Στη Βουλή η Τροπολογία για τη χρονική διεξαγωγή των Εκλογών

Κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το Υπουργείο Εσωτερικών, στη Βουλή, η Τροπολογία, που προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, κατά τη διενέργεια των επαναληπτικών Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών.

Σύμφωνα με την Τροπολογία, αποκλείεται η διεξαγωγή των Ευρωεκλογών ταυτόχρονα με τις Αυτοδιοικητικές την πρώτη Κυριακή, καθώς ορίζεται ότι, διενεργούνται μόνο κατά την επαναληπτική ψηφοφορία των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών.

Παράλληλα, παρατείνεται κατά δύο ημέρες ο απαιτούμενος χρόνος για την ανακήρυξη των Εκλογικών Συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο.

Όπως σημειώνεται στην Αιτιολογική Έκθεση, στόχος είναι η διασφάλιση μίας ευχερέστερης και ασφαλέστερης διεξαγωγής της διαδικασίας.

Επίσης, με την ίδια Τροπολογία, στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές απαγορεύεται η συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), δηλαδή Ιρλανδίας, Λιχτενστάιν, Νορβηγίας και Ελβετίας.

Η συζήτηση και ψήφιση θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.