Συνάντηση είχαν σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015
στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, εκπρόσωποι Περιφερειών της χώρας (Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες) με την Υφυπουργό για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η «μεθοδολογία για την επανεκκίνηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων που έχουν παύσει να λειτουργούν».
Στην εισήγησή της η Υφυπουργός ζήτησε τη συνεργασία των Περιφερειών προκειμένου να γίνει επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναβίωσης και επαναλειτουργίας βιομηχανικών μονάδων, με βάση το δυναμικό που αυτή τη στιγμή παραμένει αναξιοποίητο, αλλά παράλληλα βρίσκεται σε ευνοϊκή κατάσταση για τη δημιουργία νέων ευκαιριών επιχειρηματικότητας.
Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες με τη λύση των Ανωνύμων Εταιρειών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής τουλάχιστον 580-600 επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 48 του ΚΝ 2190/20
α) λόγω μη υποβολής τριών διαχειριστικών χρήσεων και
β) λόγω των ιδίων κεφαλαίων που έχει καταστεί κάτω του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες πρέπει να οδηγηθούν σε κλείσιμο, γεγονός που θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας και θα οδηγήσει τους εργαζομένους σε αυτές στην ανεργία. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει το πρόγραμμα «δεύτερης ευκαιρίας» προκειμένου να στηριχθούν οι συγκεκριμένες εταιρείες.
Στη συνέχεια, ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι
υπάρχουν επίσης σημαντικά προβλήματα στον τομέα των αδειοδοτήσεων στην πρωτογενή παραγωγή και στην άσκηση δευτερεύουσας δραστηριότητας, σχετικής με την κύρια, η οποία θα αξιοποιεί τα εξαγόμενα προϊόντα. «Η ασάφεια της σχετικής νομοθεσίας, για το αν μπορούν να ασκηθούν δευτερεύουσες δραστηριότητες, συναφείς με τις κύριες γεωργικές, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους υποψήφιους επενδυτές», επισήμανε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.
Επιπλέον, ο κ. Φιλίππου μίλησε για την ανάγκη να δοθεί λύση για τα με οικοδομική άδεια βιομηχανικά κτίρια σε εκτός σχεδίου περιοχές, τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ούτε καν από τους ιδιοκτήτες τους για ίδρυση μεταποιητικών μονάδων και παραμένουν κενά και πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα ίδρυσης βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων και εργαστηρίων, στα εκτός σχεδίου με οικοδομική άδεια βιομηχανικά κτίρια, με αυστηρές προϋποθέσεις (αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, συγκεκριμένες δραστηριότητες κλπ.).
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής στάθηκε σε δύο ακόμα ζητήματα:
1) τη χορήγηση προσωρινών αδειών λειτουργίας (τριών ετών) σε επιχειρήσεις με δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και συνεργεία οχημάτων εφόσον αυτά πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις υγιεινής, πυρασφάλειας και αποδεδειγμένης λειτουργίας.
Δεδομένου ότι στην ΠΕΑΑ έχουν δοθεί τέτοιου είδους προσωρινές άδειες σε υφιστάμενες δραστηριότητες με βεβαίωση του οικείου δήμου περί εκκρεμότητας διαδικασίας ή αναθεώρησης του ΓΠΣ της περιοχής, θα πρέπει άμεσα να εκδοθεί απόφαση των τριών αρμοδίων υπουργών περί παράταση της ισχύος της, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών.
2) Για ενεργές δραστηριότητες που όμως λειτουργούν χωρίς άδεια (λόγω μη επιτρεπτού χρήσης γης), από τη λειτουργία των οποίων αποδεδειγμένα δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος για την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων και τη ασφάλεια των περιοίκων, προτείνεται η αύξηση της διάρκειας της προθεσμίας προς μεταφορά από 18 μήνες σε τρία (3) ή πέντε (5) χρόνια.
Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, συμφωνήθηκε με την Υφυπουργό Βιομηχανίας να κατατεθούν εντός του επόμενους διμήνου προτάσεις από τις Περιφέρειες για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις που μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν.