Δημ. Μπουγιούκας, ΚΚΕ (μλ): Το σύστημα σε σήψη, φέρνει πόλεμο και φτώχεια

Τα δυο αστικά κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παίζουν τα ρέστα τους σε μια στημένη αντιπαράθεση με επίκεντρο το «μίγμα της πολιτικής», ώστε την επόμενη των εκλογών «να γίνουμε Ευρώπη», την ίδια στιγμή που οι λαοί της Ευρώπης εξεγείρονται. 

Όσο πλησιάζει η κάλπη, τόσο θα σηκώνεται η σκόνη του σκυλοκαβγά, ώστε να κρυφτεί το σάπιο, απάνθρωπο και εγκληματικό σύστημα που υπηρετούν, να σκεπαστούν προσωρινά με το πέπλο των ψεύτικων υποσχέσεων η καπιταλιστική λαίλαπα και η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, καθώς και να μείνουν στο απυρόβλητο «οι ιερές αγελάδες», τα μεγάλα αφεντικά ΗΠΑ-ΕΕ, η ιμπεριαλιστική εξάρτηση και οι δεσμεύσεις της χώρας, το κεφάλαιο και η ακόρεστη δίψα του για κέρδος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «σαν να μην υπάρχει» και ας έβαλε την ανθρωπότητα, κατά κοινή ομολογία, σε μια νέα περίοδο έντασης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, φέρνοντας μάλιστα στην ημερήσια διάταξη την απειλή των πυρηνικών όπλων. Εδώ το «μίγμα της πολιτικής» είναι κοινό, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Τα «ανήκουμε στη Δύση», «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», «θα χύσουμε το αίμα μας για τους Αμερικάνους», η Συμφωνία για τις Βάσεις, τα εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ με τα δισ. ευρώ να συρρέουν στα ταμεία των αμερικανικών-γερμανικών-γαλλικών βιομηχανιών όπλων, όλα αυτά αποτελούν την κοινή γραμμή των αστικών κομμάτων εξουσίας.

Την ίδια στιγμή που οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί μας βεβαιώνουν για ανάπτυξη και ευημερία, σε παγκόσμιο επίπεδο κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και οι πολεμικές συγκρούσεις, οξύνεται η ταξική πάλη και οι ταξικές αντιθέσεις.

Τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσίευσε το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) αποκαλύπτουν έναν κόσμο που στρατιωτικοποιείται, με τις στρατιωτικές δαπάνες σε όλες τις ηπείρους μαζί να αυξάνονται για όγδοη συνεχή χρονιά, φτάνοντας το 2022 τα 2,24 τρισ. δολάρια ή στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη το 2022 έφτασαν τα 480 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το επίπεδο όπου βρίσκονταν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν δήλωνε ότι «οι μέρες της αφθονίας τελείωσαν για τη Γαλλία (και την Ευρώπη)», ο Σολτς ανακοίνωνε ταμείο 100 δισ. ευρώ για γερμανικούς εξοπλισμούς, ενώ ο Σόιμπλε μας συμβούλευε να φοράμε δυο πουλόβερ για να βγάλουμε τον χειμώνα.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευσαν το 39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, ενώ η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 13%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρωσία, που αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 9,2%. Στην έκτη θέση η Βρετανία (3,1% των παγκόσμιων δαπανών),ενώ ακολουθούν η Γερμανία (2,5%) και η Γαλλία (2,4%).

Ενώ τρισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια εισρέουν στα ταμεία της βιομηχανίας όπλων και ενέργειας, καθώς και στα χρηματοκιβώτια των τραπεζών, το Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των επισιτιστικών κρίσεων ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια πείνα αυξήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, υπερδιπλασιασμένη μάλιστα κατ’ αυτό το διάστημα. Περίπου 258 εκατομμύρια άνθρωποι σε 58 χώρες ή εδάφη βρέθηκαν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, αρκετά οξείας ώστε να απειληθεί η ζωή ή τα μέσα διαβίωσής τους το 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των αναταραχών στις αλυσίδες ανεφοδιασμού και του πληθωρισμού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, ένας ιμπεριαλιστικός μηχανισμός που δημιουργεί την παγκόσμια φτώχεια, έρχεται υποκριτικά να διαπιστώσει με δική της μελέτη ότι «ο κόσμος είναι απίθανο να επιτύχει τον στόχο τερματισμού της ακραίας φτώχειας έως το 2030, αν δεν υπάρξουν αξιοσημείωτοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στο υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας». Υπολογίζει δε ότι η πανδημία, δηλαδή η πολιτική διαχείρισή της από το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, ώθησε 70 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια το 2020. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι 719 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη νέα Έκθεση Παγκόσμιας Ανισότητας του World Inequality Lab (Δεκέμβρης του 2021), το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού καρπώνεται μόλις το 2% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ αντίθετα, το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού απολαμβάνει το 76% του συνόλου του πλούτου του πλανήτη.

Αλλιώς, σύμφωνα με την έκθεση της χρεοκοπημένης Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο (Global Wealth Report 2022) το πλουσιότερο 1,2% του ενήλικου πληθυσμού της υφηλίου κατείχαν το 47,8% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το 53,2% της ενήλικης ανθρωπότητας που έχουν ατομική περιουσία μικρότερη των 10.000 δολαρίων έκαστος, κατείχαν συνολικά μόλις 5 τρισ. δολάρια ή το… 1,1% του παγκόσμιου πλούτου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, με το μερίδιό της να ανέρχεται το 2022 στο 3,76% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας ακόμη και το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ο Μητσοτάκης καλεί τον λαό να επωμιστεί το βάρος των 15 δισ. για τα εξοπλιστικά προγράμματα ως θυσία για τη θέση της χώρας, την ίδια στιγμή που η αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021) το 28,3% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού.

Και ενώ χρηματοδοτούνται τα κέρδη των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων όπλων, των παραγωγών και εμπόρων ενέργειας και η ακρίβεια μεταφράζεται σε υπερκέρδη για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ γονατίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα-pass και μας συμβουλεύει να κλείνουμε τον θερμοσίφωνα και τα φώτα.

Το παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε δομική και αθεράπευτη κρίση. Χρεοκοπημένο, σε βαθιά σήψη, φέρνει πόλεμο και φτώχεια για τους λαούς και την εργατική τάξη.

Αυτός είναι ο λόγος που το ΚΚΕ(μ-λ) αναδεικνύει με επιμονή την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εξαρτημένη ντόπια άρχουσα τάξη. Αυτός είναι ο λόγος που, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πήρε πανελλαδικές πρωτοβουλίες για αντιπολεμικά συλλαλητήρια με σημαντική επιτυχία, αναδεικνύοντας την ανάγκη για πλατιά κοινή αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική δράση. Όπως έκανε και για την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Οι πολιτικοί διαχειριστές του ντόπιου εξαρτημένου καπιταλισμού, την επόμενη των εκλογών θα βγάλουν από τα συρτάρια τους τις επιταγές του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση και εμπλέκοντας βαθύτερα τον λαό στους πολεμικούς κίνδυνους.

Να τους μαυρίσουμε στην κάλπη, να τους σταματήσουμε στον δρόμο!

Δημήτρης Μπουγιούκας  – Υποψήφιος με το ΚΚΕ(μ-λ)
στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Πειραιά