Θ. Λιβάνιος: Η τηλεργασία θεσμοθετείται ως μόνιμος τρόπος εργασίας στο δημόσιο

Την υιοθέτηση της τηλεργασίας ως μόνιμου τρόπου εργασίας στο δημόσιο ανακοίνωσε σήμερα, υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

«Αποδείχθηκε αποτελεσματική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος, και ανακοίνωσε πως θα «θεσμοθετηθεί μόνιμα το αμέσως επόμενο διάστημα», κυρίως για τους δημοσίους υπαλλήλους που ασκούν διοικητικά καθήκοντα, για κάποιες μέρες του έτους και με δικλείδες ασφαλείας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα απολύσεων ή μείωσης μισθών στο δημόσιο», λόγω της τηλεργασίας.

Τόνισε επίσης πως το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας στο δημόσιο θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες του κάθε φορέα και πρόσθεσε πως «εμείς θα δώσουμε το νομικό πλαίσιο και τα εργαλεία» για την μετάβαση στην νέα εργασιακή αυτή μορφή.

Αθροίζοντας τα θετικά από την περίοδο της πανδημίας, «το υποχρεωτικό πείραμα μας έδωσε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε ψηφιακό μετασχηματισμό δημοσίου» εξήγησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται το δημόσιο, θα αντλούνται ηλεκτρονικά από όλες τις βάσεις δεδομένων του δημοσίου.

Αναφορικά με το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων, «εμείς αυτό που κάναμε ήταν την προαιρετική κατανομή να την κάνουμε πιο αυστηρή», προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός των υπαλλήλων κατά την ώρα προσέλευσης και «κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στο προ κορωνοϊού ωράριο», υποστήριξε.

Ο κ. Λιβάνιος επανέλαβε ότι θα γίνουν οι προσλήψεις στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και «στοχευμένες προσλήψεις που θα αφορούν τα πραγματικά κενά» στο δημόσιο τομέα στο εξής. «Χρειαζόμαστε επιστήμονες πληροφορικής, χρειαζόμαστε μηχανικούς που θα τρέξουν τα έργα και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος.

Ως προς την επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού στο δημόσιο, ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι όσο είναι κλειστές οι εκπαιδευτικές δομές συνεχίζει η άδεια ειδικού σκοπού, ενώ με την εκκίνηση των σχολείων τις επόμενες ημέρες, «τις ημέρες που τα παιδιά θα είναι στο σπίτι οι γονείς θα μπορούν να κάνουν χρήση ειδικού σκοπού», επιστρέφοντας τις υπόλοιπες ημέρες στις υπηρεσίες τους.

Αντιθέτως, «αυτή τη στιγμή δεν έχει αποφασιστεί ημερομηνία ανοίγματος ούτε για τα ΚΑΠΗ, ούτε για τους παιδικούς σταθμούς» τόνισε ο υφυπουργός, ενώ τοποθέτησε τις αμέσως επόμενες ημέρες την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από πλευράς της κυβέρνησης για το θέμα της εστίασης.

«Προτιθέμεθα να δώσουμε τη δυνατότητα που- δινόταν- να επεκταθούν χωρίς τέλη τα τραπεζοκαθίσματα, διατηρώντας πάντα τις απαραίτητες λωρίδες διέλευσης για πεζούς, ΑμεΑ και μητέρες με καροτσάκια» σημείωσε σχετικά ο κ. Λιβάνιος.