Οι 12 βασιλικές άμαξες μεταφέρθηκαν από τον σταύλο σε ασφαλές σημείο του Τατοϊου

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Στάβλου του Γεωργίου Α΄ στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου και η πλειονότητα των αντικειμένων συσκευάστηκε και μεταφέρθηκε με ασφάλεια σε νέο αποθηκευτικό χώρο εντός του κτήματος, ενώ απομακρύνθηκαν άχρηστα και κατεστραμμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού «από τον Στάβλο μεταφέρθηκαν και οι άμαξες της τέως βασιλικής οικογένειας, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε νέο αποθηκευτικό χώρο σύγχρονων προδιαγραφών με συνθήκες αποθήκευσης ασφάλειας και προστασίας, ο οποίος κατασκευάστηκε με την χορηγία της ΑΜΚΕ Αιγέας, δίπλα στον χώρο που φυλάσσονται τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας.

Οι άμαξες δέχθηκαν τις επείγουσες σωστικές επεμβάσεις από το κλιμάκιο συντηρητών της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) για την προσωρινή συγκράτηση και προστασία των αποκολλημένων χρωματικών στρωμάτων και την απομάκρυνση ρύπων και χαλαρών επικαθίσεων, μετά από τη μακρόχρονη παραμονή 52 ετών, εντός του κτηρίου του Στάβλου και σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες.

Πρόκειται για 12 άμαξες, με σημαντικότερες δυο από αυτές: Την κλειστή άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στον γάμο της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, τύπου coach -είχε αγοραστεί από τον βασιλιά Γεώργιο Α’ το 1871- και την ειδικά τροποποιημένη, ανοιχτή άμαξα, τύπου landau, που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και της ‘Αννας Μαρίας.

Επίσης, περιλαμβάνονται μια χρυσή άμαξα τύπου Coupe, 3 άμαξες τύπου Berlin, 2 ανοιχτές τύπου Phaethon, μία κυνηγετική και 3 μόνιππα».

Το αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινά η εκκένωση του τμήματος του Βουστασίου, όπου βρίσκεται αποθηκευμένος μηχανολογικός και γεωργικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί εκθεσιακά τονίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Επισημαίνει, δε, ότι «από τον στάβλο, μεταφέρθηκαν στον οικίσκο 1456 κλειστά κιβώτια.

Η ΔΣΑΝΜ, στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης συντήρησης, συνεχίζει την λεπτομερή τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής τους. Διερευνά τα υλικά κατασκευής, τους μηχανισμούς φθοράς και θα ακολουθήσει λύσεις για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξή τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τους οδηγούς καλής πρακτικής, αλλά και την σχετική διεθνή βιβλιογραφία.

Σε πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού «ζήτησε την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, την επίσπευση των εκτελούμενων εργασιών μεταφοράς, καταγραφής και αποθήκευσης, καθώς και την διαρκή και απρόσκοπτη λειτουργία των εργοταξίων.

Στο κτήριο του Ανακτόρου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγάνωσης της στέγης και κάλυψης προστασίας των ξύλινων δαπέδων. Ολοκληρώθηκε επίσης και η κοπή των επικίνδυνων δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο του Ανακτόρου, με την άδεια και υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου.

Η Υπουργός ζήτησε την άμεση αντικατάσταση της παλιάς περίφραξης του κτηρίου με ανάλογη εργοταξιακή.

Ολοκλήρωση των εργασιών ως τον Μάϊο 2021

Η μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης του Ανακτόρου παραδίδεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Μάϊο ΄21, οπότε και θα δημοπρατηθεί το έργο.

Εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος» συνεχίζει η ανακοίνωση «βρίσκονται οι μελέτες για τα δίκτυα υποδομών σε ολόκληρο το κτήμα, για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί το τεχνικό δελτίο στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την χρηματοδότηση τους από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020.

Περιλαμβάνονται τα δίκτυα ύδρευσης, πυρόσβεσης, αποχέτευσης, διανομής ισχύος, μέσης και χαμηλής τάσης, τηλεπικοινωνιών, εγκατάστασης επιτήρησης και ελέγχου, καθώς και περίφραξης και διαμόρφωσης του ευρύτερου περιβάλλοντος των κτηρίων, της σήμανσης, των χώρων στάθμευσης και της μελέτης συστήματος συλλογής και διαχείρισης αστικών απορριμμάτων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.400.000 ευρώ».