Κ. Χατζηδάκης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση του «τίποτα»

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Όλη η ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Παίρνω τον λόγο τηρώντας το παλιό κοινοβουλευτικό έθιμο, ο υπουργός να μιλάει μετά τον εισηγητή και μετά τον έκτο ομιλητή του καταλόγου. Είπα να μείνω πιστός στις παραδόσεις για αυτό μιλάω τώρα.

Επί της ουσίας. Αυτό προφανώς το νομοσχέδιο, είτε είναι κάποιος υπέρ είτε κατά, είναι το βασικό περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο εν πολλοίς έρχεται να εκπληρώσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., προχωρεί σε μία σειρά από ξεκάθαρες μεταρρυθμίσεις.

Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί, αλλά πάντως είναι ξεκάθαρες οι μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Κανείς δεν μας κατηγόρησε ότι το νομοσχέδιο έχει αόριστες ρυθμίσεις.

Και η κυβέρνηση υπογραμμίζει και θα το αποδείξουμε στη συνέχεια ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο πράσινης ανάπτυξης. Αν ψάξει κάποιος να βρει ένα κοινό παρονομαστή στις διατάξεις του νομοσχεδίου περί αυτού πρόκειται.

Τι έχω δει από την ώρα που έχει ξεκινήσει και συζητείται το νομοσχέδιο και πολύ περισσότερο από την ώρα που κατατέθηκες; Έχω δει δύο πράγματα.

Το ένα είναι μία απίστευτη εμπάθεια από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην κριτική. Την ίδια στιγμή όμως βλέπω και κάτι άλλο που είναι σε απόλυτη αντίθεση με το πρώτο. Βλέπω άσφαιρα πυρά. Πολύ λάδι και τηγανίτα τίποτα.

Λόγια, λόγια, λόγια. «Καταστρέφετε το περιβάλλον, φέρνετε τα πάνω κάτω». Και όταν πιάσει κανείς να ξεζουμίσει την κριτική σας δεν μένει τίποτα. Και θα το αποδείξω ακόμα μία φορά.

Διότι στην πραγματικότητα έχετε δομήσει την αντιπολίτευσή σας πάνω σε μια σειρά από μύθους που δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου και όταν μπει κανείς να δει την επί της ουσίας τοποθέτησή σας φαίνεται ότι στην πραγματικότητα λέτε άλλα από αυτά που έχει μέσα το νομοσχέδιο.

Και πάντως δεν έχει καμία σχέση η κριτική σας με όσα γίνονται στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί κάποιο σημείο αναφοράς πρέπει να έχουμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε με σημείο αναφορά τη Βόρεια Κορέα ή οποιαδήποτε άλλο κράτος. Είμαστε στην Ε.Ε., με την Ε.Ε. συγκρινόμαστε.

Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Αδειοδοτήσεις. Κάνουμε μία επιτάχυνση, κατεβαίνουμε από τα 6-8 χρόνια που είμαστε σε πολλές περιπτώσεις αυτή την ώρα, στις 150 ημέρες. Νομίζω πως είναι θετικό. Δεν μπορεί να είμαστε η χώρα του «ου μπλέξεις», η χώρα που διώχνει επενδυτές, πολύ περισσότερο που είχαμε τη δεκαετή κρίση και τώρα έχουμε τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοιού.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να μένουμε άπραγοι μπροστά σε αυτό το πρόβλημα; Στο τι κάνουμε δεν θα τα αναλύσω όλα, καθώς παρουσιάστηκαν από την εξαίρετη εισήγηση του κ. Οικονόμου.

Κάνουμε μία σειρά από παρεμβάσεις, βάζουμε και ιδιώτες αξιολογητές που θα διεκπεραιώνουν τον φάκελο, οι οποίοι δεν θα υπογράφουν οι ίδιοι και δεν θα τους επιλέγει ο επενδυτής, θα επιλέγονται με κλήρωση. Και βάζουμε πιο σύντομες προθεσμίες, λέγοντας στο τέλος στις δημόσιες υπηρεσίες να μας απαντήσουν σε μία προθεσμία, θετικά ή αρνητικά.

Το είπα και στην Επιτροπή. Αν θέλουν να πουν «όχι», ας πουν «όχι». Είναι δικαίωμά τους. Και την περίπτωση των αρχαιολογικών και δασικών υπηρεσιών, αυτό στην Ελλάδα ήταν και θα εξακολουθήσει να παραμένει αυξημένης βαρύτητας. Δεν μπορεί μία δημόσια υπηρεσία να κρατά έναν επενδυτή 8 χρόνια!

Θα πείτε, μήπως αυτά είναι υπερβολές; Μήπως τα κάνετε εσείς από ιδεολοψία, ενώ δεν συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Να σταματήσω σε ένα παράδειγμα.

Γιατί κάνετε την ΑΕΠΟ από 10 σε 15 χρόνια. Δεν θα πω απλώς ότι ο ΟΟΣΑ οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση (έχω εδώ τα στοιχεία). Θα πω ότι στην Ιταλία με προεδρικό διάταγμα ορίζεται η ίδια η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε 15 χρόνια.

Όποιος αμφισβητεί, θα καταθέσω τα στοιχεία. Στην Ολλανδία οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις εκδίδονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Στη Μ. Βρετανία εκδίδονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Στην Ισπανία με το βασιλικό διάταγμα 1 του 2016 η ΑΕΠΟ χορηγείται για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Ποια είναι η μειωμένη μας ευαισθησία; Να το καταλάβω με στοιχεία, όχι με μεγάλα λόγια.

Έχω εδώ την οδηγία 9243 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για αυτό το θέμα. Γιατί και για αυτό ακούστηκαν διάφορα πράγματα.

Η οδηγία λέει ότι στη διαβούλευση οι εμπλεκόμενοι έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους για τις πληροφορίες που παρέχει ο κύριος του έργου. Αυτό λέει το ενωσιακό δίκαιο.

Και εμείς έχουμε όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως, για τις αρχαιολογικές υπηρεσίες για τις δασικές υπηρεσίες αλλά και για τη δέουσα εκτίμηση που θα γίνεται για τις περιοχές Natura από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Δηλαδή αυστηρότερες ρυθμίσεις από αυτές που επιτάσσει η κοινοτική οδηγία.

Προχωρώ. Στις προστατευόμενες περιοχές και στο νέο οργανισμό που κάνουμε στον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Κατηγορούμαστε πάλι ότι εδώ κάνουμε εγκλήματα. Καταρχήν κάναμε μία διαβούλευση από τον Οκτώβρη και λάβαμε υπόψη τα συμπεράσματα της διαβούλευσης.

Ξεκινήσαμε για να δώσουμε ένα πολύ πιο αυξημένο ρόλο στις Περιφέρειες και μετά από την διαβούλευση που κάναμε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους ενδιαφερόμενους φέρνουμε αυτό το μοντέλο. Το οποίο είναι ένα μοντέλο που υπάρχει στην Πορτογαλία, στην Αυστρία, στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία, δηλαδή σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ που έχουν το ίδιο μέγεθος με την Ελλάδα. Όλες κάνουνε λάθος;

Μετά τη διαβούλευση που κάναμε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους, φέρνουμε αυτό το μοντέλο που υπάρχει στην Πορτογαλία, στην Αυστρία, στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία, δηλαδή σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ που είναι ιδίου μεγέθους με την Ελλάδα.

Όλοι κάνουνε λάθος και εμείς κάναμε τόσο καιρό –που είχαμε 36 Διοικητικά Συμβούλια- το σωστό ; Επίσης, έχω εδώ (γιατί είχε αμφισβητηθεί στην Επιτροπή ότι υπήρχε κάτι τέτοιο) την πρόταση του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αυτών που ήταν μέχρι τώρα, αυτών που υπερασπίζεστε –και καλά κάνετε- κι οι οποίοι προτείνουν κεντρικό φορέα!

Εδώ είναι τα στοιχεία. Γιατί υπάρχει μέσα σας τόση ανάγκη για διαστρέβλωση, τόσο μεγάλη πολιτική απελπισία; Και επίσης είναι αλήθεια ή όχι ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που δίνουμε ουσιώδη χρηματοδότηση σε αυτές τις περιοχές τις οποίες καταστρέφουμε κατά τα λοιπά σύμφωνα με τις θεωρίες σας;

Διότι μέχρι τώρα το 30% της χώρας ήταν με 8 εκατ. τον χρόνο! Και μιλάτε για σπουδαίες μεταρρυθμίσεις με 8 εκατ. ευρώ στο 30% της χώρας! Τώρα προβλέπεται για πρώτη φορά ειδικός πόρος από όλες τις ήπιες δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται μέσα σε αυτές τις περιοχές.

Θα παρακρατείται υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών αυτών και της προστασίας της φύσης. Ένας ομιλητής δεν είχε την ευαισθησία αυτό τουλάχιστον να το αναγνωρίσει, διότι υπάρχει το τυφλό κομματικό πάθος που στρέφεται εναντίον σας!

Προχωρώ περαιτέρω: Δασικά. Γιατί κατηγορηθήκαμε; Ότι στέλνουμε τους δασικούς χάρτες στις καλένδες! Από ποιους κατηγορηθήκαμε; Από αυτούς που τους έστειλαν (στις καλένδες) στην πράξη.

Έχω πει επανειλημμένως ότι με τους τωρινούς ρυθμούς εκδίκασης των αντιρρήσεων –έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις, κάτι που δείχνει και την πρόχειρη εκπόνηση των χαρτών- θα χρειαζόμασταν για την μισή Ελλάδα 27 χρόνια. Και μιλάτε για καλένδες!

Έχουν χάσει οι λέξεις το νόημά τους. Αντιμετωπίζουμε το θέμα, ελπίζουμε ότι μέσα δε δυο χρόνια θα αντιμετωπιστεί αυτή η εκκρεμότητα. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε άλλο ένα θέμα, ότι λόγω ιδεοληψιών είχατε βαφτίσει ως δάση χωράφια που είχαν εδώ και δεκάδες χρόνια –και έχουν και τώρα- ρύζια, στάρια, βαμβάκια και άλλες αγροτικές καλλιέργειες.

Υπάρχουν και τώρα άνθρωποι που έχουν χαρτιά από την περίοδο του Ελευθερίου Βενιζέλου, από την περίοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή (της πρώτης οκταετίας) κ.λπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι όμηροι μιας ακατανόητης ιδεοληψίας και αναγκάζονταν να κάνουν τι;

Να το μάθει όλος ο κόσμος! Να πηγαίνουν με βάση τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να εξαγοράζουν τα χωράφια από τον εαυτό τους! Θέατρο του παραλόγου! Και όλο αυτό το πράγμα βεβαίως «έπεσε» στα δικαστήρια, κι όμως ακόμα και σήμερα υποστηρίχθηκε από ορισμένους συναδέλφους.

Διερωτάσαι αν όλα αυτά τα πράγματα που προβάλλονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στο θέμα της δασικής πολιτικής, τα ζεις ή τα ονειρεύεσαι!

Μπορούσε να υπάρχει μια αιδήμων σιωπή, καλύτερα θα ήταν από το να ερχόσαστε και να μας δίνετε τη δυνατότητα να υπενθυμίζουμε σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο -170.000 αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί- τι ακριβώς έχετε κάνει με τα δάση. Αυτό κάνουμε.

Υπάρχει σαφής διαβεβαίωση μέσα στο νόμο ότι μιλάμε για χωράφια των οποίων η αγροτική χρήση παραμένει και σήμερα.

Επίσης, είπε κάποιος συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ για τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις: Να δούμε εμείς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εμείς; Μα εμείς προφανώς την είδαμε γιατί πήραμε από εσάς έναν νόμο που κηρύχθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο και ερχόμαστε να διορθώσουμε τα δικά σας λάθη!

Περί αυτού πρόκειται. Ακόμα και σε αυτό κάνετε τους εισαγγελείς. Και τι κάνουμε σε αυτό το νόμο; Αφού αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες (και όλα αυτά τα πράγματα θα θεωρηθούν μη δασικά) δίνουμε στη συνέχεια το «κλειδί» της απόφασης στο ίδιο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κι ας αποφασίσει το ΣτΕ -με Προεδρικό Διάταγμα- αυτό που νομίζει. Είναι το μόνο σημείο στο οποίο νομίζω κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τελικά θα βγει συνταγματικό γιατί την απόφαση θα την πάρει όχι το υπουργείο, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προχωρώ παρακάτω: Απορρίμματα: Στα απορρίμματα διερωτώμαι γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση και η ένσταση αντισυνταγματικότητα.

Γιατί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των σταθμών μεταφόρτωσης για το οποίο υπάρχει εκκρεμότητα σε δεκάδες δήμους και υπάρχουν και άλλοι δήμοι στην «ουρά» για τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε το θέμα στο επόμενο νομοσχέδιο. Γιατί θέλουμε όλα αυτά να τα κάνουμε με μια τάξη.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Τι μας λέτε δηλαδή; Να πω στους δήμους που εντάσσουμε ότι εσείς δεν θα έχετε σταθμούς μεταφόρτωσης διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να υπάρχει μπάχαλο στα σκουπίδια;

Ειλικρινά όλοι εσείς που υποτίθεται ότι σηκώνετε ψηλά την περιβαλλοντική σημαία θεωρείτε ότι αυτό είναι φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμα; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτοαναιρείστε και ότι ακυρώνετε τη δική σας επιχειρηματολογία;

Επίσης, τι λέτε να κάνουμε στα νησιά; Θυμάστε τι έγινε τα περασμένα καλοκαίρια, με την Κέρκυρα για παράδειγμα, που έγινε θέμα στο BBC με τα σκουπίδια. Βλέπετε το πρόβλημα με τη Μύκονο, με τη Σαντορίνη, με όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου;

Τι να κάνουμε; Τι να κάνουμε; Να μην κάνουμε μία συντονισμένη διαχείριση; Να μην παρέμβουμε στο θέμα;

Να αφήσουμε να υπάρχουν πρόστιμα; Να αφήσουμε να υπάρχει θέμα στον τουρισμό, να υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας; Κάνετε κριτική σε αυτό; Μην πείτε μπράβο. Δεν χρειαζόμαστε μπράβο! Αλλά και πάλι εκπλήσσομαι!

Επίσης δεν καταλαβαίνω την εμμονή του εισηγητή της μειοψηφίας να λέει συνέχεια ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να χρησιμοποιεί πολύ συχνά αυτή τη λέξη για λόγους τους οποίους όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε.

Ορίστε, πάλι εδώ έχω την απόδειξη. Είπε ότι από τη φαντασία μας βγάλαμε ότι υπήρχε έγγραφο από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ότι υπήρχε συμφωνία. Ιδού το έγγραφο! Διαβάστε το να δείτε.

Ο πρόεδρος γράφει μέσα ότι υπάρχει ομοφωνία. Εγώ το καταθέτω διότι ο κ. Φάμελλος ισχυρίστηκε προηγουμένως ότι το έγγραφο αυτό είναι αποκύημα της φαντασίας μου. Εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ! Εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ!

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Εάν έχετε μάθει να κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια, διότι είχατε κάνει το ψέμα επάγγελμα, αυτό είναι δικό σας ζήτημα.

Και προχωρώ περαιτέρω, διότι έχω και άλλα καλύτερα για την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα για το ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε στις περιοχές Natura. Υπήρχε μια φιλολογία, στην αρχή, υπήρχε και η εντύπωση στην Επιτροπή και μετά έμεινε μόνο στα social media ότι, δήθεν, στις περιοχές Natura δεν υπάρχουν δραστηριότητες.

Εδώ ξαναφέρνω και θα την καταθέσω στα πρακτικά- διότι στην κοινωνία και σε ένα κομμάτι της κοινωνίας εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η συζήτηση- την Οδηγία 92/42 της ΕΕ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Στο άρθρο 6, παρ. 3 αναφέρεται ακριβώς ότι επιτρέπεται αυτή η διαδικασία, και θέτει προϋποθέσεις συγκεκριμένες, και στην παρ. 4 λέει επιπλέον ότι «αν παρά τα αρνητικά συμπεράσματα της εκτίμησης των επιπτώσεων και ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, ένα σχέδιο πρέπει να πραγματοποιηθεί για άλλους επιτακτικούς λόγους σημαντικού δημοσίου συμφέροντος, περιλαμβανομένων λόγων οικονομικής, κοινωνικής φύσεως, το κράτος-μέλος λαμβάνει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της συνολικής περιοχής Natura 2000».

Εμείς δεν την χρησιμοποιούμε αυτή τη διάταξη. Δεν μιλάμε για αντισταθμιστικά και για μέτρα τα οποία λαμβάνονται για λόγους έκτακτης ανάγκης στις περιοχές Natura. Αλλά το λέω για να δείτε σε πόσο μεγάλη δυσαρμονία είναι η κριτική σας με αυτά που πραγματικά προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επίσης, θέλω να καταθέσω στα πρακτικά, την απόφαση 1804/2018 του ΣτΕ που αναφέρεται σε εξορύξεις σε περιοχές Natura και λέει το ΣτΕ: «Εξάλλου οι διατάξεις του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43 για τους οικοτόπους οι οποίες ισχύουν και για περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες ειδικής προστασίας, δεν απαγορεύουν κατ’ αρχήν την άσκηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων και πολύ περισσότερο τη διενέργεια ερευνών προς αναζήτηση υπάρξεως ορυκτών κ.λπ.». Αυτά λέει το ΣτΕ.

Δεν πιστεύετε ούτε το ΣτΕ; Πιστέψτε τους εαυτούς σας. Πιστέψτε το κ. Φάμελλο. Ο κ. Φάμελλος είναι ο υπουργός που έβγαλε το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό το οποίο έχει 4 σελίδες δραστηριότητες και χρήσεις γης σε περιοχές Natura.

Τα εφηύρα εγώ λέτε; Τα διαβάζω, μεταξύ των άλλων, διότι σας είπα είναι 4 σελίδες: «Εντός αυτών των περιοχών επιτρέπονται: ο αγροτουρισμός, τα καταστήματα εστίασης, η άσκηση γεωργικής δραστηριότητας, οι γεωργικές αποθήκες, οι μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης τοπικών προϊόντων, η δόμηση το ελάχιστο σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από το μέτωπο του γηπέδου προς το όριο του αιγιαλού».

Εσείς τα κάνατε όλα αυτά! Και βεβαίως είναι σε δυσαρμονία με την κοινοτική νομοθεσία. Τα λέω όμως διότι ξεχάσατε τι κάνατε και εσείς οι ίδιοι και θέλετε να μας βάλετε να ζήσουμε σε ένα κόσμο φαντασιακό.

Προχωρώ όμως διότι έχω και άλλα. Έχω εδώ αυτό το έγχρωμο, πολυσέλιδο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόσφατο. Το οποίο έχει τον τίτλο: «Έγγραφο κατευθύνσεων για την εξόρυξη ορυκτών, πλην των ενεργειακών, στις περιοχές Natura 2000».

Δηλαδή κατευθύνει τα κράτη-μέλη πώς θα κάνουν εξορύξεις μέσα στις Natura, βάσει της οδηγίας για την οποία σας μίλησα προηγουμένως. Είναι λέτε αποτέλεσμα της φαντασίας μου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Το βλέπετε; Βλέπετε αυτό που βλέπω ή βλέπετε κάτι άλλο;

Εάν βλέπετε κάτι άλλο, θα το καταθέσω και στα πρακτικά, να φέρουμε εδώ επιστήμονες, ειδικούς, βιολόγους, μεταλλειολόγους, όποιον θέλετε να δούμε αν αυτό το οποίο καταθέτω είναι το ίδιο πράγμα ή κάτι άλλο.

Πού το πάμε; Θα κάνουμε τόσο σουρεαλιστική συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων;

Συνεχίζω, δεν θέλω να αναφερθώ σε ποιες χώρες γίνονται, γιατί γίνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες επειδή το είπε ο κ.Αρσένης προηγουμένως και στις σκανδιναβικές χώρες γίνονται και στη Σουηδία γίνονται έχουν ελεγχθεί και στην επιτροπή, δεν έχω χρόνο να τα πω.

Θέλω να πάω στις εξορύξεις πετρελαίου έχω εδώ χαρτιά επίσης, ενδεικτικά πήρα άπειρες είναι οι χώρες αυτό εδώ είναι Γερμανία, εξορύξεις πετρελαίου το Mittelplate είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στη Γερμανία βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο προστατευόμενο εθνικό πάρκο 7χλμ από την ακτή αποτελεί επίσης προστατευόμενη τοποθεσία της UNESCO.

Εγώ εκτός αν πείτε κάτι διαφορετικό δεν είμαι Γερμανός υπουργός.

Σας λέω τι γίνεται. Προσθέτω εδώ άλλη χώρα με εγνωσμένη νομίζω περιβαλλοντική ευαισθησία: Ολλανδία.

Ορίστε και ο χάρτης της Ολλανδίας. Λοιπόν, εδώ μέσα ο χάρτης αυτός λέει ότι σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί Natura γίνονται εξορύξεις. Στην Ολλανδία. Τώρα, θα πεις τώρα «αυτοί δεν έχουν την ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ». Θα μπορούσε κανείς να το υποθέσει.

Έρχομαι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει κριτική και κουνάει το δάχτυλο και μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αυτή την ώρα κάνει ο κ. Τσίπρας συνάντηση. Ορίστε και αυτός ο χάρτης, θα τον καταθέσω στα πρακτικά. Τι είναι αυτός ο χάρτης; Ένας χάρτης της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει ορισμένα οικόπεδα φαίνεται ποια οικόπεδα έδωσε.

Σε οικόπεδα λοιπόν που έδωσε ή επαναδειοδότησε εδώ προκύπτει όταν συγκρίνεις τα οικόπεδα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις περιοχές Natura ότι σε όλα τα οικόπεδα ή σε όλα σχεδόν τα οικόπεδα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση υπάρχουν περιοχές Natura.

Έλεος! Εάν δεν πει κανείς έλεος σε αυτό το σημείο ποτέ θα το πει; Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τη στρατηγική σας.

Η αγωνία σας βλέποντας τις δημοσκοπήσεις σας έχει τυφλώσει και κάνετε το ένα λάθος μετά το άλλο δεν έχουν περάσει λίγο παραπάνω από μήνες, το Νοέμβριο του 2018, όταν η WWF θα το καταθέσω και αυτό στα πρακτικά σας κατήγγειλε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το ότι δίνεται δυνατότητα εξορύξεων πετρελαίου σε Natura.

Αυτή είναι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των Natura και η πολιτική τους στο θέμα των Natura.

Δεν έχω προφανώς τον χρόνο που θα χρειαζόμουν και πρέπει σιγά-σιγά να συμπεραίνω. Θέλω να πω ότι και τα έχω εδώ αλλά θα κρατήσω και κάποια για την αυριανή συζήτηση γιατί είναι ατελείωτα τα στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνει τον εισαγγελέα έχει μια σειρά από καταδίκες από δικαστήριο της ΕΕ και μια σειρά από ανοιχτές υποθέσεις που μας άφησε στο περιβάλλον μεταξύ των άλλων προσέξτε τώρα και για τις Natura γιατί έχουμε ανοιχτή καταγγελία αυτή την ώρα που ήταν η πρώτη που βρήκα όταν ανέλαβα το υπουργείο ακριβώς για τους οικότοπους ακριβώς γι’ αυτό το θέμα.

Έχω 11 διαφορετικές υποθέσεις στις οποίες θα μπορούσα να αναφερθώ, αλλά θα χρειαζόμουν ώρες κυριολεκτικά για να πω όλα αυτά που έχω ζήσει το τελευταίο διάστημα και στη Βουλή και εκτός Βουλής.

Αυτό το νομοσχέδιο που είναι λοιπόν τόσο καταστροφικό για το περιβάλλον περιλαμβάνει όλες αυτές του ευρωπαϊκού χαρακτήρα ρυθμίσεις – νομίζω ότι αποδεικνύεται και στον πιο κακόπιστο παρατηρητή και περιλαμβάνει μια σειρά και περιλαμβάνει μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές συνδέσεις για να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνδεθούν με το αποχετευτικό σύστημα σε πολλούς δήμους στη χώρα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική, έχει ρυθμίσεις για να σταματήσουν τα κόλπα με τις πλαστικές σακούλες και μπαίνει ενιαίο τέλος με τις πλαστικές σακούλες – κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό μέτρο, έχει ρυθμίσεις για τη σύννομη διάθεση των μπάζων, δεν θα βγάζεις οικοδομική άδεια αν δεν έχεις συμβληθεί με σύστημα ΑΕΚΚ, όπου υπάρχουν αυτά τα συστήματα, προκειμένου να μην ρυπαίνονται οι ακτές, τα δάση κλπ.

Και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την πολιτική της κυβέρνησης αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για την απολιγνιτοποίηση, για την Ακρόπολη όπου θα ρυθμίσουμε το θέμα με τα ύψη μέσω του ΣτΕ, όπως ζητούσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, για την ενεργειακή εξοικονόμηση που στο ΕΣΕΚ έχουμε μια πολύ φιλόδοξη προσέγγιση.

Για την ηλεκτροκίνηση που σύντομα θα καταθέσουμε φιλοπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, για τον Κυπαρισσιακό που την περασμένη εβδομάδα πήγαν επιθεωρητές και είδαν ότι υπάρχουν μια σειρά από παρανομίες, στις οποίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα μείνει αδιάφορο, για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, που είναι μια πολύ μεγάλη πρωτοβουλία που ετοιμάζουμε, έτσι ώστε πραγματικά να στηρίξουμε τα δάση, τα πραγματικά δάση και όχι τα κατά φαντασίαν με τα ρύζια και με τα στάρια που προσπαθούσατε εσείς να στηρίξετε.

Εμείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε με έργο γιατί και ο πρωθυπουργός και όλοι εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είμαστε μια ομάδα έργου.

Στην Επιτροπή είπα να σταματήσουμε επιτέλους να αμφισβητούμε ο ένας την ευαισθησία του άλλου και είπα ότι κανένας δεν μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος για το δικό μου παιδί και το μέλλον του σ’ αυτόν τον πλανήτη και σ΄ αυτήν την χώρα απ΄ ό,τι είμαι εγώ ο ίδιος. Ακόμη και αυτό αμφισβητήθηκε.

Ότι δεν είμαι ευαίσθητος για το παιδί μου και ότι εσείς το αγαπάτε περισσότερο.

Έλεος! Δεν υπάρχει ένα φρένο.

Κυρίες και κύριοι, εδώ δεν κρινόμαστε για την ευαισθησία μας για το περιβάλλον. Όλοι αγαπάμε το περιβάλλον.

Κρινόμαστε για το πώς πρακτικά το υπηρετούμε. Εσείς στο περιβάλλον είχατε 5 καταδίκες και 6 ανοιχτές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εσείς στο περιβάλλον δεν προχωρήσατε στην απολιγνιτοποίηση, εσείς στο περιβάλλον δημιουργήσατε το πρόβλημα στη νήσο Χρυσή, νότια από το Λασίθι, στην Κρήτη, από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, εσείς στο περιβάλλον μας αφήσατε τις θλιβερές εικόνες στο πάρκο Τρίτση, εσείς στο Περιβάλλον μας αφήσατε τα βουνά σκουπιδιών της κυρίας Δούρου, που σήμερα αποφάσισε να διαδηλώσει στις 6 το απόγευμα εναντίον αυτού του νομοσχεδίου.

Η κα Δούρου που άφησε αυτή την κληρονομιά στον σημερινό περιφερειάρχη. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία και το έργο της στο Περιβάλλον και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το έργο του στο Περιβάλλον.

Εδώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ήρθατε με πλεόνασμα φανατισμού και έλλειμμα επιχειρημάτων.

Και θα φύγετε ως αντιπολίτευση των κραυγών, ως αντιπολίτευση της δημαγωγίας και τελικά όποιος δει όλη τη συζήτηση, μια αντιπολίτευση του τίποτα.

Διότι τίποτα ουσιαστικό δεν μας είπατε. Το μόνο που αποδείχθηκε είναι η εμπάθειά σας, η οποία στρέφεται ολόκληρη εναντίον σας».