Θετική η ανταπόκριση των εργαζομένων στο MEGA για την αναδιάρθρωση της μετοχικής σύνθεσης

Η αναδιάρθρωση της μετοχικής βάσης της εταιρείας συνιστά θετική εξέλιξη, σημειώνουν οι εργαζόμενοι του MEGA σε ανακοίνωσή τους, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα νέο ξεκίνημα για τον πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό που λειτούργησε στη χώρα».

Οι εργαζόμενοι του MEGA προσθέτουν ότι κράτησαν ζωντανό το κανάλι εδώ και ένα χρόνο ενάντια στις εκτιμήσεις της αγοράς, προσθέτοντας ότι αναμένουν από τους μετόχους και τη νέα διοίκηση που θα οριστεί, να αναγνωρίσουν εμπράκτως το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα.

Οι δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί του καναλιού, ζητούν την άμεση εξόφλησή τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

Σημειώνουν ότι θα υποδεχθούν τη νέα διοίκηση με την καλύτερη διάθεση, αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον τηλεοπτικό σταθμό στα βέλτιστα λειτουργικά επίπεδα στο άμεσο μέλλον, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως παραμένουν απλήρωτοι επί 12 μήνες.

ΔΟΛ: Εντός του θέρους οι επόμενες κινήσεις

Στις αμέσως επόμενες ημέρες οι εκκαθαριστές του ΔΟΛ θα καταθέσουν αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο για την επικύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη σύμβαση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ στον πλειοδότη, η οποία θα ακολουθήσει.

Μέσα στο καλοκαίρι, την περίοδο από τον Ιούλιο έως το πολύ τον Σεπτέμβριο, αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έχει περάσει το σύνολο του ΔΟΛ στην εταιρεία Άλτερ Έγκο με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αν και προσέφερε το υψηλότερο ποσό, 22,9 εκατ. ευρώ, και ανακηρύχθηκε πλειοδοτούσα, ο ΔΟΛ δεν περνά αυτομάτως υπό τον έλεγχο της Άλτερ Έγκο. Απομένει η έγκριση του δικαστηρίου, το οποίο θα αποφανθεί περί της νομιμότητας της διαδικασίας.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες οι εκκαθαριστές του ΔΟΛ θα καταθέσουν αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο για την επικύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη σύμβαση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ στον πλειοδότη, η οποία θα ακολουθήσει.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία αναμένεται εντός 2-3 μηνών, θα υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης, ο πλειοδότης θα καταβάλει τα χρήματα και θα αποκτήσει τα έντυπα και τα λοιπά μέσα του οργανισμού.

Τυχόν ενστάσεις θα κατατεθούν ενώπιον του δικαστηρίου και θα κριθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν αναμένεται να υποβληθούν.

«Πήγασος Εκδοτική»: Εναλλακτικό σχέδιο για άρση αδιεξόδου

Εναλλακτικό σχέδιο για την επίλυση του αδιεξόδου στην «Πήγασος Εκδοτική» αναζητούν τα εμπλεκόμενα μέρη. Στα πιθανά σενάρια φέρεται να προστίθεται ένα ακόμη, αυτό της διενέργειας διαφορετικών πλειστηριασμών για τα εμπορικά σήματα και για κάθε μία από τις συμμετοχές της «Πήγασος» σε συνδεδεμένες εταιρείες, κάτι που αναμένεται να ανακατέψει ακόμα περισσότερο την τράπουλα στον χώρο των ΜΜΕ.

Από χθες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες, στις περιοδικές εκδόσεις και στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του ομίλου πραγματοποιούν απεργία, η οποία αποφασίστηκε να διαρκέσει έως τις 6 π.μ. της 7ης Ιουνίου. Στους εργαζομένους οφείλονται δεδουλευμένα πέντε μηνών.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς και νομικοί κύκλοι, το γεγονός ότι η «Πήγασος Εκδοτική» αποτελεί κατ’ ουσίαν εταιρεία συμμετοχών επιτρέπει τη διενέργεια πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα διάφορα τμήματα της εταιρείας και όχι για το σύνολο του ενεργητικού, όπως συνέβη στην περίπτωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ).

Η «Πήγασος Εκδοτική» τυπικά δεν έχει εργαζομένους, καθώς αυτοί απασχολούνται στις θυγατρικές, οι οποίες έχουν διαφορετικό ΑΦΜ από τη μητρική. Τούτο επιτρέπει τη συμμετοχή περισσότερων ίσως ενδιαφερομένων για τις διάφορες συμμετοχές και εμπορικά σήματα της «Πήγασος». Το σενάριο αυτό δεν απαιτεί να καταστεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, δεν αποκλείει όμως και το ενδεχόμενο κάποιες εκ των θυγατρικών να οδηγηθούν, τελικά, σε πτώχευση.

Σε αυτές δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και η «Εθνος Εκδόσεις», σύμφωνα με όσα φέρεται ο ίδιος ο Φ. Μπόμπολας να είπε σε εργαζομένους.

Από το τίμημα των πλειστηριασμών εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρωθεί σημαντικό μέρος των δανείων προς τις τράπεζες.

Οι συμμετοχές της «Πήγασος» σε άλλες εταιρείες έχουν ως εξής: α) Pegasus Magazines Publications AEE 100%, β) Ανωση 97,29%, γ) Πήγασος Interactive 100%, δ) Πρακτορείο Διανομής Τύπου Ευρώπη 67,96%, ε) Εκδόσεις Εθνος Α.Ε. 100%, στ) Εκτυπώσεις Ιρις 50%, ζ) Μέλλον Group A.E. 50%, η) Word of Mouth A.E. 50%, θ) NSP Radio Ραδιοφωνική Α.Ε. 50%, Εκδοτική Βορείου Ελλάδος 33,33%, ι) Τηλέτυπος (Mega) 13,09%, ια) Αποστολή Ανώνυμη Εταιρεία Διανομών 20% και ιβ) Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις ΑΕΒΕ 25%.

Χθες, η «Πήγασος» εξέδωσε ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επισημαίνοντας ότι οι αναφορές που έγιναν στον ηλεκτρονικό Τύπο για καταγγελία δανειακών συμβάσεών της είναι ανακριβείς.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν στείλει εξώδικο και αναμένεται να καταγγείλουν δάνεια την επόμενη εβδομάδα.