Μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών για τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας

Λιμένας Λαυρίου

(Αναδημοσίευση) Ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές για παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στους Οργανισμούς Λιμένων Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας και διαπιστώνουν κύκλοι σε γνώση των επαφών του ΤΑΙΠΕΔ, που αποδίδεται στην αύξηση των εργασιών του ΟΛΠ και στη διάχυση της ζήτησης για λιμενικές υπηρεσίες που εκτιμάται πως θα κατανεμηθεί και σε άλλους λιμένες, με προτεραιότητα τα λεγόμενα αττικά λιμάνια.  

 

Ειδικότερα, η Ελευσίνα προσελκύει ενδιαφέρον για χύδην φορτία, το Λαύριο για κρουαζιέρα και η Ραφήνα για επιβατηγό ναυτιλία. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται να προστεθούν στο δεδηλωμένο ενδιαφέρον τεσσάρων διαφορετικών σχημάτων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ορισμένων γι’ αυτό της Ηγουμενίτσας.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθορίσει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες για την αξιοποίηση και των 10 Οργανισμών Λιμένων. Πρόκειται για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου, ανώνυμες εταιρείες οι μετοχές των οποίων μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημερωτική συνάντηση παρουσία της πολιτικής του ηγεσίας και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Αρη Ξενόφου αλλά και στελεχών του Ταμείου που υπό τη διαχείρισή τους έχει επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξορθολογισμός των δαπανών και βελτίωση των εσόδων με παράλληλη αύξηση κερδών. Ολοι οι Οργανισμοί έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, μηδενική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο.

Οι προϋπολογισμοί τους παρακολουθούνται μηνιαίως από το ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκεται σε εξέλιξη η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων μεταξύ δήμων και Οργανισμών Λιμένων, για τον αποχαρακτηρισμό των χερσαίων ζωνών τους. Επιπλέον, συντονίζονται δράσεις μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων, για τη δημιουργία clustering κρουαζιέρας και την κοινή διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δε και έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών σε όλα τα λιμάνια.

Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υπογράμμισαν χθες στο υπουργείο ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση και η δυναμική των λιμανιών περιορίζονται από την ανάγκη νέων κεφαλαίων για επενδύσεις και διεύρυνση των υποδομών. Και γι’ αυτό και θα προχωρήσουν οι παραχωρήσεις όπως έχει δεσμευθεί και απέναντι στους πιστωτές η κυβέρνηση, συμπληρώνουν κύκλοι της αγοράς.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε σε ανεξάρτητους συμβούλους την εκπόνηση μελέτης για τις δυνατότητες αξιοποίησής τους με σκοπό να διερευνηθούν και να αναδειχθούν οι δυνατότητες κάθε λιμανιού, ώστε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να αποφασίσει τη στρατηγική και τα επόμενα βήματα ως προς την αξιοποίησή τους. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα επικοινωνήσει το επόμενο διάστημα τα ευρήματα της μελέτης σε κάθε ένα από τα λιμάνια ξεχωριστά.

Το Ταμείο έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο γύρο συζητήσεων με ενδεχόμενους παραχωρησιούχους, ενώ έχει κατ’ αρχάς αποφασιστεί και ενταχθεί και στις μνημονιακές υποχρεώσεις πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αξιοποιηθεί πρώτο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσληφθούν σύμβουλοι για την αξιοποίηση κάθε λιμανιού και δραστηριότητας.

Η αξιοποίηση θα γίνει μέσω παραχωρήσεων σε ιδιώτες επιμέρους ή και των συνολικών λιμενικών δραστηριοτήτων. Με τον όρο «παραχώρηση συνολικών λιμενικών δραστηριοτήτων» εννοείται πως οι Οργανισμοί Λιμένων μπορεί να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλά να δομηθούν υποκείμενες εταιρικές οντότητες διαχείρισης του 100% των δραστηριοτήτων των λιμανιών οι οποίες και θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή Ρεπορτάζ: ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ