Κατάσχεση αλλοιωμένων κρεάτων από ΣΔΟΕ και ΕΦΕΤ / Προμήθευαν νοσοκομεία

Είναι άγνωστο εάν ορισμένα από τα αλλοιωμένα προϊόντα έχουν καταναλωθεί, καθώς και εάν κάποια από αυτά βρίσκονται ακόμη στα ψυγεία νοσοκομείων, στρατοπέδων και σωφρονιστηρίων.

Επτά τόνους αλλοιωμένων προϊόντων κρέατος εντόπισε το ΣΔΟΕ Αττικής σε συνεργασία με την περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη, 6 Μαΐου, τα στελέχη των δύο επιχειρησιακών μονάδων εντόπισαν εταιρεία χονδρικού εμπορίου κρέατος και προϊόντων κρέατος με έδρα τον Πειραιά, η οποία κατείχε προϊόντα κρέατος αλλοιωμένα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, βάρους επτά τόνων περίπου, τα οποία και κατασχέθηκαν και δεσμεύθηκαν.

Από την περαιτέρω επεξεργασία των φορολογικών βιβλίων και στοιχείων της ελεγχόμενης επιχείρησης για το έτος 2020, προέκυψε η διάθεση προϊόντων της σε πάνω από 50 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, καθώς επίσης σε στρατόπεδα, σωφρονιστήρια, δομές φιλοξενίας ανηλίκων, δημοτικές επιχειρήσεις, δομές φιλοξενίας προσφύγων μη κυβερνητικών οργανώσεων κ.λπ.

Ηδη το ΣΔΟΕ έχει αποστείλει έγγραφα, για να ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία Υγείας, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς επίσης και τις περιφερειακές δομές Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Ζακύνθου, όσον αφορά τα στοιχεία των εποπτευόμενων φορέων τους που παρέλαβαν προϊόντα από την ελεγχόμενη επιχείρηση μέσα στο 2020, προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας από ενδεχόμενη κατανάλωση ακατάλληλων προϊόντων.

Επί της ουσίας, είναι άγνωστο εάν κάποια από τα αλλοιωμένα προϊόντα έχουν καταναλωθεί και εάν κάποια από αυτά βρίσκονται ακόμα στα ψυγεία νοσοκομείων, στρατοπέδων και σωφρονιστηρίων.

Οι έλεγχοι στην επιχείρηση θα συνεχισθούν και θα ελεγχθούν τα βιβλία της εις βάθος προκειμένου να διαπιστωθούν εάν έχει φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Ταυτόχρονα, θα αναζητηθούν και συνεργαζόμενα άτομα και επιχειρήσεις καθώς και προμηθευτές.

Ειδικότερα, κατασχέθηκαν:

• Μπούτια κοτόπουλου σε 74 πλαστικά τελάρα, βάρους 1.480 kg.

• Κοτόπουλο-μπούτια σε 39 τελάρα, βάρους 780 kg.

• Ρολό κρέατος σε 10 κιβώτια, βάρους 200 kg.

• Χοιρινό νωπό σε 29 χαρτοκιβώτια με περασμένη ημερομηνία λήξης, βάρους 580 kg.

• Γαλοπούλα σε φέτες σε τέσσερα κιβώτια συνολικού βάρους 81,50 kg.

• Λίπος μοσχαρίσιο Lorev Carnich quality σε 35 κιβώτια, βάρους 700 kg.

• Noυά μοσχαρίσιο σε 3 κιβώτια, βάρους 45 kg.

• Βόειο κρέας με διαφορετικές ενδείξεις στην εξωτερική και εσωτερική συσκευασία με περασμένη ημερομηνία σε 5 κιβώτια, βάρους 150 kg.

Επίσης δεσμεύθηκαν:

• Μπέικον κύβος καπνιστό σε 3 κιβώτια, βάρους 46,5 kg.

• Σπάλα χοιρινή σε 80 σακούλες vacuum κατεψυγμένη, βάρους 1.280 kg.

• Μπούτια κοτόπουλο κατεψυγμένα HALAL σε 71 κιβώτια, βάρους 497 kg

• Μπούτια κοτόπουλο HALAL σε 22 χαρτοκιβώτια, βάρους 286 kg.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας εις βάρος των πολιτών.