Με την συμμετοχή και του κ. Γ. Βλάχου το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής

Με τη συμμετοχή του … “αντιμνημονιακού” κ. Γιώργου Βλάχου -όπως άλλωστε αναμενότανε μετά την επιστολή “συμμόρφωσής του” προς τον πρόεδρο της Ν.Δ.- ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Αττικής με συνολικά 15 υποψήφιους βουλευτές.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου:

1 Αγιάσογλου Στέφανος, Οικονομολόγος
2 Βλάχος Γεώργιος, Βουλευτής
3 Βορίδης Μάκης, Δικηγόρος
4 Γάκης Αδαμάντιος, Γεωπόνος
5 Δούκας Πέτρος, Οικονομολόγος
6 Ιωαννίδου-Μουζάκα, Λύδια, Καθηγήτρια Ιατρικής
7 Καντερές Νικόλαος, Βουλευτής
8 Κατσιγιάννης Αθανάσιος, Πολιτικός Μηχανικός
9 Λειβαδάς Παναγιώτης, Επιχειρηματίας
10 Λουκά Ισμήνη, Οικονομολόγος
11 Μαρτίνου Γεωργία, Ναυτιλιακά
12 Μαυροειδή Βασιλική, Καθηγήτρια
13 Μπούρας Αθανάσιος, Βουλευτής
14 Ράπτη Δήμητρα, Υπαλ. ΟΤΕ
15 Χάσκος Παναγιώτης, Οικονομολόγος

Στις αξιολογικές πρώτες κρίσεις για την συνολική αλλά και επί μέρους εικόνα που αναδεικνύει το ψηφοδέλτιο της Αττικής και οι εξής:

1.Ουδέποτε στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων είκοσι ετών -για την ακρίβεια από το 1990 και μετά- υπήρξαν στοιχεία τόσο έντονου ανταγωνισμού, όσο αυτός που χαρακτηρίζει το τρέχον ψηφοδέλτιο.

2. Ουδέποτε ως και σήμερα παρουσίασε η Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφοδέλτιο με τόσο υψηλή, αριθμητικά και ποιοτικά, ανανέωση. Οι περιπτώσεις της Γεωργίας Μαρτίνου και των Παναγιώτη Χάσκου, Στέφανου Αγιάσογλου, Παναγιώτη Λειβαδά, Βασιλικής Μαυροειδή και Ισμήνης Λουκά, είναι ενδεικτικές και πειστικές ως προς του λόγου το αληθές. Άπαντες νέοι σε ηλικία και κυρίως με αξιόβαθμο επίπεδο συγκρότησης. Δυστυχώς και σε σχέση με τους παλαιούς συναδέλφους τους, υπολείπονται σε αναγνωρισιμότητα και εκλογική “διείσδυση” και ενδεχομένως, τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, να δυσκολέψουν αρκετά την αφετηρία προεκλογικής εκκίνησής τους.

Ετερόκλητες επισημάνσεις

1. Ουδέποτε -από την εποχή της μεταπολίτευσης- η Ν.Δ. βρέθηκε σε εκλογική αφετηρία αντίστοιχη με τη σημερινή. Κατέρχεται στον εκλογικό στίβο έχοντας στο “υπογάστριό της” πολιτικούς σχηματισμούς οι οποίοι σε προγενέστερες εποχές αποτελούσαν τμήμα του υποστηρικτικού εκλογικού δυναμικού της. Το γεγονός ότι οι δυνάμεις αυτές “πολιορκούν” -και με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, επιτυχώς- μεγάλο τμήμα των παραδοσιακών και μη ψηφοφόρων της Ν.Δ., στην Περιφέρεια Αττικής, αμβλύνουν σε σοβαρό επίπεδο την εκλογική δυναμική του κ. Α. Σαμαρά και αυτό αποτυπώνεται με σαφήνεια σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις κοινής γνώμης.

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν στην παρούσα στιγμή από τις δημοσκοπικές ενδείξεις, δύο έδρες είναι δεδομένες κι αυτό γιατί οι μετρήσεις αποδίδουν στην ΝΔ. και σε ότι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, εκλογικό ποσοστό κάτω του 22% (πανελλήνια 22,3% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Marc)

3. Για τους έχοντες …σώα την μνήμη, η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των σημερινών υποψηφίων, κ.κ. Γ. Βλάχου και Π. Δούκα το καλοκαίρι του 2009 είχε “σκληρό περιεχόμενο” και κατέληξε με τον αποκλεισμό του δεύτερου από το ψηφοδέλτιο, για λόγους που συνδέονταν με πρωτοβουλίες “κάθαρσης” εκ μέρους του κ. Κ. Καραμανλή. Σήμερα, αμφότεροι, δίδουν τη μάχη της εκλογής τους στο κοινοβούλιο αλλά και της πολιτικής επικράτησης της Ν.Δ.

4. Η συμμετοχή του κ. Μάκη Βορίδη “εισάγει’ νέα δεδομένα στην ενδοκομματική προεκλογική αντιπαράθεση και προεξοφλεί αναταράξεις σε επίπεδο μετακινήσεων ομάδων ψηφοφόρων. Το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός από τους υποψηφίους της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής που από τον Νοέμβριο 2011 κατέχει υπουργικό θώκο, τον διευκόλυνε να έχει ευχερή διείσδυση τόσο στον κομματικό περίγυρο της Ν.Δ. όσο και στο παραδοσιακό εκλογικό σώμα της. Οι ως τώρα μετρήσεις κοινής γνώμης τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση της τελικής κατάταξης κι αυτό από μόνο του αρκεί για να συσπειρώνει απέναντί του, όλους τους συνυποψηφίους του.

5. Θεαματική διείσδυση στο εκλογικό σώμα της Ν.Δ. -κυρίως στις πόλεις της ευρύτερης περιοχής μας- εμφανίζει η υποψήφια της Ν.Δ. κ. Γεωργία Μαρτίνου. Με το απλό και δωρικό ύφος του χαρακτήρα της “δείχνει” να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τις πληθυσμιακές ομάδες που έρχεται σε επαφή και να τις κερδίζει, δοθείσης δε ευκαιρίας, πρέπει να λεχθεί, ότι σχεδόν όλοι οι έχοντες καθοιονδήποτε τρόπο σχέση με τον τοπικό κομματικό μηχανισμό και ανεξάρτητα από το ποιό πρόσωπο υποψηφίου εμφανίζονται -ή οι ίδιοι δηλώνουν- ότι υποστηρίζουν, διευκολύνουν την προσπάθεια της κ. Γεωργίας Μαρτίνου (αντιδήμαρχος Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης) να έρθει σε επαφή με οικογένειες της “γειτονιάς” και να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους για τρέχοντα ζητήματα. (Πριν το Πάσχα σε συνάντηση γνωριμίας την υποδέχθηκαν στην Ανθούσα απαξάπαντες οι αυτοδιοικητικοί που προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας καθώς και ευκαταφρόνητος αριθμός τοπικών κομματικών στελεχών.)

6. Το να είσαι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Αττικής, να ζεις ως κάτοικος στη δημοτική ενότητα του Γέρακα και να μη σε γνωρίζουν τα 2/3 του εκλογικού σώματος προς το οποίο απευθύνεσαι, είναι έλλειμμα που “αγκυλώνει” την προσπάθεια εκλογικής επικράτησης. Δεν αρκεί να είσαι πρώτος σε επίπεδο αναφοράς στο ψηφοδέλτιο, οφείλεις να ξέρουν οι συμπολίτες σου ποιός είσαι και τι πρεσβεύεις, κυρίως για τα τοπικά ζητήματα.