Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του μετρό σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Τον ορίζοντα λειτουργίας των πρώτων τριών σταθμών της επέκταση της Γραμμής 3 προς Πειραιά στο τέλος του 2019 και την ολοκλήρωσή της στο καλοκαίρι του 2021 τοποθέτησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών.

Όσον αφορά το μετρό της Θεσσαλονίκης, η λειτουργία της βασικής γραμμής αναμένεται στο τέλος του 2020, της επέκτασης προς Καλαμαριά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και του σταθμού «ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» το 2024.

Στο πεδίο των έργων της επόμενης δεκαετίας, στην πρώτη γραμμή για την Αττικό Μετρό βρίσκεται η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης στις δυτικές συνοικίες – έργο που θα προσθέσει στο δίκτυο 11 χλμ. γραμμής με 8 σταθμούς.

Επίσης, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, είναι υπό δημοπράτηση οι τοπογραφικές εργασίες και οι γεωτεχνικές έρευνες για τη δεύτερη επέκταση μήκους 5,5 χλμ προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» με 1 υπόγειο και 3 υπέργειους σταθμούς.

Επιπλέον, εντός του 2019 και του 2020 προετοιμάζονται να βγουν οι διαγωνισμοί για τις τεχνικές και γεωτεχνικές μελέτες των επεκτάσεων της υπό δημοπράτηση Γραμμής 4 προς Πετρούπολη και Εθνική Οδό, όπως και για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον – Καματερό – Στ. Προαστιακού Α. Λιόσια.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός για τα νέα έργα του μετρό για την επόμενη δεκαετία ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ