Καταργούνται τα Δημοτικά Ιατρεία και αντικαθίστανται από τα ΚΕΠ Υγείας. Στις 4 Φεβρ. οι ανακοινώσεις

kep_geias
kep_geias

Μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων υγείας στους Δήμους της χώρας (Νόμος 3852/2010) και υιοθετώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) -πρόεδρος του είναι ο κ. Γ. Πατούλης- δρομολογεί την ανάδειξη του θεσμού των δημοτικών ΚΕΠ Υγείας.

Ο νέος φορέας άσκησης προληπτικής ιατρικής θα ενεργοποιηθεί σε ήδη υπάρχουσες δομές των δήμων και με το ήδη υπάρχον προσωπικό μετά από ειδική εκπαίδευση, γεγονός που ” θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του θεσμού στο βάθος του χρόνου.”

Σύμφωνα με το ΕΔΔΥΠΠΥ, τα ΚΕΠ Yγείας των Δήμων θα παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

Η πρώτη παρουσίαση του θεσμού αυτού θα γίνει από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τους 14 δήμους που ξεκινούν πιλοτικά τα ΚΕΠ Υγείας στις 4 Φεβρουαρίου 2014 στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Ο πιο σημαντικός άξονας στην ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας είναι η ιατρική και κοινωνική μέριμνα της Πρόληψης που θεσμοθετημένα αναλαμβάνει ο δήμος απέναντι στον πολίτη.

Τα δημοτικά ΚΕΠ Υγείας αναμένεται να λειτουργήσουν σε ήδη υπάρχουσες δομές των Δήμων και με το ήδη υπάρχον προσωπικό μετά από ειδική εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Παλλήνης είναι μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ από την ίδρυση του.