Έντονες οι αντιδράσεις για το Κέντρο Υγείας Σπάτων.Δήμαρχος Παλλήνης: ΟΧΙ εκπτώσεις στο αγαθό της υγείας»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της απόφασης της διοίκησης του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου να περιορίσει το χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σπάτων και παράλληλα εδραιώνεται η εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν επιλογές που θα υπονομεύσουν την καθεαυτή ύπαρξη του μοναδικού φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην περιοχή μας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας Σπάτων και στην οποία συμμετείχαν εκτός της τοπικής δημοτικής αρχής Σπάτων-Αρτέμιδος και ο Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος, ανέδειξε την αγωνία και τον προβληματισμό αιρετών και πολιτών για την τύχη του Φορέα αλλά και την αποφασιστικότητα τους να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρι να αποκατασταθεί η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Στην εκδήλωση εκτός του Δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Χρήστου Α. Μάρκου που αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, μίλησε και ο κ. Αθ. Ζούτσος τονίζοντας με έμφαση ότι

«δεν δεχόμαστε εκπτώσεις στο τομέα της υγείας.» «Η κρίση –είπε- έχει ακουμπήσει τα πάντα αλλά αν αγγίξει και το ύψιστο αγαθό την υγείας μας, δε μας έχει μείνει τίποτα πια». Ο Δήμαρχος Παλλήνης, δήλωσε ότι «οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση της πλημμελούς λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σπάτων…»

Έντονη αντίδραση και από το Σύλλογο Γυναικών Σπάτων

Συμμετέχοντας ο Σύλλογος Γυναικών Σπάτων στην κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής κατά της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σπάτων, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο επισημαίνεται η επιχειρούμενη απαξίωση του Φορέα και σε επόμενο στάδιο πλήρης κατάργησή του.

Αναφέρεται στο Ψήφισμα:

«Λαμβάνοντας υπόψη,

1. ότι το κοντινότερο εφημερεύον νοσοκομείο, βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων, (δηλαδή με κίνηση, τουλάχιστον 1 ώρα δρόμο) και

2. ότι οι κοντινότερες μονάδες του ΕΟΠΠΥ βρίσκονται στο Κορωπί και στο Χαλάνδι,

η παρουσία του Κέντρου Υγείας Σπάτων καθώς και η 24ωρη λειτουργία του για πρώτες βοήθειες και παροχή βασικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, αποτελεί απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας για την υγεία των πολιτών της περιοχής όλης της ακτίνας ευθύνης του (Σπάτα, Αρτέμιδα, Πικέρμι, Παλλήνη, Γέρακας και Ανθούσα.).

Το Κέντρο Υγείας Σπάτων στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στο χώρο της παλαιάς αλωνιστικής μηχανής «Γρι-γρί», από τη δεκαετία του 1980 που δημιουργήθηκε για την κάλυψη του τότε πληθυσμού.

Σήμερα, με το μισό από τότε προσωπικό, καλύπτει πολλαπλάσιο πληθυσμό και προσπαθεί άμεσα να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν λόγω:

  1. της γειτνίασης με το Αεροδρόμιο,
  2. της συσσώρευσης μεγάλου πληθυσμού στην Αρτέμιδα τα Σαββατοκύριακα, τις Χριστουγεννιάτικες – Πασχαλινές διακοπές και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,
  3. του μεγάλου αριθμού των σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του, στα οποία προσπαθεί να υλοποιήσει και προγράμματα πρόληψης (κατά του καπνίσματος-αλκοόλ-AIDS κ.ά.).

γι΄ αυτό και απαιτούμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών λειτουργίας του που αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών και των φορέων της περιοχής μας και διαμαρτυρόμαστε για τα τελευταία μέτρα που οδηγούν στην κατάργησή του.»