16χρονος μαθητής “ο ιθύνων νους” σε θεραπεία καρκίνου!

Ένας 16χρονος μαθητής από το Κάλγκαρυ, στο Δυτικό Καναδά, τιμήθηκε χθες για την έρευνα για μια αντικαρκινική θεραπεία στην οποία τα χρυσά νεοπλασματικά ενέσιμα έχουν ενσταλάξει στον όγκο και θερμαίνονται, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, χορηγός του βραβείου. Ο Αρτζούν Νάιρ, 16 ετών, είναι ινδικής καταγωγής και φοιτά στην Ακαδημία Γουέμπερ του Κάλγκαρυ. Συνδέει την ανάπτυξη αυτής της θεραπείας μέσω φωτοθερμίας, αποδεικνύοντας ότι ένα αντιβιοτικό (η 17-AAG) μπορεί να επιτρέψει την υπέρβαση των καρδιοπαθειών των αμυντικών μηχανισμών εναντίον των νανοσωματιδίων και να καταστήσει τη θεραπεία πιο αποτελεσματική.

Ένα από τα προβλήματα που μείωσαν την αποτελεσματικότητα της φωτοθερμίας έναντι των όγκων ήταν ότι οι τελευταίοι «αμυνόμενοι» παρήγαγαν πρωτεΐνες για να προστατευθούν από τη θερμότητα που έπληξε τα καρκινικά κύτταρα.

Ο Αρτζούν Νάιρ κέρδισε το πρώτο βραβείο ύψους 5.000 δολαρίων του διαγωνισμού Sanofi BioGENEius Challenge Canada, το οποίο του απονεμήθηκε από ένα ερευνητικό σώμα υπό την προεδρία του Δρ. Λουίς Μπαρέτο, πρώην αντιπρόεδρος της Sanofi Pasteur.

Ταυτόχρονα, ο νεαρός τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο για την έρευνα με τις μεγαλύτερες εμπορικές δυνατότητες.

Ο 16χρονος εργάζεται για δύο χρόνια στην ιδέα του. Πέρσι μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις των δύο εργαστηρίων του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρυ και να συνεργαστεί με τους διευθυντές τους, Σιμόν Τραντέλ και τον Ντέιβιντ Κραμπ, μια σπάνια ευκαιρία για μαθητή λυκείου.