Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη δωρεάν WiFi

Σε 4.000 σημεία σε όλη τη χώρα θα μπορούν οι πολίτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η διαδικασία ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Σημείων πρόσβασης στο διαδίκτυο έχει ενεργοποιηθεί καθώς δημοσιεύθηκε στη «Διάυγεια» η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος με την οποία καλούνται οι δυνητικοί φορείς του έργου να υποβάλλουν τις πράξεις προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι αυξημένος κατά 10 εκατομμύρια ευρώ και διαμορφώνεται στο τελικό ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η πρόσβαση εξασφαλίζεται σε ανοιχτούς και σε κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κλπ.

Η επιλογή των σημείων έχει γίνει σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει 302 Δήμοι της χώρας. Επιπλέον των σχετικών αιτημάτων της αυτοδιοίκησης έχει εξασφαλιστεί δωρεάν πρόσβαση σε 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και σε 200 χώρους λιμένων και μαρινών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο προγραμματισμό των συναρμόδιων υπουργείων είναι τους επόμενους μήνες να διαθέτουν Wi-fi τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ και όλοι οι σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και στάσεις του τραμ.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, με τη βασική προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.

Σε κάθε σημείο θα μπορούν να εξυπηρετηθούν έως 50 χρήστες ταυτόχρονα.