Δώδεκα οι νεκροί από τον ιό της γρίπης H1N1.-Τρεις, κάτω των 50 ετών

Αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των ανθρώπων που “χτυπήθηκε” από τον ιό της γρίπης. Έφτασε στους 12 από τους οποίους τρεις είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών.

Οι έντεκα από τους 12 προσβλήθηκαν από το στέλεχος Η1Ν1 του τύπου Α του ιού της γρίπης και ο ένας από τύπου Β. Οι δέκα νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.