Σε περισσότερους και μεγαλύτερο εφέτος το επίδομα θέρμανσης

Με καθυστέρηση υπογράφηκε η απόφαση για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης, με τους δικαιούχους να παίρνουν την πρώτη δόση στα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι δικαιούχοι θα λάβουν φέτος υψηλότερο ποσό και συγκεκριμένα 16 λεπτά για κάθε λίτρο, ενώ άλλαξαν και τα περιουσιακά κριτήρια με αποτέλεσμα να μπορέσουν να ενταχθούν και περισσότεροι δικαιούχοι. Συγκεκριμένα, με βάση την υπουργική απόφαση:

1. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:

• Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο.

• 20.000 ευρώ για έγγαμο και 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

2. Ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

3. Ανεξαρτήτως ζώνης, για κάθε κατοικία χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τ.μ. και σε έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τ.μ.

4. Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα αφορά τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και 30 Απριλίου 2019, ύστερα από σχετική αίτηση που υποβάλλεται έως την 31η Μαΐου 2019.

5. Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο Taxisnet. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Ιανουαρίου 2019 η πληρωμή θα γίνει έως τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2019, η πληρωμή θα γίνει έως τις 28 Ιουνίου 2019.

Για τη χορήγηση του επιδόματος η χώρα έχει χωριστεί σε 4 ζώνες με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.

Ειδικότερα:

Α΄ ζώνη: Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας, το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Β΄ ζώνη: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής, επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Γ΄ ζώνη: Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου, επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Δ΄ ζώνη: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Ετσι,

στην Α΄ ζώνη η μέγιστη επιδοτούμενη ποσότητα πετρελαίου είναι έως 2.000 λίτρα για τον άγαμο και έως 2.500 για τον έγγαμο,

στη Β΄ ζώνη έως 900 λίτρα για τον άγαμο και έως 1.500 για τον έγγαμο,

στη Γ΄ ζώνη έως 640 λίτρα για τον άγαμο και έως 800 λίτρα για τον έγγαμο και

στη Δ΄ ζώνη είναι έως 400 λίτρα για τον άγαμο και έως 500 λίτρα για τον έγγαμο.